Cukkini-őrület van minden nyáron, hiszen ontják a kertek a szezonban ezt a zöldséget és rengeteg diétás és egyszerű finomságot készíthetsz belőle.

Így használd a cukkinit, ha diétázol

Rendszeresen eszel cukkinit? Ha igen, akkor nagyon is jól teszed, mert ez a zöldség egy igazi áldás. Most azt is megmutatjuk, hogyan tudsz remekül élni vele a diétád során.

A cukkini élettani előnyei

Tápanyagokban gazdag, de szénhidrát tartalma alacsony, ezért ez a létező legjobb diétás zöldség!

Kalciumban gazdag és erősíti a csontokat.

Sok benne a rost, így pozitív hatással van az emésztésedre és anyagcserédre.

Magas káliumtartalma segít a méregtelenítésben.

Foszfortartalma kimondottan jó hatással van az agyműködésedre, erősíti a csontokat.

Ásványi anyag tartalma általánosan és összességében erősíti az immunrendszered.

Vízhajtó hatása segít megelőzni a vesebetegségeket.

Hogyan segít a fogyásodban?

100 gramm cukkini mindössze 17 kalóriát tartalmaz, tehát könnyen jól lakhatsz vele anélkül, hogy túl sok energiát vinnél be általa a szervezetedbe. Gyorsítja az anyagcserédet, így segít a zsírégetésben is. Áldásos tulajdonsága még, hogy kiegyensúlyozottan tartja a vércukor szintedet, méregtelenít, javítja bélrendszered egészségét, segít a méreganyagok és zsírok távozásában.

Íme egy népszerű cukkinirecept

A cukkinit tulajdonképpen bármivel kombinálhatod. Húsétel mellé köretnek nagyon jó választás, szeletekben megsütve rágcsaként is fogyaszthatod, emellett pedig főétellé is válhat. Készíthetsz belőle tésztaételt, például cukkinispagettit, de néhány ügyes trükkel akár a lisztet is helyettesítheted vele: pizzát, kenyeret vagy süteményt is süthetsz belőle. A recept, amit mutatunk, nagyon egyszerű, mégis laktató és finom.

Cukkinis rizottó

Hozzávalók

  • 1 pohár barna rizs (használhatsz Update1 rizsszem tésztát is, úgy még kímélőbb)
  • 1 cukkini
  • 1 kicsi paprika
  • 1 póréhagyma
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 pohár zöldségleves alap, vagy víz
  • 1/2 pohár fehérbor
  • ízlésedtől függően mazsola vagy fenyőmag
  • só, frissen őrölt bors

Így készítsd el

A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a cukkinit pedig kockákra. Aprítsd fel a póréhagymát és a paprikát is. Olívaolajon pirítsd le a hagymát, add hozzá a póréhagymát, majd ezután a fokhagymát és a cukkinit is. Kevés borssal és fenyőmaggal ízesítsd és add hozzá a mazsolát. Nagyjából 5 percig párold egybe az ízeket, ezután öntsd hozzá a fehérbort. Amikor már kicsit elpárolgott a borból alkoholtartalom, öntsd hozzá a zöldséglevest, és ízlés szerint sózd meg. Add hozzá a rizst, és fedő alatt párold főzd addig, amíg a rizs magába szívja zöldséglevet és kellőképpen megpuhul – kb. 10.12 perc. Tálaláskor pár csepp citromlével és egy kis dióval tovább tudod fokozni az ízeket és a vitamintartalmat is. Reszelt parmezán is szuper hozzá!

 

TIPP: A szezon legnépszerűbb diétás étele a cukkinispagetti. Kóstold meg, egy szuper receptért kattints ide!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink