A játék a lehető legjobb módja annak, hogy a gyermekek jól fejlődjenek, tanuljanak és jól is érezzék magukat. Nem kérdés, hogy szórakoztató formában segíti a gyermekek és a fiatalok egészséges fejlődését, miközben a családtagokkal és barátokkal eltöltött minőségi időről is gondoskodnak. De vajon milyen játékok a legjobbak és hogyan kell egyáltalán „jól” játszani a kicsivel? Cikkünkben minden fontos tudnivalót megosztunk a játékokkal kapcsolatban, ami a gyermekek testi-lelki fejlődéséhez szükséges.

10 egyszerű játékötlet kisgyerekeseknek

Miért fontos a játék?

A szabad játék a gyermekek legfontosabb tevékenysége, hiszen számtalan pozitív hatása van: a játék javítja a gyermekek és fiatalok kognitív, fizikai, szociális és érzelmi képességeit. A játék során a gyerekek remekül megismerik a világot és önmagukat. Olyan készségeket is elsajátítanak, amelyekre szükségük van a tanuláshoz, a munkához és a kapcsolatokhoz, például:

  • bizalom
  • kiépítése
  • önbecsülés
  • felébresztése
  • ellenálló képesség
  • fejlesztése
  • szociális készségek
  • függetlenség
  • kialakítása
  • kíváncsiság
  • felkeltése
  • megbirkózni a kihívást jelentő helyzetekkel

A másokkal együtt átélt játék segíthet a gyerekeknek fejleszteni szociális készségeiket. Az odafigyeléssel és a játékélmények megosztásával ez segít a gyermeknek:

  • felfedezni érzéseiket
  • fejleszteni az önfegyelmet
  • megtanulni, hogyan fejezzék ki magukat
  • megtanulni megérteni az élet érzelmi aspektusait

Strukturált- és strukturálatlan játék – Te ismered a különbséget?

A strukturálatlan, azaz szabad játék nem tervezett játék. Egyszerűen úgy, spontán megtörténik, attól függően, hogy éppen mi érdekli a gyermeked. Ebben az esetben mások nem adnak utasítást a játékra. Ilyen amikor a gyermek elmélyültén figyel valamire és szinte az egész körülötte lévő világról elfelejtkezik.

A strukturálatlan, szabad játék különösen fontos a fiatalabb gyermekek számára, mert lehetővé teszi, hogy használják a képzeletüket és a saját tempójukban mozogjanak. Ilyen esetben jobb, ha nem próbálsz bekapcsolódni a játékba, inkább hagyd, hadd vezessék a kicsit a gondolatai. Nem érdemes kizökkenteni. És hogy mikor kell neked is bekapcsolódnod? Ne aggódj, anyai ösztöneid jelezni fognak.

Íme néhány példa a strukturálatlan játékra:

  • kreatív játék egyedül vagy másokkal, mint amilyen a rajzolás, a hangkeltések, zenélés
  • fantáziadús játékok – például kockaházak vagy kuckó építése dobozokból, vagy takarókkal való
  • divatbemutatózás, babázás stb.
  • új vagy kedvenc terek, például szekrények, hátsó udvarok, parkok, játszóterek felfedezése.

Lássuk mi fán terem a strukturált játék

A strukturált játék szervezett és meghatározott időben vagy meghatározott térben történik. Gyakran egy felnőtt vezeti. Az idősebb gyermekek nagyobb valószínűséggel élvezik a strukturált játékot, ráadásul sokat is tanulhatnak belőle.

Példák a strukturált játékra:

  • szabadtéri labdajátékok, például foci vagy labdajátékok
  • vízi foglalkozások kisgyermekeknek vagy úszásoktatás a nagyobbaknak
  • mesemondó csoportok kisgyermekeknek és ovisoknak
  • tánc-, zene- vagy drámaórák minden korosztály számára
  • családi társas- vagy kártyajátékok

Ahogy gyermeked napról napra növekszik, úgy fejlődik figyelme és fizikai készségei, ezáltal megváltozik a játékmódja is. A gyermek egyre kreatívabb lesz, többet kísérletezik a különböző játékokkal és ötletekkel. Ehhez természetesen elegendő térre és lehetőségre van szükségük. Lássunk hát 10 olyan játékötlelet, ami segítheti a gyermekek fejlődését a különböző életszakaszokban.

A top 10 fejlesztő játék kisgyermekeknek

Toronyépítés, építkezés

A toronyépítés több szempontból is kitűnő a kisgyermekek számára. Elsősorban a koncentrációt, a motoros képességeket fejleszti, ráadásul közös munkára is ösztönözhet. A gyermek egyébként hamar szembesül a következményekkel is, hiszen a torony eldőlhet. Mindemellett kiválóan támogathatod is a kicsit az építésben, pozitív megerősítésekkel. Nézd csak ezeket a stílusos építőköveket! Hát nem imádnivalóak?

Rajzolás

A rajzolás a legjobb módja annak, hogy a gyermek szavak nélkül kifejezze érzelmeit. A pszichológusok is azt ajánlják, hogy amikor a gyermek kibillen egyensúlyából, tegyünk elé papírt és ceruzát, hadd engedje ki a benne lévő stresszt. A rajzolás segítségével a kicsik megismerkedhetnek saját alkotó erejükkel, azzal, hogy képesek létre hozni valamit egy fehér papíron.

Bújócskázás

A bújócska a közös játékok egyik legmókásabb verziója. A gyermekek imádnak elbújni, persze a keresést, a rejtekhelyek felfedezésének örömét sem vetik meg. Miközben búvóhelyet keresnek, fel kell mérniük lehetőségeiket, valójában igen komplex feladatot végeznek. Gyakorolják a türelmet és önfegyelmet is, amikor csendben bujkálnak. A legjobb pedig, hogy bárhol és bármikor játszhattok bújócskát.

Építőkockázás, logikai játékok

Az építőkockázás és a logikai játékok csodálatos módon képesek serkenteni a kicsik agyi kapacitását. Könyvet lehetne írni arról, hogy milyen jó hatással vannak a mentális fejlődésükre, emellett a memóriát is javítják. Tökéletes lehet kezdésnek ez a cuki horgászjáték, ami a motorikus képességeket is fejleszti.

Öltöztető játékok

Az öltöztető játékok, mint amilyen a divatbemutató vagy a babák öltöztetése jó hatással van a kreativitás fejlesztésére. A képzelet ütemesen fejlődik, ha a kicsik szabad kezet kapnak a hasonló játékokban.

Ne légy mérges, ha gyermeked kipakolja a ruhásszekrényt, hiszen ezzel is fejlődik. Ha viszont nem preferálod, hogy a te ruháidon gyakorlatozzon, akkor nézz körül a weboldalunkon, ahol minden játékhoz megtalálod a legtrendibb és legjobb megoldást. Érdemes megnézni például a rendkívül népszerű, szép és praktikus Little Dutch játékokat!

Strukturálatlan játék bármivel

Régi tejes dobozok, fakanalak, üres cserepes növénytartó edények, pálcikák, összecsavart papírok, műanyag vödrök, serpenyők és régi ruhák nagyszerűek az ötletes, strukturálatlan játékhoz. Engedd el a gyeplőt és hagyd, hogy a gyermek kiránduljon egyet a fantázia világába, ahol ő lehet a játékmester.

Agyag és gyurma

Az agyag és gyurma, a játéktészták és gyöngyök segítik gyermeked finommotorikus készségeinek fejlesztését. Ne bánkódj azon, hogy valami piszkos lesz, csak hagyd hadd szárnyaljon a fantáziájuk.

Szerepjátékok

A babázás a lányok, az autózás pedig tipikusan a fiúk egyik kedvenc játéka, de az összes szerepjáték kitűnő. Megtanulnak belehelyezkedni egy általuk kitalált fantáziavilágba, ami fejleszti képzelőerejüket.

A hasonló szerepjátékok segítik a szociális készégeket és az empátia fejlődését is. Könnyen be is csatlakozhatsz, azonban egyedül is kitűnően elvannak a hasonló szerepjátékokkal.

Mondókák és énekek

A mondókák megtanulása és a családdal – barátokkal együtt verselés, éneklés javítja a kicsik memóriáját, segíti a beszédfejlődést, bővíti a szókincset. Az ének pedig nyugtató hatású lehet.

Fizikai feladatok

A karikadobás, a golyógurítás, a bowlingozás, a labdázás mozgásra készteti a gyermekeket, fejleszti a fókuszt és a motorikus képességeket, a kéz- és szemkoordinációt. Egyszerű és nagyszerű játékok.

Ide tartozik az otthoni akadálypálya is. A nagyobbacska gyermekek imádnak kúszni, mászni, ugrálni, vetődni és hemperegni. Építsetek együtt akadálypályát bent, vagy akár a kertben. A mozgás, amely komoly figyelmet és koordinációt igényel segíti az ideg-izom kapcsolatok kialakulását, emellett hatalmas móka is egyben. Felhőtlen szórakozást kívánunk nektek!

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink