Az éjszakai pihenés rendkívül fontos a babák egészséges fizikai és mentális fejlődéséhez. A pihentető alvás során a baba agya feldolgozza a nap folyamán szerzett információkat, erősíti a memóriát, és fejleszti a kreatív gondolkodást. Eközben a gyermek teste is regenerálódik: ilyenkor fejlődnek az izmok, erősödik az immunrendszer, és egyensúlyba kerülnek a hormonok. Az alvás mentálisan is kiegyensúlyozottabbá tesz.

Pihentető éjszakák a babával: ezekre figyelj!

Egy babának naponta 14-17 óra pihentető alvásra van szüksége, a felnőtteknél ez 7-9 órára csökken. A kellő mennyiségű pihenés hiánya komoly problémákat okozhat kicsiknél és nagyoknál egyaránt. Ha egy baba nem alszik eleget, kialakul nála a stressz és a szorongás, könnyebben kap el betegséget, és a reakcióideje is lassabb lesz.

Emiatt rendkívül fontos, hogy biztosítsuk számára a pihentető alvást. Ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy szülőként se éjszakázzunk túl sokat, hiszen ezek a veszélyek bennünket is fenyegetnek. Az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos tippet, melyek segíthetnek abban, hogy az éjszakák a babának és szüleiknek egyaránt pihentetőek legyenek.

Teremts nyugodt környezetet az alváshoz!

Ha azt szeretnénk, hogy a baba könnyen elaludjon, és ne ébredjen fel szinte azonnal, nyugtassuk meg még az altatás kezdete előtt. Nagyon sokat segít, ha lefekvés előtt már nem nézünk vele TV-t, és nem hallgatunk hangos zenét. Ne hergeljük feleslegesen, és ha lehet, ilyenkor már ne nevetgéljünk.

A felesleges ingereket kerülve segítsünk a babának ellazulni. A mesemondás, az altatódalok, vagy egy finom masszázs mind tökéletes módja annak, hogy megnyugtassuk a kisbabát. Arra is ügyeljünk, hogy ne éhesen menjen aludni. Ha üres a pocak, bizony nehezebben jön az álom.

A megnyugtatásban segíthet még a cumi is. Ha minőségi cumival szeretnénk kényeztetni gyermekünket, a BIBS cumi jelenti az ideális választást. A BIBS cumikat természetes, natúr kaucsukból készítik, ezért ruganyosabbak, vagyis élvezetesebb cumizás a baba számára.

Továbbá, a ruganyosságának köszönhetően olyan cumifejet alakítottak ki, amely szinte megegyezik az anya mellbimbójának formájával. Ezáltal a BIBS cumi segíti a természetes szompóreflex fejlődését is.

Azonban az még nem elég, ha a baba megnyugodott. Fontos, hogy az alvás helye is alkalmas legyen a pihenésre. Alakítsunk ki egy olyan szobát, ahol csend van, és sötét. Csukjuk be az ablakokat és az ajtót, hogy csökkentsük a beszűrődő zajokat, hiszen ezek zavarhatják a kicsit alvás közben. A szoba hőmérsékletére is figyeljünk, az ideális 18-20oC között van.

Alakíts ki saját esti rutinotok!

Az esti rutin legalább olyan fontos, mint a csend és a nyugalom. Törekedjünk arra, hogy minden nap azonos időben menjen aludni a baba. Egy idő után beáll a biológiai órája, és így már ő is tudni fogja, hogy mikor jött el az alvás ideje.

A rutin kialakításában nagy segítséget jelent, ha a lefektetés előtti teendőket is ugyanabban a sorrendben végezzük. Ha pontos rendje van a vacsorának, a fürdésnek, a mesének és az alvásnak, a baba szervezete is könnyebben ellazul, és jobban fel tud készülni a pihenésre.

A kialakult rendszerhez próbáljunk meg minél szigorúbban ragaszkodni, különben hamar odavész minden erőfeszítésünk. Ha követjük a baba rutinját, mi is hatékonyabban oszthatjuk be a saját napunkat, és akár több időt is szánhatunk a pihenésre.

Segítsd a babád az önálló elalvásban!

A nyugodt éjszakák a szülőknek is fontosak. Egy pihentető éjszaka nélkülözhetetlen, hogy megújult energiával vágjuk bele a napi programokba. Így, ha este a baba meg tudja magát nyugtatni önállóan is, mindenki számára sokkal pihentetőbbek lesznek az éjszakák.

Ez nem feltétlenül egy egyszerű folyamat, hiszen előfordul, hogy a baba sokat sír és szülőként mindent meg szeretnénk tenni a megnyugtatásukért.

Ha a baba cumizik, akkor egy jó cumi nagy segítség lehet, hiszen jelentősen megkönnyítheti az önálló elalvást. Választhatunk esti cumit, mely fogantyúja napfénnyel vagy lámpa alá tartva töltődik és lágyan foszforeszkál akár 8 órán keresztül. Így a sötétben is egyszerű lesz megtalálni, elejét véve a sírásnak.

Légy türelmes!

A felsorolt pontok nem kőbe vésett szabályok, inkább javaslatként tekintsünk rájuk. Minden baba egyedi, ezért más és más módon tudjuk segíteni, hogy nyugodtan aludjon.

Fontos, hogy minden helyzetben kitartóak legyünk és megőrizzük türelmünket. Gyakran több időt vesz igénybe, amíg kialakul egy jól bevált, saját esti rutin. Az is teljesen normális, hogy a kicsi, ahogy fejlődik, változik és idővel újabb rutinokra lesz szükség.

A babának is megvannak a saját igényei, melyeket befolyásolnak a napi események. Ha, például még túl izgatott az alváshoz, próbálkozhatunk egyes esti szokások elnyújtásával, például több mesemondással vagy hosszabb masszázzsal.

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink