A hideg, ködös napokon még azok is szívesen kortyolgatnak egy-egy csésze forró teát, akik egyébként nem rajonganak a világ egyik legnépszerűbb italáért. A finom teákat nemcsak testet és lelket melengető hatásuk miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert segítenek az egészség megőrzésében is.

A legjobb téli teák, melyek megkönnyítik a diétád

Zöld tea

Gazdag antioxidánsokban, amelyek gátolják a rákos sejtek kialakulását. Népszerű a diétázók körében is, mert jótékonyan hat az emésztésre, a zsírok lebontására, így segítve a fogyást. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, védi az érrendszert. Fogyasztása cukorbetegek számára kimondottan ajánlott, mert tolerálja a cukorterhelést, inzulintermelésre serkenti a szervezetet, védi az inzulintermelő szöveteket és pozitívan hat a hasnyálmirigyre.

Rooibos tea

Jellegzetes ízű tea. Gazdag kalciumban, fluorban, cinkben, magnéziumban, mangánban és rézben. Lassítja az öregedés folyamatát, védi a sejteket, segíti a regenerálódásukat. Élénkítő hatású, pedig koffeinmentes. Serkenti az emésztést, kiváló hasnyálmirigy-bántalmakra, prosztatagyulladásra. Rendszeres fogyasztásával enyhíthetők az asztma és az allergia tünetei, a pattanásos bőr állapota pedig javul.

Kamillatea

Nagy klasszikus, amit az íze miatt sajnos sokan nem szeretnek. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a gyomorfájdalmat, görcsöket. Stressz ellen is kiváló. A téli időszakban érdemes kamillás gőzöléssel csillapítani a megfázás tüneteit: tisztítja az orrot, a tüdőt, jótékonyan hat a köhögésre.

tea

Fotó: .shutterstock

Maté tea

Reggel jó választás egy csésze maté tea, ugyanis matein található benne, amely a koffeinnél sokkal hatékonyabb élénkítő, mégsem okoz függőséget. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, vasban és szelénben. Jótékonyan hat az ideg- és keringési rendszerre, a szívműködésre. Gyorsítja a zsírégetést és az emésztést, így fogyókúrában is jól használható. Salaktalanító hatásának köszönhetően tisztítja a beleket, méregteleníti a szervezetet.

Fehér tea

Nagyon magas az antioxidáns-tartalma. Rendszeres fogyasztásával lassítható az öregedés folyamata, antibakteriális és viricid hatású. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Csonterősítő, koffeintartalma révén segíti az emésztést és a kiválasztást. Fogyókúrában, diétában hatékony, mert csökkenti az éhségérzetet. Alacsony csersavtartalma miatt kíméli a gyomrot.

A tea hatóanyagai védik és regenerálják az immunrendszert, így fogyasztása a téli hidegben, az influenzás és megfázásos időszakban különösen ajánlott. A teában antioxidáns hatású flavonoidok vannak, amelyek képesek elnyelni és hatástalanítani a káros szabad gyököket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink