A tisztítás az arcápolási rutin egyik legegyszerűbb műveletének tűnik, a szakemberek szerint mégis ez az a lépés, ahol sokan hibáznak. Íme, a hibák, amelyek felelősek számos bőrprobléma – köztük a száraz, irritált vagy éppen az olajos tapintású, pattanásos bőr – kialakulásáért.

A 10 leggyakoribb arctisztítási baki

1. Nem megfelelő termék használata

A legjobb, ha az arctisztítás során a bőrtípusodnak megfelelő készítményt választasz, amely teljesen eltávolítja a szennyeződéseket (port, sminket), de nem borítja fel a bőr természetes egyensúlyát. Vegyes, zsíros bőrre az arctisztító zselék közül válassz: ezek frissítenek, és általában gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatóanyagok is találhatók bennük. Száraz bőrre a krémesebb, tejszerű lemosók jók, az érzékeny bőrűek pedig a hipoallergén termékek közül válasszanak.

 

arctisztítás

Fotó: Shutterstock

 

2. Túlzásba vitt arctisztítás

Bőven elég az arcot naponta kétszer lemosni. Akkor is gondolj erre, ha napközben edzel: ilyenkor elegendő, ha csak vízzel öblíted le az arcod, a lemosót hagyd meg estére. A túlzásba vitt arctisztítás felborítja a bőr természetes víz-zsír egyensúlyát, a bőr kiszáradhat, ami hámlást és gyulladásos folyamatokat indíthat el, ráadásul fokozott faggyútermelésre serkentheti a bőrt.

 

3. Nem megfelelő vízhőmérséklet

A jéghideg víz átmenetileg érösszehúzó hatású, de károsítja a bőr hámrétegét és irritációt okoz. Meleg vízzel jó érzés lemosni az arcot, de a forró víz értágító hatású, ráadásul nemcsak a szennyeződéseket, hanem a bőr természetes védőrétegét is oldja, ami a bőr kiszáradásához, túlzott faggyútermeléshez vezet. A legjobb megoldás a langyos víz, amely gyengéden, mégis hatékonyan tisztít.

 

4. Túl gyakori bőrradírozás

A bőrtisztítás fontos része az elhalt hámsejtek leradírozása – de mértékletesen! Bőrtípustól függően heti 1-2 alkalommal elegendő bőrradírt használni. A durva szemcséjű bőrradírok irritálhatják az arcbőrt, apró sérüléseket okozva.

 

5. Nem megfelelő öblítés

Sokan a száraz bőrre viszik fel az arclemosókat. Az arclemosók azonban bő vízzel együtt hatékonyak, így tisztítják meg a bőrt a porszemcséktől, a baktériumoktól, zsíroktól. A többszöri öblítés pedig azért fontos, mert a bőrön könnyen maradhatnak gyulladást okozó szennyeződések.

 

6. Bőrirritációt okozó összetevők

A nátrium-lauril-szulfát az arclemosók kedvelt összetevője, jól habzik és tisztít, de gyakran vált ki irritációt, sőt allergiás reakciókat. A legjobb, ha cukorból nyert glükozidokat (lauryl glucoside, coco glucoside) tartalmazó termékeket választasz.

 

7. Teljesen szárazra törölt arcbőr

Az arctisztítás után a hidratálás a második legfontosabb eleme a bőrápolásnak. A maximális hatás érdekében alkalmazd a hidratálót közvetlenül a tisztítás után, még kissé nedves bőrre. A hidratálókrémek hatóanyagai ugyanis a megtisztított, nedves bőrbe szívódnak fel a leghatékonyabban. Ugyanez vonatkozik a különböző szérumokra, speciális arcápoló termékekre.

 

8. Durva törülköző használata

Bár jóleső érzés, soha ne dörzsöld durva törülközővel szárazra az arcbőröd. Apró sérüléseket okozhat a tisztítástól felpuhult bőrön. Arra is ügyelj, hogy ne a kéztörlőt vagy mások által is használt törülközőt használd. Szerezz be külön erre a célra puha, kisméretű, pamuttörülközőket, és itasd fel bőrödről a felesleges vizet.

 

9. Tusfürdő, szappan az arcra

Nagy a kísértés, hogy zuhanyozás, fürdés közben az arcod is tusfürdővel, szappannal mosd meg? Inkább ne tedd! A szappanok és tusfürdők kémiai összetétele erősebben zsírtalanít, így az arcbőr természetes zsírrétegét is eltávolíthatják. Lúgos vegyhatásuk miatt nem alkalmasak az érzékeny arcbőr tisztítására.

 

10. Félelem az olajoktól

Ma már elfogadott, hogy minden bőrtípus tisztítható olajjal, még a zsíros, pattanásos bőr is. A megfelelő olaj ugyanis kíméletesen eltávolítja a szennyeződéseket, baktériumokat, segít a bőr regenerálódásában és az egyensúly fenntartásában. A növényi olajok biokémiai felépítése hasonló a bőr zsíranyagaihoz, és hasonló hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat – is tartalmaz.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink