A felnőttkori pattanások bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.

Iktasd ki! 7 furcsa ok a pattanásos bőr hátterében

 

pattanásos bőr

A pattanásos bőr kialakulásának számos meglepő oka lehet
Fotó: Shutterstock

1. Új bőrápolási termék és/vagy rutin

Az első néhány pattanás még nem zavaró, ám ha a bőr állapota hirtelen és drasztikusan romlani kezd, szinte mindenki vásárol egy-két új arcápoló terméket. Igen ám, de a gyönyörű bőrt ígérő, aranyáron beszerzett készítmények ellenére a pattanások újra és újra visszatérnek. Az ok egyszerű: a bőrnek időre van szüksége, hogy az új kezelési módokra reagáljon. A gyógyulási idő mindenkinél más, de legtöbbször 1–3 hónapra is szükség lehet, amíg valóban látványos lesz a javulás. A legtöbben sajnos nagyon türelmetlenek, és már egy hét után feladják – ennyi idő alatt azonban biztosan nem történik pozitív változás a pattanásos bőr esetében.

Diéta és Fitnesz-tipp:

A megfelelő készítmények használata mellett vedd figyelembe azt is, hogy a bőröd állapota javulhat, ha elegendőt alszol és stresszmentesen élsz.

 

2. Túl „nehéz” smink

Ez is teljesen természetes reakció a bőr részéről: a nehezebb, teltebb, zsírosabb kozmetikumok eltömítik a pórusokat, a bőr nem tud lélegezni, a baktériumok is könnyen elszaporodnak, újabb pattanásokat előidézve. Egy idő után jön az ördögi kör, amiből nehéz szabadulni: hiszen a pattanásokat folyamatosan fedve, csak újabb gyulladt aknék jelennek meg. Ilyenkor többnyire már érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki gyógyszeres vagy lézeres kezelést javasolhat a hegesedés megszüntetésére.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Rendszeresen tisztítsd a sminkeszközeidet, mert a rajtuk megtelepedő kórokozók is lehetnek a pattanásos bőr kialakulásának okat.

 

3. Hajápoló szerek

A különféle hajápoló szerek, mint a zselé, a balzsam, a lakk is okozhat pattanásokat, elsősorban a homlok felső részén, a haj vonala mentén. Érdekes, hogy nemcsak a túlzásba vitt hajápolási termékek okoznak pattanásokat, hanem az elhanyagolt, ritkán mosott haj is: ilyenkor a fejbőrről és a zsíros hajról leváló olaj váltja ki a pattanások keletkezését.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Első körben érdemes lágyabb, kíméletesebb hajápoló termékekre váltani, illetve gyakrabban mosni hajat.

 

4. Telefon, kihangosító

A telefon koszos felületéről baktériumok kerülhetnek az arcra és az állkapocs körüli részre, amelyek aztán pattanásokat okoznak. A kihangosítók fémrésze pedig allergiás reakciót válthat ki, ami a pattanásokhoz hasonló vörös dudorocskák megjelenésében mutatkozik. Ez utóbbi fémallergia, ami ellen egyszerűen tud fellépni: kerüli az irritációt okozó fémet, ami sok esetben a nikkel. A telefon kijelzőjét pedig érdemes naponta áttörölni fertőtlenítő kendővel, hogy megakadályozd a pattanásos bőr, a bőrfertőzések kialakulását.

 

5. Fogkrém

A fogkrémekben lévő adalékanyagok – még a természetes anyagok is! – okozhatnak pattanásokat a száj körül. A fogkrémváltás az első lépés, de az is jó megoldás, ha fogmosás előtt vazelinnal bekened a szájad körüli bőrt, megvédve ezzel az irritációtól. Fogmosás után a vazelin könnyen és gyorsan eltávolítható.

 

6. Változókor

Menopauza idején a fő bűnös a felborult hormonháztartás. Az ösztrogén és progeszteron hormon szintje megváltozik, ami miatt gyulladásos folyamatok indulhatnak el a szervezetben, ráadásul a férfi nemi hormonok is túlsúlyba kerülhetnek. Ilyenkor sokan kapnak hormonkezelést, ami szintén állhat a bőrproblémák, a pattanásos bőr hátterében.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Minden esetben beszélj az orvosoddal, ha bőrtüneteid súlyosbodnak, és keressetek más megoldást az egyéb tünetek enyhítésére.

 

7. Nem megfelelő étrend

Az egyszerű szénhidrátok emésztéskor cukorrá alakulnak, és gyulladásos folyamatokat indítanak be, amelyek kortizolt, azaz stresszhormont szabadítanak fel. Ez befolyásolja a hormonháztartás egyensúlyát, ami miatt aztán megjelenhetnek a pattanások.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Gondold át, hogy a pattanások kialakulhattak-e a megváltozott táplálkozási szokásaid miatt. Amennyiben igen, kérd szakember segítségét az étrend összeállításához.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink