Minden nő gyönyörű, egészséges bőrre vágyik, és ezért a többség sokat tesz is. A bőr állapota nagyban függ a napi szokásoktól, így nem csak drága krémekkel és kozmetikai eljárásokkal szépülhetünk!

Az arcápoláson túl – Kövesd ezt a 8 szabályt, ha szép bőrt szeretnél!

Kevesebb stressz, több pihenés, megfelelő táplálkozás – a bőrtípusnak megfelelő arcápolás és a napvédelem mellett röviden így foglalható össze a szép és egészséges bőr titka. Természetesen nem ennyire egyszerű az ügy, de az alábbi jótanácsok sokat segíthetnek elérni a vágyott eredményt!

egészséges bőr, pihenés, meditáció

A stresszoldás, a pihenős a bőr állapotának javításában is segít
Fotó: Shutterstock

1. Lassíts!

Úgy tűnik, az élet egyre inkább felgyorsul, mozgalmasabbá válik, és ez folyamatosan stresszhelyzeteket teremt. A stresszhormonok hatására gyulladások alakulnak ki a szervezetben, ami a bőrön is megmutatkozik. A pattanások, az ekcéma vagy a pikkelysömör megjelenésekor az az első reakció, hogy valamilyen drága krémmel, gyógyszerrel próbáljuk a tüneteket eltüntetni ahelyett, hogy a valódi okot, a stresszt szüntetnénk meg. Könnyebb mondani, mint megtenni, de egy biztos: kicsit lassítani kell a tempón! Néha engedj meg magadnak egy-egy szabad délutánt, és csak úgy heveredj le egy jó könyvvel. Ütemezz be mindennap néhány percnyi „énidőt”, amikor sétálsz, meditálsz, önmagadra figyelsz.

 

2. Csökkentsd a koffeinfogyasztást!

A hidratálás az egészséges bőr alapfeltétele, a koffein pedig – csakúgy, mint az alkohol – szárít. Vizelethajtó hatású, ami azt jelenti, hogy a test kávéfogyasztás után több vizet ürít, mint normál állapotban. Extra folyadékbevitellel kompenzálni tudod a koffein dehidratáló hatását: kávézás után igyál meg egy pohár citromos vizet. Viszont a koffein, pontosabban a kávé külsőleg bevethető a szépségápolásban! Ide kattintva megtudhatod, hogyan!

 

3. Edzéshez ne sminkelj!

A nők – különösen azok, akiknek problémás a bőrük – ki sem lépnek smink nélkül az utcára. Nekik komoly gondot jelenthet „csupasz” arccal edzeni. De itt az idő félretenni az aggodalmakat, és vállalni a meztelen valóságot, hiszen mozgás közben izzadni fogsz. Ha azonban bőr nem tud szellőzni, a pórusok eltömődnek. Sőt, magában az izzadás folyamatában is zavar keletkezik, ami veszélyes, mert az akadályozza meg a szervezet túlhevülését. Akkor jársz a legjobban, ha smink nélkül mész az edzőterembe – hidd el, néhány alkalom után megbarátkozol majd a látvánnyal.

 

4. Gyógyítsd a bőröd!

Hiába mondják évek óta a bőrgyógyászok, hogy a barnaság nem az egészséges bőr és test jele, még mindig tartja magát a nézet, hogy a barna bőr szexibb és vonzóbb. A napsugárzás azonban káros hatással van a bőrre, így a fényvédő használata kötelező. A sokat napozók bőre azonban még védelem mellett is korábban öregszik: hamarabb jelennek meg a finom ráncok és a pigmentfoltok. A nap okozta bőrkárosodásokra számos jótékony hatású készítményt alkalmazhat, hiszen sok olyan bőrápoló termék kapható, amelyek A- és E-vitaminban gazdagok, ezek pedig köztudottan bőrszépítő hatásúak, segítik a bőrsejtek regenerációját. Keresd meg a számodra leginkább megfelelő készítményt vagy professzionális kozmetikai kezelést a nap okozta bőrelváltozások enyhítésére.

 

5. Figyelj a táplálkozásra!

A már meglévő bőrsérülések és a bőr idő előtti öregedése megakadályozásának másik remek módja a megfelelően megválasztott étrend. Az áfonya, a görögdinnye, az olajos magvak, a sárgarépa, a zöld leveles zöldségek és a zöld tea mind-mind támogatják a bőr egészségét. Ezek az élelmiszerek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek csökkentik a szabad gyökök káros hatásait.

egészséges bőr, táplálkozás, áfonya

Az áfonya antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal szépíti a bőrt
Fotó: Shutterstock

6. A sminkecsetek tisztítása

A bőrön lévő természetes olajok könnyen átkerülnek a sminkecsetekbe, és magukhoz vonzanak mindenféle szennyeződést, köztük baktériumokat is. A sokat használt sminkecset egy „bacilustanya”, amely komoly veszélyt jelent a bőr egészségére, különösen, ha a bőr már valamilyen oknál fogva sérült. A legjobb, ha hetente egyszer samponnal alaposan kimosod a sminkecseteket.

 

7. Párásító használata

Különösen az őszi-téli időszakban, azaz a fűtésszezonban szükség lehet párásító használatára ahhoz, hogy a bőr könnyebben megőrizze hidratáltságát. A szoba optimális páratartalma csodát tehet a száraz bőrrel, különösen, ha megfelelő illóolajokat is használsz. A levendula, a citromfű, az olasz szalmagyopár javíthatja a bőr állapotát, érdemes ezekből néhány cseppet a párologtatóba tenni.

 

8. Aludj eleget!

Ha úgy látod, hogy a bőröd puffadt, zsíros vagy éppen ellenkezőleg, száraz, ráncos, idősebb, mint ahány éves vagy valójában, még egy egyszerű ok állhat a háttérben: a kevés alvás. A dohányzás, a testmozgás hiánya és a napvédelem mellőzése mellett a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is komoly bőrkárosító hatással bír. Fontos, hogy kialakíts egy alvás előtti rutint, ami megkönnyíti az elalvást és hosszú, nyugodt pihenést biztosít.

 

Bőrkárosító szokások, amiket felejts el!

  • Nem a bőrtípusnak megfelelő bőrápolók használata.
  • A nyak, a dekoltázs és a szemkörnyék ápolásának mellőzése.
  • Teljesen kiiktatott vagy túlzásba vitt bőrradírozás.
  • Sokféle kozmetikai készítmény használata.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink