A bőr tükrözi az általános egészségi állapotot. Nagyon fontos, hogy megfelelő készítményekkel kívülről tápláld, ápold, de legalább ilyen fontos, hogy belsőleg is biztosítsd a bőr számára szükséges tápanyagokat, illetve megkíméld a „bőrgyilkos” anyagoktól.

A bőr barátai és ellenségei a táplálkozásban

Ami jót tesz a bőrnek

 

Antioxidánsok

Ezek a molekulák apró szuperhősökként védik a sejteket a veszélyektől. A bőr első számú ellensége az ultraibolya sugárzás, amely károsítja a fehérjéket, a lipideket és a DNS-sejteket a bőrsejtekben. A szabadgyökök pusztító erejűek, mert páratlan elektronokkal rendelkeznek, amik rendkívül reakcióképesek más molekulákkal. Az antioxidánsok elektronokat adnak a szabadgyökökhöz, ezáltal semlegesítve őket – megvédve a bőrt a ráncoktól és a pigmentfoltoktól.

DF-tipp: Egyél naponta legalább öt adag friss zöldséget és gyümölcsöt.

 

bőr táplálkozás

Fotó: Shutterstock

 

Ómega-3 zsírsavak

Az antioxidánsokhoz hasonlóan az esszenciális zsírsavak szintén védenek a napsugárzás káros hatásai ellen: csökkentik a sejtkárosodást és fokozzák a regenerációt. Ezen túl e zsírsavaknak gyulladásgátló tulajdonsága is van, amely segít megállítani a kollagén (a bőrszövet legfontosabb építőeleme) bomlását.

DF-tipp: Fogyassz rendszeresen lazacot, tonhalat, makrélát vagy szardíniát.

 

Probiotikumok

A probiotikumokban gazdag ételekben található baktériumok segítenek a bélflóra optimális szintjének helyreállításában, amely a bőrre is jótékony hatással lehet. Amikor a káros baktériumok mennyisége meghaladja a hasznos baktériumokét, a bőr állapota jelentősen romlik, hiszen a részben emésztett ételekből a toxinok a véráramba kerülnek. Ilyenkor bőrgyulladás alakulhat ki, amely pattanásokhoz, rosaceához, ekcémához és idő előtti ráncosodáshoz vezethet.

DF-tipp: Szerepeljen az étrendedben élő és aktív baktériumkultúrákat tartalmazó élelmiszerek, például joghurtot, savanyú káposzta.

 

Amit inkább kerülj el

 

Egyszerű szénhidrátok

Ha néhány hétre sikerült elhagynod a fehér lisztet és a cukrot, észrevehetted, hogy bőröd simább, ragyogóbb. Ennek oka, hogy az egyszerű szénhidrátok vegyületei károsítják a bőrszövetet, gyengítik a rostokat. Hatásukra a bőr veszít hidratáltságából, gyulladttá válhat, megjelenhetnek a korai bőröregedés jelei.

DF-tipp: Cseréld le a fehér lisztet teljes kiőrlésűre, a cukorbevitelt pedig minimalizáld, vagy hagyd el teljesen.

 

Alkohol

Az alkohol kitágítja a vérereket, vörös, foltos bőrképet eredményezve. Dehidratál, ezért a bőr rendszeresen száraz, így sérülékenyebbé válik. Emellett elvonja és nem engedi hasznosulni a bőr számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, elősegítve a ráncok, foltok megjelenését a bőrön.

DF-tipp: Lehetőleg kerüld az alkoholfogyasztást, de ha mégis felöntenél kicsit a garatra, másnap fogyassz sárgarépát, édesburgonyát, sütőtököt, zöldborsót, hogy A-vitaminhoz juttasd a szervezeted.

 

Koffein

A koffein elvonja a bőrből a kollagént, enyhe vízhajtó hatású, így segíti a korai ráncok megjelenését. Egyes kutatások szerint az arra érzékenyeknél gyulladásos folyamatokat indít be, amelyek szintén nyomot hagynak a bőrön.

DF-tipp: Naponta maximum 2 csésze kávé fogyasztása ajánlott.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink