Az ájurvéda India ősi, a mai napig megőrzött holisztikus egészségmegőrző és gyógyászati rendszere. Módszerei nemcsak a betegségek kezelésére, hanem a külső és belső szépség ápolására is alkalmasak.

Gyógyít, szépít, fiatalít az ájurvédikus masszázs és kozmetika

A különböző masszázsfajták gyógyító ereje évezredek óta ismert. A mai kor embere számára különösen jótékony hatásúak e módszerek, mert a mindennapos terhek okozta feszültségeket feloldják, a testet ellazítják, és megszabadítják lelkünket a stressztől. Ilyen az ájurvédikus masszázs is.

ájurvédikus masszázs

Az ájurvédikus masszázs igen széleskörűen alkalmazható bizonyos testi és lelki problémák megoldására egyaránt
Fotó: Shutterstock

 

Ősi módszer a wellness szolgálatában

Az ájurvédikus orvostudomány igen sokféle kezelési formát használ. Módszerei között nagyon fontos szerepet kapnak a különféle masszázsok. A legújabb kutatások is alátámasztják azt, amit a több ezer éves leírások megőriztek: az ájurvédikus masszázs fajtái rendkívül pozitívan hatnak a testre és a lélekre. Ezért a wellnessközpontok programjában is mind gyakrabban szerepelnek ilyen kezelések.

A masszírozáshoz rendszerint ápoló olajokat, illetve krémeket használnak a szakemberek. Az ájurvédikus masszázsok esetében a speciális masszírozási technikák mellett nagyon jelentős szerepet kapnak a különféle masszázsolajok, valamint más gyógynövényes készítmények. Az ősi ájurvédikus források leírják, hogy a masszázsolaj kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a kezelt egyén alkatát és panaszait. A megfelelő olaj alkalmazása ugyanannyira fontos, mint a helyes masszázstechnika megválasztása.

 

Mikor ajánlott az ájurvédikus masszázs?

Az ájurvédikus masszázs fajtái széleskörűen alkalmazhatók, mivel:

  • elősegítik a bőrsejtek megújulását, regenerálódását, táplálják a bőrt,
  • lazítják az izmokat és feloldják a stressz okozta blokkokat,
  • növelik az ízületek és a gerinc rugalmasságát,
  • élénkítik a vér- és a nyirokkeringést,
  • segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből,
  • enyhítik a lelki és idegrendszeri panaszokat, például a depressziót,
  • növelik a vitalitást, erősítik a szervezet immunrendszerét.

 

Az ájurvédikus masszázs „főszereplői”: olajok és gyógynövényes készítmények

A valódi ájurvédikus kozmetikumok speciális összetételűek, és az ősi gyógyszerreceptek alapján állítják elő őket. A termékek biotisztaságú gyógynövényekből készülnek. Nagyon fontosak az arányok: a bázisolaj mennyisége 18-20, a gyógyító anyagé pedig 80-82 százalék. Az ájurvédikus készítmények nem tartalmaznak tartósítószert, illetve semmilyen kémiai anyagot.

Az olajok között vannak reumatikus panaszokra valók, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak, valamint reflexzóna- és intim masszázshoz ajánlottak. A testolajok mellett léteznek kifejezetten a fej gyengéd masszírozására való olajok is, például memóriajavító vagy hajnövekedést serkentő hatással.

 

Ájurvédikus kozmetikumok a modern szépségápolásban

Az ájurvédikus szépségápolási termékek palettája óriási. Természetesen e kozmetikumok – a masszázsolajokhoz és a gyógynövényes készítményekhez hasonlóan – szintén mentesek a tartósítószerektől és a kémiai összetevőktől.

A kozmetikumok között találunk bőrtípusunknak és életkorunknak megfelelő hidratálót, éjjeli krémet, szemkörnyékápolót, bőrfeszesítő, ránctalanító termékeket, valamint maszkokat, arclemosót, frissítő tonikot, sőt napvédő krémet, sampont, hajhullás és korpásodás elleni hajolajat is.

A legkülönlegesebbek azok az ájurvédikus szépségápolási termékek, amelyek 24 karátos aranyat, gyémántot, gyöngyöt vagy drágaköveket, például smaragdot, zafírt, topázt is tartalmaznak. E termékek között van fiatalító arckrém, bőrradír, arcmaszk és folyékony púder is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink