A jól megválasztott diéta segít az ideális testsúly megtartásában, az egészség megőrzésében, de kedvező hatása nem csak ennyiből áll. Az elfogyasztott ételek a bőr állapotát is befolyásolják. Gyümölcsök és zöldségek, amelyek antioxidáns hatásuk miatt kitűnő ránctalanítók, hidratáló egészséges zsírok, bőrregeneráló fehérjék. Fogyasztó, egészséges és bőrbarát étrendek.

A bőre elárulja, mit ront el az étkezésnél

Mediterrán étrend

A mediterrán konyha alapja a friss zöldség és gyümölcs, olívaolajjal, halakkal, sovány húsokkal megbolondítva. A természetes és változatos alapanyagoknak köszönhetően, melyek igen gazdagok antioxidánsokban, a mediterrán diéta követőinek szép és egészséges a bőre. Az ómega 3 zsírsavak erősítik és rugalmassá teszik a sejteket, így a bőr könnyebben megőrzi a nedvességet, feszes marad. A leveles zöldségek, az olívaolaj véd a káros ultraibolya sugárzás és egyéb környezeti hatások ellen, amelyek károsítják a bőr mélyebb rétegeiben található kollagént és elasztint – ráncokat, pigmentfoltokat, érdes bőrt eredményezve.

Az olívaolaj, amelynek összetétele hasonlít a bőr saját lipidjeinek összetételére, remek gyulladáscsökkentő. A paradicsom likopintartalma révén védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, helyreállítja a bőr PH-ját, gyulladáscsökkentő. Igazi bőrszépítő a padlizsán, amely gazdag C-, B1-, B2-, B3-vitaminokban és niacinban, amelynek hiányában könnyebben alakul ki bőrhámlás, bőrgyulladás. A sajtok, sovány húsok, halak, kagylók, rákok fehérje-, vas- és b-vitamin-források, így védik a bőrt.

Vegetáriánus (életmód) étrend

Vannak, akik komoly filozófiai, ideológiai okokból lesznek vegetáriánusok, mások úgy gondolják, egészségesebb a vega étrend a normál, vegyes étrendnél. A vegetáriánus táplálkozásnak számos változata ismert. Jellemzőjük, hogy az étrend nem tartalmaz húst, belsőségeket, tengeri állatokat, valamint ezek felhasználásával készült ételeket. A vegetáriánusoknak kevesebb a teljes energiabevitelük, melynek kisebb hányadát fedezik zsiradékból, de több rostot, káliumot és C-vitamint fogyasztanak. A sok zöldségnek és gyümölcsnek köszönhetően antioxidánsok egész sora védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen, a bőr pedig ezt meghálálja: kevésbé ráncosodik és az öregedés egyéb látható jelei is később jelentkeznek. A vegetáriánusoknak a gabonafélék mellett célszerű szójatermékeket, babot, olajos magvakat fogyasztani, hogy megelőzzék a fehérjehiány kialakulását.

A növényi alapú fehérjeforrások jótékonyan hatnak a bőrre. Magas fehérje-, alacsony szénhidráttartalmú étrend A finomított cukor és a finomított fehér liszt, a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása az étrendből nemcsak a felesleges kilóktól segít megszabadulni, a bőrre is jótékony hatással van. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a friss zöldségek sok C-vitamint és cinket tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a bőr feszes és ruganyos legyen. A fehérjében gazdag étrend követésénél érdemes figyelni arra, hogy a túlzott fehérjebevitel (tej, tejtermékek) pattanásos, aknés bőrt eredményezhet.

Zsírszegény étrend

Az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával jelentősen csökkenthető a derékbőség és kiküszöbölhető számos szív- és érrendszeri betegség. Bizonyos zsírok azonban fontosak az erek egészségének megőrzéséhez, a hormonok helyes működéséhez, ráadásul az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásával csökkenhet az A-, D-, E- és K-vitamin szintje, amelyek a bőr szépségét és egészségét is nagyban befolyásolják. A dióolaj E-vitamin-tartalma bőrtápláló, bőrvédő, késlelteti a bőr öregedését.

Barna rizzsel a narancsbőr ellen? Igen!

Aknétól a terhességi foltig – így mentheti meg az arcbőrét

Ez történik a bőröddel 24 óra alatt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink