A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!

Itt a nagy bőrtípus teszt: segítünk, abban, hogy ápold a bőröd

A bőrtípus meghatározásánál az a lényeg, hogy a száraz-zsíros skálán hol helyezkedik el, vagyis, mennyi olajat képes magától megtermelni. Azért fontos, hogy tudjuk, melyik kategóriába tartozunk, mert ez nagyban meghatározza, hogy milyen jellegű termékeket, milyen összetevőket érdemes keresnünk. Szerencsére az egyes típusok nem annyira szigorúak, hiszen a bőrünk lehet, hogy csak kicsit zsíros vagy nem annyira száraz. Ráadásul az is előfordulhat, hogy hiába küzdünk a kifényesedéssel, mégis tapasztalunk vízhiányt vagy éppen hiába száraz, mégis felütik a fejüket a pattanások. De így is jó, ha legalább az alapokkal tisztában vagyunk, ebben segít a Fanny magazin tesztje.

1. Milyen a bőrének a tapintása?

A – Sajnos elég olajos, zsíros érzetű.

B – A T-vonalban (homlok, orr, áll vonala) olajos, míg az arcom többi részén kellemes tapintású, maximum néha száraz, érdes.

C – Szerencsére kellemes, könnyed tapintású az egész arcomon.

D – Amikor odafigyelek rá, és megfelelően ápolom, akkor finom, kellemes, de ha megfeledkezem erről, akkor gyorsan szárazzá és/vagy érdessé válik.

2. Mennyire tágak a pórusai?

A – Az egész arcomon nagyon tágak és szemmel is láthatóak.

B – A T-vonal mentén és/vagy az arcom egyes területein elég tágak.

C – Nincs gondom velük, normál méretűek.

D – Zártak.

3. Ha esetleg megfeledkezik az ápolásról, akkor előfordul, hogy a bőre hámlani kezd?

A – Igen, tapasztaltam már, például, ha olyan készítményeket vetettem be, amelyek kicsit szárító hatásúak.

B – Igen, az arcom egyes területein.

C – Szerencsére még soha nem fordult elő ilyen!

D – Sajnos elég gyakran bosszankodom emiatt.

4. Melyik területen és mennyire zsírosodik a bőre?

A – Az egész arcomon küzdök ezzel a problémával.

B – Főleg a T-vonalban tapasztalom, hogy zsíros lenne.

C – Ritkán van ilyen, például akkor, ha nem megfelelő kozmetikumot használok.

D – Egyáltalán nem zsírosodik.

5. Hol bukkantak már fel szarkalábak az arcán?

A – Az apróbb, mimikai ráncaimat leszámítva szerencsére nincsenek.

B – Ott, ahol kicsit szárazabb a bőröm, például a szemkörnyékemen.

C – Tudom, hogy mázlista vagyok, mert még sehol!

D – Sajnos az arcom egész területén vannak ráncok, de főleg a szemem, szám és a homlokom környékén.

6. Amennyiben csak vízzel tisztítja meg az arcát, tapasztal feszülést?

A – Semmi ilyesmit nem érzek

B – Az arcom szárazabb pontjain eléggé feszül ilyenkor

C – Ritkán

D – Állandóan ezt tapasztalom. Roppant zavaró!

Értékelés: Számolja össze, hogy az A, B, C vagy D választ karikázta-e be a legtöbbször!

A legtöbb válasz A: Zsíros bőr

Mi jellemző rá?: A bőr mindenhol olajos, zsíros érzetű, gyorsan kifényesedik és csillog. Jellemző rá a tág pórusok, a pattanások és mitesszerek kialakulása.

Miként ápoljuk?: Ne essünk abba a hibába, hogy szárító hatású készítményekkel próbáljuk ellensúlyozni a bőr zsírosodását, mert azzal csak egy ördögi kört indítunk be! Nagyon fontos a megfelelő hidratálás, de a nehéz állagú termékek helyett keressük inkább a könnyed, például a géles vagy folyékony textúrákat. Emellett érdemes a kifejezetten zsíros bőrre való, mattító hatású verziókra vadászni.

A legtöbb válasz B vagy többféle: Kombinált bőr

Mi jellemző rá?: A kombinált vagy más néven vegyes bőrtípusnál a T-zóna okozza a legtöbb gondot ami gyakran zsírossá válik, míg az arc többi része normál vagy száraz. Problémát okozhatnak a mitesszerek, tág pórusok és esetleg a pattanások is. Előfordulhat, hogy az arc többi része vízhiányos vagy rosszabb esetben hámlik is.

Miként ápoljuk?: A T-zónára a zsíros bőrtípushoz hasonlóan könnyedebb állagú termékeket célszerű választani, de itt is fontos, hogy ne szárítsuk ki ezt a területet. Míg az arc többi részén akár gazdagabb állagú készítményeket is bevethetünk, amelyek kellően pótolják a nedvességet.

A legtöbb válasz C: Normál bőr

Mi jellemző rá?: Igazán szerencsés, aki ebbe a típusba tartozik, hiszen a bőrük kellemes tapintású, rugalmas. Általában nem kell küzdeniük a pattanásokkal, zavaró mitesszerekkel, sőt a szarkalábak is csak igen későn bukkannak fel először.

Miként ápoljuk?: A rendszeres és megfelelő bőrápolás itt is elengedhetetlen, de nincs szükség különösebb odafigyelésre. Azért a smart agingre, vagyis arra, hogy még a kialakulásuk előtt megelőzhessük a ráncokat érdemes kellő hangsúlyt fektetni, így sokáig megőrizhetik fiatalságukat.

A legtöbb válasz D: Száraz bőr

Mi jellemző rá?: A bőr gyakran feszül, húzódik, vékony és sokszor matt tónusú. Helyenként száraz foltok is jelentkezhetnek vagy rosszabb esetben hámlás is előfordulhat. Pluszban érzékeny és rosáceás is lehet a bőr.

Miként ápoljuk?: A jelszó a folyamatos nedvességpótlás legyen! Jöhetnek a nehezebb, krémesebb állagú termékek, keressünk a természetes zsírokban és olajokban gazdag készítmények, amelyek kellően táplálnak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink