A bőr fiatalságának megőrzéséhez a kozmetikai ipar sokféle anyagot használ. Tökéletes eredményt azonban csak akkor remélhetünk, ha tudjuk, hogy mire van szüksége a bőrünknek a különböző életszakaszokban.

A kortalan bőr 9 titkos hozzávalója

 

bőrápolás, ráncok

Fotó: Shutterstock

1. Fényvédők és antioxidánsok

A fényvédelem már fiatal korban is nagyon fontos, hiszen a napsugárzás felgyorsítja a bőröregedés folyamatát. A sugarak oxidációs folyamatot indítanak el: károsodik a felhám, sőt egyes sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben, növelve a sejtek oxidációját. Az oxidatív stressz hatására a bőr feszességéért felelős anyagok – a kollagén, az elasztin és a hyaluronsav – megfogyatkoznak. Az antioxidánsok nagyon jó védelmet nyújtanak ez ellen a folyamat ellen, sőt a nap okozta károsodás egy részét vissza is tudják fordítani. Használjunk olyan fényvédő krémet, amely nemcsak hidratál, hanem antioxidánsokat is tartalmaz. A legismertebb antioxidáns az A-­, C­- és E­vitamin, a béta­karotin, a szelénium, a szójakivonat, a szőlőmagolaj vagy a gránátalma­kivonat.

 

2. Niacinamid (B3-vitamin)

Legfontosabb feladata, hogy oxigénnel látja el a bőrsejteket. Segíti a sebgyógyulást és a celluláris funkciókat. Csökkenti a túlzott pigmentációt, az öregségi foltokat, növeli a bőr rugalmasságát, feszesít, kisimítja a bőrt.

 

3. Glikolsav és szalicilsav

A bőr fiatalságának megőrzéséhez kulcsfontosságú a sejtmegújulás. A glikolsavat és a szalicilsavat tartalmazó készítmények segítik az elhalt hámsejtek eltávolítását, ezáltal simítják a bőrt, felgyorsítják a sejtek életciklusát, az új bőrsejtek kialakulását. A glikolsavat cukornádból nyerik, csökkenti a bőr hiperpigmentációját, halványítja az öregedési foltokat. Tíz százalék feletti koncentrációban nemcsak hámlaszt, de a kollagéntermelést is serkenti. Pattanásos, zsíros bőrre jók a szalicilsavas készítmények.

 

4. Retinol

Fontos, hogy beépítsük az éjszakai bőrápolási rutinba a retinoltartalmú hidratáló krémeket. A retinol hámvédő vitamin, szabályozza a bőr hámképződésének folyamatait, meggátolva a hám fokozott elszarusodását. Serkenti a sejtosztódást, lassítja a bőr öregedését. Fontos szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben: növeli a bőr UV ­sugarakkal szembeni érzékenységét. Sejtvédő, sejtszabályozó anyag.

 

5. Laktobionikussav

A harmincas éveinkben válasszuk az egyik legkímélőbb hámlasztót. A laktobionikus sav kiváló hámoldó, amely a bőrön filmréteget képezve meggátolja a túlzott vízleadást, nem szárítja a bőrt. Elősegíti a napégés utáni regenerálódást, erősen antioxidáns hatású.

 

6. Peptidek

Hatásukra a kötőszövet megújul, új kollagén­, elasztinrostok termelődnek, a bőr feszessége, hidratációja javul, a ráncok mélysége csökken. Szerencsére a kívülről bevitt peptidek is kollagéntermelésre buzdítják a bőrt. Különösen a szem alatti érzékeny területen hatnak jótékonyan.

 

7. Koffein

A kávécserje magjából kivont, vízhajtó és anyagcsere­serkentő anyag. Stimulál, javítja a sejtek oxigénellátását. Képes a kitágult vérerek szűkítésére. Különböző antioxidánsokkal keverve kiváló gyulladáscsökkentő. Érösszehúzó képessége miatt a szemránckrémek fontos alapanyaga: regenerálja a gyulladt, puffadt szemkörnyéket.

 

8. Glicerin és ceramdiok

Fontos, hogy az arctisztító kíméletes legyen. A glicerint és ceramidokat tartalmazó tisztítók védik a bőrt a kiszáradástól. A glicerin bőrazonos, vízmegkötő anyag. A bőrön használva képes vizet kivonni a bőr alsó rétegeiből, növelve ezzel a felszíni rétegekben található vízmennyiséget. Nagy mennyiségben vagy töményen szárító hatású, mivel a bőr felső rétegeiből a víz könnyen elpárolog. Erősíti a bőr védekező funkcióját, javítja a bőr nedvességmegtartó képességét.

 

9. Epidermisz regeneráló összetevők

Ahhoz, hogy a bőr egészséges legyen, fontos a hidratáltság megőrzése. A száraz bőrön át ugyanis könnyebben jutnak a mélyebb rétegekbe baktériumok, amelyek gyulladást okoznak, öregítve a bőrt. Az epidermiszt egészségesen tartó összetevők ezért fontosak anti­aging szempontól is. Ilyen anyagok a ceramidok, a zsírsavak, a hyaluronsav, illetve több növényi olaj.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink