Ismertebb nevén rosaceás bőr, amelyet kitágult pórusok, értágulatok, vörös arc – akár foltokban feltűnve – és néhány esetben karfiolszerűen feldagadt orr jellemez. Sajnos mindez nem csak egyszerű szépséghiba. Sokszor akár komoly fájdalmakkal, különleges bőrérzékenységgel is járhat az értágulatos bőr. S ha azt gondolnánk, hogy ez csupán női probléma, nos, az nagy tévedés. Férfiakat ugyanúgy sújthat a sors arcrezességgel, mint nőket.

NEM CSAK SZÉPSÉGHIBA – Arcrezesség

Ugyan a probléma nagyrészt a 30 feletti nőknél fordul elő, ritkább esetekben férfiaknál is jelentkezhetnek a rosacea tünetei. Valójában nem lehet tudni, kinél és miért jelentkezik ez a betegség, jelenleg tudományos magyarázat még nincsen. Az azonban biztos, hogy akinek az arcán hajszálértágulatok vannak és hajlamos a bőrpírra, az hajlamos lehet a rosaceás bőr kialakulására is.

Tünetek

A rosacea tünetei igen összetettek. Első és legfontosabb a már említett hajszálértágulat és bőrpír. A rosaceás bőr nagyon érzékeny, láthatóan kivörösödik, leginkább az orcákon, az orron, vagyis az arc központi részein. A későbbi stádiumban megjelenhetnek pattanások, aknészerű elváltozások, pörsenések is az arcon. Súlyos esetekben akár kötőhártya-gyulladás, vörös, gyulladt szem is súlyosbíthatja a tüneteket. A karfiolorr, vagyis egy súlyos szöveti elburjánzás az orron leginkább a férfiakra jellemző, nők esetében ez a jelenség ritka.

Lassan támad

A rosaceás bőr nem egyik napról a másikra alakul ki. Hosszas folyamat. Eleinte ugyanis megjelenik ugyan enyhe bőrpír az orcákon és az orron, de egy-két óra elteltével el is múlik. Később, a betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, a vörösség egyre tovább megmarad, majd egy idő után már meg sem szűnik.

Figyelmes arcápolás

A rosaceás bőr ápolása nagyon nehéz, különleges odafigyelést igényel. Állapota csak nehezen javul – ha egyáltalán javul –, ezért a mindennapos arcápolás nem lehet egyszerű rutinfeladat. Minden reggel és minden este, kifejezetten érzékeny, rosaceás bőrre való arctisztítóval mossuk le az arcot. Ügyelni kell, hogy a készítmény ne tartalmazzon illat- és egyéb adalékanyagokat, mert ezek tovább irritálhatják az egyébként is érzékeny bőrt. A víz ne legyen se hideg, se meleg, ezek ugyanis szintén irritációt okoznak. Legjobb a langyos víz, de sok esetben már maga a víz is érzékennyé teszi a bőrt, ezért folyékony arctisztítóval, tonikkal távolítsuk el a szennyeződéseket. A törülközővel csak itassuk fel az arcról a vizet vagy a folyadékot. Ne dörzsöljük, ne töröljük erőteljesen. A bőr ugyanis mér erre is érzékenyen reagálhat.

Arcápoló készítményként azokat a kenőcsöket, krémeket, lemosókat alkalmazzunk, amelyeket bőrgyógyász szakember írt fel. Ha nem lenne ilyen, törekedjünk arra, hogy kifejezetten érzékeny, rosaceás bőrre alkalmas készítményeket vásároljunk a patikában. Szükség lesz nyugtató, hidratáló krémre, amelyet reggel és este egyaránt alkalmazni kell. Jótékony hatással lehetnek a kamillát, aloe verát tartalmazó készítmények, amelyek nyugtatóan hatnak a bőrre. Évszaktól függetlenül használjunk fényvédő krémet az arcra. A hajszálér-tágulatos bőr különösen érzékeny a fényre.

Már egy kevés napfény is súlyos következményekkel jár, az arcbőrön akár hólyagok, felszíni sérülések is keletkezhetnek. Ezért nagyon fontos a rendszeres fényvédelem, erős napsütés esetén azonban jobb egyáltalán nem tartózkodni a napon. Fokozhatja a tüneteket a szélsőséges időjárás, a túl erős szél, a hideg levegő, a száraz levegő, a fizikai aktivitásra megjelenő verejték is. Ilyen esetekben érdemes nyugtató krémet vagy sprayt használni.

Tartós szőrtelenítés – Így válasszon a sok módszer közül!

Bőrkárosító élelmiszerek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink