A kinti hideg, eső, hó, szél és a benti meleg, száraz levegő a fodrászok szerint a haj legnagyobb ellensége. Télen gyakori panasz a száraz, töredezett, fénytelen haj, pedig egy kis odafigyeléssel megőrizheti a haja szépségét, egészségét a hideg hónapokban is.

Ha vigyázol rá, télen is gyönyörű lesz a hajad

Mindennapos hajmosás?

Csak ha szükséges! A frissen mosott haj növeli a komfortérzetet, és a látványa is szép, de ha a fejbőre és a haja állapota nem igényli, teljesen felesleges mindennap megmosnia a haját. Az erősen igénybe vett, száraz hajat még a legkímélőbb samponnal történő mosás is károsítja valamelyest.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Ha a haja olyan, mint a szalma, merev, törik és matt hatású, biztos, hogy nedvesség utánpótlásra van szükség. Ehhez számos sampon áll rendelkezésre. A hajápolást ebben az időszakban célszerű hajkondicionáló használatával kiegészíteni. A leghatékonyabb alapanyagok a nedvességpótló és kondicionáló termékekben az aloevera, az olívaolaj, az argánolaj, a glicerin, a shea vaj, a selyem- és búzaproteinek. Ezek az anyagok molekuláris struktúrájuknak köszönhetően megkötik a nedvességet a hajszálak belsejében, és védőréteggel borítják be a hajszálakat, ami lezárja a haj külső rétegét, és ez jobb nedvességmegtartó képességet eredményez.

Hajszárító: barát vagy ellenség?

Bár a természetes hajápolás hívei a szabad levegőn történő szárításra esküsznek, lássuk be, a legtöbb nő nem tud létezni a hajszárítója és a hajkeféje nélkül. Sajnos nem mindenkinek adott a természet dús, erős hajszálakat, amelyek mindenféle varázslat nélkül tökéletes frizurává állnak össze hajmosás után. Egy szó, mint száz: hajszárítót a legtöbbször igenis muszáj használni. Mivel a száraz, meleg levegő megfosztja a hajat a nedvességtől, lehetőleg alacsony fokozaton szárítsa.

Sapka kötelező!

Ahogy a meleg és a tűző nap, úgy a hideg levegő is szárítja a hajat. Viseljen sapkát. Ha a hajhagymák megfáznak, elerőtlenednek, ráadásul a lelassult anyagcsere miatt a tápanyagok is nehezebben jutnak el a szőrtüszőkhöz.

Engedjen a hosszból!

Egyes vélemények szerint a hajvágás nem segít a haj egészségén, hiszen a minőségét, szerkezetét belső tényezők – vitaminellátás, hidratálás – határozzák meg. Azonban külsőleg is védeni kell a hajat, ehhez pedig hozzátartozik a hajvégek rendszeres vágása is: e nélkül ugyanis a haj betöredezik, ápolatlan hatást kölcsönöz. Általános szabály, hogy 6-8 hetente célszerű vágatni a hajból, különösen, ha rendszeresen használ hajsütő vasat, hajvasalót. A szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy otthon, maguknak vágják a hajukat, hiszen nem könnyű egyenesen és roncsolásmentesen vágni.

Olajos ápolás

Ha nagyon száraz a haja, próbálja ki a jojoba-, az argán- vagy a kókuszolajat. Dörzsöljön néhány cseppet a nedves hajra, hagyja hatni néhány percig, majd mossa ki az olajat hidratáló samponnal és kenje be a haját balzsammal. Amikor csak teheti, ne használjon hajformázó eszközöket, és hagyja a haját a fűtött szobában megszáradni.

Óvatosan a vegyszerekkel!

A hajfestékek többsége rengeteg kémiai anyagot tartalmaz. A drogériában megvásárolható, otthoni használatra ajánlott hajfestékek zömében hajszínkrémet és színelőhívót tartalmaznak. Az utóbbi úgy működik, hogy megbontja a haj külső szerkezetét, utat engedve a festéknek. Ez a folyamat természetesen a hajszálak roncsolódásával jár. Keresse a természetes alapú hajfestékeket, amelyek kímélik a hajat és a fejbőrt.

Védelem alvás közben

Ahhoz, hogy reggel könnyen kifésülhető, jó tartású hajjal ébredjen, nem mindegy, hogy milyen frizurával bújik ágyba. Mielőtt lefekszik, fésülje ki a haját, kösse ne túl szoros copfba a feje tetején, és formáljon laza kontyot úgy, hogy nem húzza át teljesen a hajvégeket a gumin. Szükség esetén a hajszálak végére tehet kiöblítést nem igénylő hajvégápoló szérumot.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink