A hátfájás nagyon gyakori probléma, életkortól és megterheléstől függetlenül, szinte mindenki átéli. A szerencséseknek hamar elmúlik, de vannak, akik éveket küzdenek vele. Sokféle megoldás létezik, de egy biztos: a fájdalommentes élethez elengedhetetlen az életmódváltás.

A hátfájás fránya okai

Amikor fájni kezd

A hátfájást okozhatja egy rossz mozdulat, egy sérülés, egy becsípődés. Sok nő szenved fájdalmaktól a várandósság ideje alatt, de ahogy rendeződik a testsúly, a panaszok megszűnnek. Ezek az egyszerűbb esetek, mert szakszerű ellátás mellett hosszabb-rövidebb idő alatt meggyógyulnak. A szakszerű ellátás azt jelenti, hogy orvos, gyógytornász vagy megfelelően képzett mozgásszervi terapeuta javasol gyakorlatokat vagy végez műfogásokat, masszázst.

Azt már régóta tudjuk, hogy az ülőmunka nem tesz jót a gerincünknek. Sokkal többet kellene napközben felállni, sétálgatni, és munkaidő után és hétvégén minél többet gyalogolni. az évekig, évtizedekig tartó görnyedt testtartásnak előbb-utóbb meglesz a következménye, ami eleinte nyak-, majd hát- és derékfájás.

A hátfájást leggyakrabban tompa, mély fájdalomnak jellemzik, ami a gerinc mozgásakor felerősödik, esetenként a karokba vagy a lábakba sugárzik. A kor előrehaladtával kialakul kopás, vagy a nagy terhelés következtében – lehet ez túlsúly, de lehet sport is – a porckorong kitüremkedikés sérv alakul ki. még ilyenkor is hatékony a konzervatív kezelés, de súlyosabb esetekben már műtét is szóba jöhet. A fájdalmakat az orvos gyógyszerrel is csillapítja, de ez csak átmeneti megoldás, a szerkezetet kell helyreállítani. ehhez sok türelem, kitartás és gyógytorna kell, de higgyük el, megéri.

Mi okozza a hátfájást?

A rossz tartást a gyenge hátizomzat nem tudja kompenzálni, idővel elfárad. Az izomfeszülés sokaknál stressz hatására fokozódik, és ahogy nyomás alatt vannak, megjelenik náluk a hátfájás. Nők esetében a menstruáció idején is sokan panaszolják, hogy fáj a derekuk, hátuk.

Súlyosabb esetekben belső szervek gyulladása is állhat a háttérben. Vannak olyan gyulladásos típusú derékfájások, amikor nem a porckorongsérv okozza a fájdalmat, hanem egy belgyógyászati góc. Ezek tipikusan reggeli fájdalmak, napközben alig vannak tünetek. A gyulladást életmódváltással is lehet befolyásolni a szénhidrátok, cukrok csökkentésével.

Mit tehetünk?

A hát- és hasizmok erősítése elsődleges fontosságú. Ezt jobb gyógytornásszal, McKenzie-terapeuta segítségével betanulni, mert az egyénre szabott terápia a leghatékonyabb. ha nem elég jó az ágyunk, illetve a matrac, érdemes annak is utánajárni, hogy számunkra mi jelentene jó megoldást. Lehet, hogy egy memóriahabos matracon megszűnnek a panaszaink.

A kényelmes és biztonságot adó lábbeli is fontos, a tűsarkú mindennapos használatát el lehet felejteni. A munkához kell egy jó szék, ha nincs, akkor használjunk ékpárnát és deréktámaszt. Az aktivitást megúszni nem lehet, csak annak csökkennek a panaszai, aki hajlandó felállni a fotelból és tesz az egészségéért.

4 apró trükk, ami segíthet bizonyos fájdalmakon

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink