A mindennapokban gyakran átesünk a ló túloldalára és a mindent vagy semmit elvet követjük. Így van ez a szénhidrát, a cukor és a zsír fogyasztásával is. Azt gondoljuk, ha bármelyiket teljesen kizárjuk vagy a minimumra csökkentjük, akkor majd fogyunk, mint a kisangyal. Pedig ezekben az esetekben is jobb lenne az arany középutat választani. Különösen, ami a zsírt illeti. A túl kevés zsír fogyasztása – csakúgy, mint a szénhidráté – gyakorta többet árt, mint használ.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 4 kockázata

Természetesen nem arra gondolunk, hogy egyen bátran zsíros kenyeret szalonnával és csülökkel. Ha ezt tennénk, akkor bizony elősegítenénk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A túl sok zsír valóban tönkreteszi az érrendszert, érszűkületet okozhat, de akár szívrohamhoz is vezethet.

Mennyi az annyi?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban a szénhidrátok az egész napi energiamennyiség 55%-át (55–58%), a fehérjék a 15%-át (12–15%), míg a zsírok a 30%-át teszik ki. Ám ezek csak megközelítőleg helyes arányok, nem mindegy ugyanis, férfiról vagy nőről beszélünk és mekkora az adott egyén fizikai aktivitása. Nem mindegy azonban, mekkora fizikai igénybevételnek van kitéve az adott egyén. Létezik egy számítási mód, amelynek segítségével kiszámolhatjuk, nagyjából mennyi zsírra van szükségünk. Íme, egy példa. Vegyünk egy 60 kilogrammos nőt, aki szellemi tevékenységet végez és a napi átlagos testmozgáson kívül nincs fizikai aktivitás az életében. tehát nem sportol aktívan és rendszeresen, nem végez megerőltető fizikai munkát. Esetében napi energiafogyasztásának a 30 százalékos zsírmennyiségével számolunk. Testkilogrammonként 35 kalória energiabevitellel számolunk. A szükségesnél jelentősen magasabb zsírbevitel komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A súlygyarapodáson kívül számíthatunk magas vérnyomásra, érrendszeri problémákra, szív- és cukorbetegségre.

1. Rossz vitaminfelszívódás

Köztudott, hogy bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, szívódnak fel. Éppen ezért a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, hogy az A-, D-, E- és K-vitamin rendesen felszívódjon. Ezek a vitaminok elsősorban a máj működését segítik és támogatják a zsírok lebontását. Ezenkívül olyan fontos testi funkciók működését támogatják, mint a növekedés, a sejtek aktivitása, a regenerációs folyamatok, az immunrendszer-erősítés és a véralvadás. Amennyiben nem fogyaszt kellő mennyiségű zsírt, akkor bizony vitaminhiánnyal is számolnia kell.

2. Depresszió

Az olyan étrend, amely szegény esszenciális zsírsavakban, különösen ómega 3 és ómega 6 vitaminokban, nem csak testi, pszichés tüneteket is okozhat. Az esszenciális zsírsavak hiánya ugyanis zavart okozhat a hormonális működésben. Ezáltal depressziós tüneteket tapasztalhatunk. Nem csak a kedvünk romlik, de felléphetnek hangulatingadozások, idegrendszeri és kommunikációs zavarok. Ez a fajta súlyos vitaminhiány olyan komoly betegségek előfutára lehet, mint a depresszió, a bipoláris zavar vagy akár a skizofrénia.

3. Nő a rákos betegségek kialakulásának az esélye

Szintén az esszenciális zsírsavak hiánya lehet okozója a rákos betegségek megjelenési esélyei növekedésének. Mell-, prosztata- vagy vastagbélrák nagyobb eséllyel alakul ki, ha a szervezet kevés ómega 3 és ómega 6 zsírsavhoz jut. Minél több ilyen vitamint viszünk a szervezetbe, annál inkább csökkenthetjük a betegségek kialakulásának az esélyét.

4. Magas koleszterinszint és szívbetegség

Bizony! még az alacsony zsírtartalmú diéta is növelheti a koleszterinszintet. Ugyanis amikor drasztikusan csökkentjük a zsírfogyasztást, nem csak a rossz, de a jó koleszterinszintünket is csökkentjük. Ha azonban a jó koleszterinszint is csökken, az megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. Fogyasszon minél több esszenciális zsírsavat, amelyet olívaolajból, avokádóból, mogyorófélékből és tengeri halakból nyerhet.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink