A nyár beköszöntével újra előtérbe kerülnek a napozással kapcsolatos kérdések. Szerencsére egyre többen használnak napvédő krémet, mégis azt tapasztalják a bőrgyógyászok, hogy még mindig sok a téves információ. Összegyűjtöttünk néhány mítoszt, és utánajártunk, mi az igazság.

5 elterjedt tévhit a napozásról

1. „AZ EGÉSZ ÉLET ALATTI NAPOZÁS NAGY RÉSZE, 80 SZÁZALÉKA 18 ÉVES KOR ELŐTT KÖVETKEZIK BE, ÍGY A BŐRT ÉRT KÁROK ELLEN KÉSŐBB MÁR NEM SOKAT LEHET TENNI.”

A legújabb becslések szerint az egész élet alatt bennünket érő napsugárzás 25 százaléka esik a gyerekkorra. Az azonban biztos, hogy a bőrt érő sugárzás 18 éves kor előtt a legkárosabb. A gyerekkori túlzott napozás és leégés felnőttkorban növeli a melanoma (a bőrrák egyik fajtája) kockázatát. Ezért fontos szabály, hogy a csecsemőket egyáltalán nem szabad közvetlenül napra vinni, és a fehér bőrű kisgyermekeknek is ajánlatos kerülni a napsugárzást. A szakemberek szerint egyébként soha nem késő újragondolni a napozás szokásait. A helyzet hasonlít ahhoz, amit a dohányzásról vallanak az orvosok: függetlenül attól, hogy mennyi kárt okozott a szervezetének, mindig jó abbahagyni.

2. „SÖTÉT A BŐRÖM, EZÉRT NEM KELL AGGÓDNOM.”

A kreol bőr valóban kevésbé hajlamos a leégésre, de intenzív sugárzásnál, tűző napon, vízparton az ilyen bőr is védelemre szorul. Egy tanulmány szerint a sötétebb bőrűeknek mintegy 30 százaléka legalább egyszer egy évben szintén leég. Ráadásul a bőrrákot is gyakran később diagnosztizálják náluk, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, így a kezelés és a gyógyulás is nehezebb. Az arab, illetve afrikai bőrtípusúak sincsenek védve a napsugarak káros hatásaitól. Bob Marley például melanomában halt meg: a lábánál kezdődő elváltozást először rosszul diagnosztizálták, így későn kezdték el a kezelést. Szakemberek szerint a bőrszín nem véd a bőrráktól: előfordulhat, hogy a bőre sötétebb, kreolosabb, a génjei mégis érzékennyé teszik a bőrrákra.

3. „AZ ARCOMAT MINDIG BEKENEM NAPKRÉMMEL, EZ A HÉTKÖZNAPOKON ELEGENDŐ VÉDELMET NYÚJT.”

Az arc érzékeny bőrét mindig tanácsos napkrémmel bekenni, de ezzel nem tekinthető teljesnek a védelem. A ruhából kivillanó testrészek, a karok, a kézfej, a lábak, a nyak és a dekoltázs bőre legalább olyan sebezhető és könnyen leég, mint az arc. A napsugarak nemcsak az egészséget veszélyeztetik, a bőr idő előtti öregedéséhez is vezetnek.

4. „FELESLEGES MAGAS FAKTORSZÁMÚ NAPKRÉMET HASZNÁLNI.”

Nem, nem felesleges. Bár az kétségtelen, hogy a magas faktorszám sem jelent tökéletes védelmet. A 15-ös faktorszám azt jelenti például, hogy ha a bőr alapból 20 perc alatt pirul le, akkor a naptejjel 15×20, azaz 300 percre nő ez az idő. Egy 15-ös faktorszámú naptej nagyjából az UV-sugarak 93 százaléka ellen nyújt védelmet – viszont ez a szám nem emelkedik egyenes arányban a faktorszámmal, azaz egy 30-as faktorszámú naptej is az UV-sugaraknak csak 97 százalékát szűri ki. A lényeg, hogy a megfelelő faktor kiválasztásához azt kell tudni, hogy milyen a bőrtípusa.

5. „SZÜKSÉG VAN A VÉDELEM NÉLKÜLI NAPOZÁSRA A MEGFELELŐ D-VITAMINSZINT MIATT.”

Ez általános tévhit. Először is: a legtöbb ember nem alkalmaz olyan mennyiségű fényvédőt, amennyi megakadályozná a D-vitamin termelődését. Másodszor: sokkal kevesebb időt kell a napon eltölteni ahhoz, hogy biztosítva legyen a megfelelő D-vitamin-szint, mint amit a többség gondol. A megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez figyelembe kell venni a földrajzi elhelyezkedést, az évszakot, a napszakot és persze a bőrtípust.

 

A téli hónapokban Magyarországon az UVB-sugarak nem tudnak áthatolni a légkörön, ám tavasztól őszig a nap ereje alkalmas a bőrben történő D-vitamin-szintézisre. Nagyjából 15-30 perc napon tartózkodással biztosítani lehet, hogy elegendő D-vitamin termelődjön. A megfelelő védelem miatt ezt tanácsos 11 óra előtt, illetve 15 óra után megtenni.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink