Vannak olyan élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztása nagyon fontos lenne az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt, ám valamiért nem sikerült a kedvencek közé küzdeni magukat. Ilyen alulértékelt élelmiszereket gyűjtöttünk most össze, és bemutatjuk, miért is lenne érdemes megbarátkozni velük.

4 alulértékelt élelmiszerek

Zeller

MIÉRT JÓ?
Gazdag A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélrendszer működését, hozzájárulva az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. A benne található értékes összetevők ftalidokat is tartalmaznak, melyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ellazítják ugyanis az artériák falát, tágítva az ereket, így pedig a véráram alacsonyabb nyomással folyhat. A ftalidok más módon is csökkentik a vérnyomást, mivel képesek az úgynevezett stresszhormonokat leépíteni.

HOGYAN FOGYASSZA?

Leginkább rágcsaként fogyasztható, de grillezve is finom. Íme, egy tökéletes snackrecept, amely a nap bármely szakában bátran fogyasztható: egy tálban keverjen el egy kis konzerv tonhalat, 1 evőkanál balzsamecetet, ¼ csésze apróra vágott hagymát, ¼ csésze apróra vágott almát, 2 evőkanál majonézt és friss paprikát. Töltse a keveréket zellerszálakba, és kész is az éhségűző snack.

Tengeri alga

MIÉRT JÓ?
Háromféle algát ajánlanak fogyasztásra: a barnát, a vöröset és a zöldet. A leggyakrabban a barnát fogyasztják, kiváltképp a keleti konyhákban népszerű alapanyag. Remek kalcium- és káliumforrás, segít a vérnyomás szinten tartásában. Normalizálja a hormonműködést, kitűnő antioxidáns, így segít megelőzni különböző gyulladásos folyamatokat, krónikus betegségek kialakulását.

HOGYAN FOGYASSZA?
Természetesen sushiban. Egyre több helyen kaphatók az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag szárított algalapok. Ha nem szereti a sushit, törje porrá a lapokat, és használja só helyett: kiválóan alkalmas saláták és levesek fűszerezésére.

Kendermag

MIÉRT JÓ?
A kenderről elsőként mindenkinek a kábítószer jut az eszébe. Fontos tudni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik, nagymértékben hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. A kendermagolaj a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért, és megtisztítják az érrendszert a koleszterintől és a lerakódásoktól. A kendermag magas rosttartalma segíti a megfelelő bélműködést, lassítja az öregedés folyamatát, erősíti az érfalat, jótékonyan hat a vércukorszintre.

HOGYAN FOGYASSZA?
Kapszula, por vagy olaj formájában. Adja turmixhoz, zabpehelyhez, salátákhoz.

Kagyló

MIÉRT JÓ?
A kagylóhús rengeteg fehérjét tartalmaz, gazdag vasban, vitaminokban és ómega 3 zsírsavakban. Jótékonyan hat a bőrre, segít megőrizni a szépségét és az egészségét. Csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat, az agyvérzés, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét.

HOGYAN FOGYASSZA?
Egyes kagylófajtákat – például az osztrigát – élve, nyersen, de gyakori, hogy a kagylót vajon párolják, illetve levesekbe, szószokba keverik. (Fontos, hogy a frissen vásárolt kagyló háza jól záródjon, a törött vagy kinyílt kagylót már nem szabad felhasználni.)

Így kezdje a rendszeres sportot a család

Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink