A wellness, ezen belül a meleg víz, az aromaterápia és a masszázs mind hozzájárulnak az ellazuláshoz, a megkönnyebbüléshez. Sok ember szereti a wellnesst, ami nem is csoda, hiszen segít megbirkózni a munkahelyi stresszel. De mi a helyzet akkor, ha a munkahelyi gondok helyett egy hatalmas pocak okozza a galibát, a fáradtságot, kimerültséget? Élvezheti a wellness jótékony hatásait egy kismama is?

Tilos, vagy szabad? Kismamák és a wellness

A víz és a pocak

A víz nem csak tisztít, de a test ellazításában is fontos szerepet játszhat. Gondolja csak el, mennyire jólesik egy kád vízben elterülve olvasni, és kiáztatni tagjaiból a feszültséget. Az élmény fokozható, ha wellnessezik, olyankor nemcsak a meleg vizet, hanem annak kémiai összetételéből adódó előnyeit is élvezheti. Persze csak egy bizonyos pontig, hiszen kismamaként azért érdemes figyelnie néhány dologra. A termálvizek, gyógyvizek nem javasolhatók a kismamák számára.

Egyrészt a meleg hatására alhasi vérbőség keletkezik, ami megemelheti a vetélés kockázatát. E vizekben sokkal hamarabb tudnak a kórokozók is szaporodni, ráadásul az ásványi anyagokat is túl nagy koncentrációban tartalmazzák.

A valódi gyógyvizekben a felnőttek számára is maximálva van a napi benntartózkodás, sőt többségük gyermekek számára sem javasolható. Ezt általában részletesen le is szokták írni a gyógyvizek összetételénél. Zárt méhszájnál, ha a kismama panaszmentes, az úszómedencék használhatóak. Bár valóban a legideálisabb a tengervíz, a tiszta élővizek sem ellenjavalltak.

Masszázs

A masszázsterápia bizony olyan részlete a wellnessnek, melyet csak kevesen hagynak ki, hiszen olyan mértékű ellazulást eredményez, amit nélküle csak nagyon nehezen lehetne elérni. A masszázs jótékony hatásait percekig lehetne sorolni, de kismamák esetében ezzel is nagyon óvatosan kell bánni. A pocak eleve lehetetlenné teszi, hogy hasra feküdjön az ágyon a kismama, így csak az ülő masszázs jöhet szóba. De a derekat így is ki kell hagyni, és inkább csak a vállat szabad masszírozni, finoman.

Sajnos a két legnehezebb időszakban, vagyis az első és az utolsó trimeszterben a masszázs kerülendő, ha nagyon nem bírja a terhelést, fájdalmat, akkor inkább simításokkal, kevés krémmel, és kizárólag a vállon próbálkozzon. A masszázs ugyanis fokozott vérbőséggel jár, ami hatással lehet a magzatra is, és sajnos rossz esetben a vetélés vagy a koraszülés esélyét is megnövelheti, így ezzel az élvezettel érdemes várni a terhesség végéig.

Aromaterápia

Az ellazulás egy másik lehetséges módja az aromaterápia. A kismamák esetében fokozottan fontos, hogy csak 100 százalékosan tiszta, gyógyszerkönyvi minőségű, hígítatlan illataromákat használjunk. Az anyagokat párologtatással lehet a levegőbe juttatni, de csak mértékkel, és akkor is inkább a nyugtató, semmint az élénkítő hatású anyagokat keressük, például a levendulát. Bőrre juttatva ezek közül az anyagok közül is soknak van erőteljes vérbőséget okozó hatása, ami ugyanúgy gondot okozhat a magzat esetében, akárcsak a masszázs. Párologtatás esetén azonban szerencsére az illatokra nincsen ellenjavallat, azokat szabadon lehet használni.

Kérjen tanácsot, mielőtt dönt!

A kismamák esetében a legkisebb kockázatot sem érdemes vállalni, hiszen sajnos előfordulhat, hogy olyan következményekkel kell számolni, melyek tragikusak a magzatra nézve. Ennek megfelelően mielőtt wellnessbe indul, mindenképpen konzultáljon szakemberrel, és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, hogy elkerülhesse az esetleges fertőzéseket vagy nagyobb gondokat.

Ez is érdekelheti!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink