Néhány könnyű és egyszerű trükk, hogy jelentősen növelje a sportolás hatékonyságát

7 tanács, hogy hatékonyabban sportoljon

IGYON EGY CSÉSZE KÁVÉT A REGGELI EDZÉS ELŐTT!

Az edzések előtt elfogyasztott koffein segít a központi idegrendszer „felébresztésében”, felpörgetésében, így egy kis extra energiához jut, mielőtt belevetné magát a kemény sportba. Ráadásul élénkítő hatásának köszönhetően még erősebbnek, gyorsabbnak érzi majd magát, és így az edzést is jobban élvezi. Fontos azonban, hogy ne közvetlenül az edzés előtt, hanem fél órával korábban igya meg a csésze kávét. Még az is előfordulhat, hogy a korai koffeinadag a mozgással kiegészítve egész napra feltölti energiával, és már nem is kívánja annyira az újratöltést a nap további részében.

ÉRKEZZEN PONTOS TERVVEL AZ EDZŐTEREMBE!

Ha fejben már megtervezte az edzést, sok időt spórolhat a teremben: nem ácsorog majd tanácstalanul a gépek előtt, célirányosan végezheti az erősítést vagy éppen a kardiót. Mondani sem kell, így nem csak időt spórol, de hatékonyabb is lesz. Sokat segíthet a személyi edző korábban összeállított edzésterve is, illetve ha mindig van B terve, például arra az esetre, ha a használni kívánt gép éppen foglalt.

JÖHET A MOTIVÁLÓ ZENE!

Az edzőtermekben általában hangos zene szól, ám, míg néha ez kifejezetten inspiráló, máskor esetleg nem felel meg az ízlésének és a hangulatának. Ilyen esetekre érdemes magánál tartania egy jó fülest, a telefonján pedig egy felpörgető, sportos lejátszási listát. A kedvenc számaira ugrálva energikusabbnak, gyorsabbnak, erősebbnek érezheti magát, és talán később is unja el a biciklizést vagy a futást a padon.

KAPCSOLJA KI A TELEFONJÁT!

Ha mindenképpen magával vinné a terembe a telefont, a mozgás idejére tegye repülő üzemmódba vagy kapcsolja ki. Ez az idő a mozgásról szól, ne hagyja, hogy egy-két hívás vagy üzenet kizökkentse a ritmusból.

KEZDJE AZ EDZÉST DINAMIKUS BEMELEGÍTÉSSEL!

Akár odakinn, akár teremben edz, mindenképpen szánjon időt a bemelegítésre. Nem csak a sérüléseket kerülheti el, de a kedve is megjön a mozgáshoz – ha esetleg motiválatlanul indult el otthonról. Dinamikusabb bemelegítés során megemelkedik a testhőmérséklete és a pulzusa, bemelegednek az izmai, így az edzés során még többet hozhat ki a gyakorlatokból.

OSSZA BE OKOSAN AZ IDEJÉT!

Maximalizálja a mozgásidőt, minimalizálja a pihenőidőt. Mármint két gyakorlat között. Gyakori hiba, hogy valaki két gyakorlatsor között túl sokat üldögél és nyomogatja a telefonját (ezért is érdemes az öltözőben hagyni a telefont!), ezzel pedig az időt húzza. Különösen problémás ez, ha korán reggel, munka előtt mozog és időre kell mennie, így aztán kevesebb edzés fér a meghatározott időkeretbe. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy ne hagyjon szünetet a gyakorlatok között, sőt! Mindenképpen be kell iktatni kis pihenőket – különben sérüléssel számolhat –, de határozza meg előre, hány percet hagy magának, és attól ne térjen el. Gyorsabb, hatékonyabb lesz, ha betartja a maga által előírt szabályokat.

VEZESSEN EDZÉSNAPLÓT!

Ha minden alkalom után gondosan feljegyzi, mit és mennyit edzett, könnyen nyomon követheti a fejlődését. Minden alkalommal, ha sportolni megy, írja fel, milyen gyakorlatokat végzett, mekkora súlyokat emelt, hány ismétlést tudott könnyen elvégezni, milyen gyorsan futott vagy biciklizett, mennyit úszott és így tovább. Összehasonlítva ezeket az adatokat a mérleg vagy éppen a mérőszalag által mutatott értékekkel, így pár hét alatt kirajzolódik majd, milyen sokat formálódott a teste az életmódváltásnak köszönhetően. Ez pedig motiválóan hat: ha nincs kedve elindulni a terembe, csak vessen egy pillantást az addig elért eredményeire.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink