A reflux, a különböző hasi fájdalmak, görcsök, a székrekedés egyre több embernek nehezíti meg a mindennapjait. Még azokét is, akik egészségesen táplálkoznak.

Reflux, a leggyakoribb bűnösök

Szénsavas üdítők

Megszokott napi bűnözés ez sokaknak, gondolván, ennyi még nem „bántja” az emésztésünket. Sajnos nagyobbat nem is tévedhetnének: a szénsavas italok gyakori fogyasztása reflux kialakulásához vezethet. A puffadásról és a szinte azonnal jelentkező böfögésről nem is beszélve, ami szintén kellemetlen.

Olajban sült ételek

A rántott ételek, a sült krumpli, a lángos a diétázók egyik fő mumusa. Érdemes minél ritkábban fogyasztanunk ezeket, és nem csak az alakunk megőrzése érdekében. Talán a nevében gyorskaja, ám az emésztésünket alaposan lelassítja. A baj továbbá az, hogy ezek az ételek ellazítják a nyelőcső alsó záróizmát – aminek feladata, hogy megakadályozza, a savak a gyomorból visszajussanak a nyelőcsőbe – ez pedig refluxos tüneteket okozhat. Nem véletlenül érezhetünk gyomorégést, akár szívtájéki fájdalmat egy-egy kiadós rántott étel elfogyasztása után. Ugyanígy érezhetünk a burgonyából készült chipsek után is, amelyek szintén olajosak, zsírosak, megfekszik a gyomrot, nehezítik az emésztést, ráadásul rendkívül hizlalóak.

Szójaszósz

A szushiimádók étrendjének fontos része. Sajnos azonban glikációs végtermék (angolul AGE, vagyis Advanced Glycation End), és gyomorbántalmakat okozhat, ha sokat fogyasztunk belőle. A glikációs végtermék egy kémiai folyamat eredményeként alakul ki a magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, ha magas hőfokon kezeljük, sütjük, főzzük őket. Ez a kémiai reakció a szénhidrátok, fehérjék és zsírok közt zajlik le és gyulladást okozhat a szervezetben. Nem csak a gyomor számára ártalmas, de a bőrnek sem tesz jót. Azt javasoljuk, ha legközelebb szushit eszik, próbálja elhagyni a „mártogatóst”, és figyelje a szervezete reakcióját.

Vörös húsok

Kisebb adagban egészségesek, ám ha sokat fogyasztunk belőlük, nem csak a szívünknek és a vérnyomásunknak ártunk. Zsírban gazdagok lévén – hasonlóan az olajban sült ételekhez –, ellazítják a nyelőcső záróizmát, ami szintén gyomorégéses panaszokhoz vezet. Míg a joghurtban található baktériumok az emésztést segítik, a vörös húsokban (és a feldolgozott hústermékekben) úgynevezett Neu5Gc molekula található, amely gyulladást okozhat a bélrendszerben. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk például a steakről, de érdemes ritkábban fogyasztani, illetve olyan marhából készíteni, amely szabad tartásban nevelkedett és kukoricatakarmány helyett füvet legelt.

Éretlen banán

Hajlamosak vagyunk a boltban a „csúnya”, megbarnult helyett a világosabb, zöldesebb árnyalatú, még éretlen banánt választani. Ezzel nincs is baj, ha otthon hagyunk a gyümölcsnek időt, hogy beérjen. Fontos, hogy éretlenül ne együk, az éretlen banánnak ugyanis magas a tannintartalma, ami lelassítja az emésztést (igaz, ez például hasmenéskor kifejezetten hasznos lehet) és megviseli a bélrendszert. Ha gyakran tapasztal székrekedést, kellemetlen tüneteket banánfogyasztás után, érdemes türelmesnek lenni, és csak érett állapotban enni ezt a szuper gyümölcsöt.

Tojás

Az egyik legegészségesebb étel, mindenkinek ajánljuk gyakori fogyasztását. Ugyanakkor, ha túl sokat eszünk belőle, allergiás tüneteket okozhat – a gyerekek között ez a második leggyakoribb allergiafajta. De nem csak allergiás tüneteket okoz, gyomorbántalmakat is előidézhet azoknál, akik érzékenyek rá.

Ezek is érdekelhetik!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink