Egyre többen vállalkoznak a látásjavító lézeres szemműtétre. Bár kétségkívül csak előnyei vannak a műtétnek, fontos tudni, hogy néhány dolog tiltólistára kerül a beavatkozás utáni napokban – mondja Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos. 

5 dolog, ami tilos szemműtét után

Sokan azért nem mernek belevágni a szemműtétbe, mert abban a téves hitben élnek, hogy a beavatkozás után jó ideig el lesznek tiltva a mozgástól, úszástól, vezetéstől, szaunától és szoláriumtól, esetleg a szextől. A szemész szakorvos segít tiszta vizet önteni a pohárba, és eloszlatni a modern látásjavító eljárásokkal kapcsolatos tévhiteket. A legmodernebb femtolasik kezelések után extrém gyorsan visszazökkenhet a páciens a megszokott kerékvágásba, és csak néhány apróságra kell odafigyelni – ezek többségére is csak pár napig, hétig.

  1. Bár a kezelés után a páciensek már másnap tökéletesnek érezhetik a látásukat, ennek ellenére az aktív sportokkal, komoly terhelést jelentő fizikai munkával javasolt egy hetet várni. Nem ajánlott nagyobb súlyok emelése, a megerőltető testmozgás, és kerülni kell minden tevékenységet, mely során sérülés érheti a szemet. A kisebb fizikai terhelés, kocogás, biciklizés azonban már két nappal a műtét után végezhető. Az úszásra vonatkozó korlátozások kicsit eltérnek a többi sporttevékenységtől, hiszen a kezelés után egy hónapig kerülni kell az uszodai és a természetes vizeket is.
  2. Vezetni még hamarabb lehet, hiszen akár már a műtétet követő napon volán mögé lehet ülni.
  3. A lézeres beavatkozásra már smink nélkül kell érkezni, hiszen a műtét előtt adott érzéstelenítő, fertőtlenítő cseppek csak szétkennék a festéket. Pár napig a kezelést követően is hanyagolni kell a sminket, hogy a szem regenerálódhasson, de a hetedik napot követően nyugodtan lehet újra használni szempillaspirált, szemceruzát és szemhéjfestéket is.
  4. Sokakban megfogalmazódik, hogy az alkoholfogyasztás is tiltott lehet, hiszen az alkohol köztudottan dehidratál. Teljesen nem szükséges beszüntetni az alkoholfogyasztást, de a műtét napján jobb kerülni és a következő napokban is érdemes korlátozni a fogyasztott mennyiséget. Semmiképpen ne erre az időszakra szervezzük a legvadabb bulikat!
  5. És mi a helyzet az intim együttléttel, le kell mondani a szexről a kezelés miatt? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat! „Nos, orvosilag nincs indok az együttlétek korlátozására, azonban klinikánkon azt javasoljuk pácienseinknek, hogy a műtét napján inkább pihenjenek, és csak másnap térjenek vissza ehhez a tevékenységhez. Pár napig inkább a gyengéd együttlét ajánlott és a sport példájára érdemes a megerőltető testmozgást igénylő pózokat kerülni”- tanácsolja Dr. Nagymihány Attila.

Még az edzőterembe is lesifotósok zaklatták Diana hercegnőt

Pajzsmirigyproblémát is jelezhet a puffadt, karikás szem

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink