A Diéta és Fitnesz olvasói körében mindig népszerűek a plankkel kapcsolatos cikkek, ez persze nem véletlen. A plank bárhol bevethető, rengeteg variációval elvégezhető saját testsúlyos gyakorlat, amely kitartásra tanít.

6 erősítő plank gyakorlat, amit imádni fogsz!

Persze lehet, hogy még akadnak olyanok, akik most ismerkednek a feladattal, így ismételjük el újra, hogy mire is jó a plank gyakorlat! Plankben az egész testünk dolgozik, minden izmunk megfeszül. A plank (alap)pozíciójában meg kell tartanunk magunkat egy bizonyos ideig az alkarjainkra támaszkodva, így megdolgoztatjuk a törzsizmainkat, farizmainkat és a combhajlítót. A planket a még kezdők akár 20 másodperccel is kezdhetik eleinte, idővel pedig javasolt 10 másodpercekkel emelni az időt.

 

1. Plank alkaron

A legnépszerűbb változat. Fontos, hogy az alkaroknak párhuzamosak legyenek egymással. A kezeket lehetőleg ne kulcsoljuk össze, bár úgy könnyebb a plank gyakorlat, de ennél bizony az a jó, ha fáj.

plank alkaron, lány, edzés

Plank alkaron
Fotó: Shutterstock

2. Plank TRX segítéségével

Kissé csalóka a „segítségével” szó, mivel ez nem jelenti azt, hogy könnyebb lesz a gyakorlat! Első lépésként állítsuk be a TRX szíjait úgy, hogy kb. 25-30 centire legyenek a talajtól. Háttal térdeljünk le a TRX-nek, majd tegyük a lábainkat a hurkokba. Nem is olyan könnyű, ugye? Ezután másszunk előre a talajon, tegyük le a tenyerünket vagy a teljes alkarunkat (mindkét verzió elfogadott) magunk elé, és emeljük fel a térdeinket. A kötélnek meg kell feszülnie, a testünknek pedig egyenes vonalat kell rajzolnia, nem eshet le a csípőnk.

plank, trx

Plank TRX segítségével, alkartámaszban
Fotó: Shutterstock

 

fekvőtámasz alaphelyzet TRX

Plank TRX segítségével, nyújtott karral
Fotó: Shutterstock

3. Plank Bosun

A pozícióhoz térdeljünk le, az alkarunkat pedig fektessük a Bosu labdára. Ezután emeljük fel a térdet, vegyük fel a plank alaphelyzetet. Még jobban kell figyelni ennél a verziónál arra, hogy a csípőnket az ideális pózban tartsuk.

Plank Bosu

Plank Bosun
Fotó: Shutterstock

4. Plank egy lábon

Először vegyük fel az alkaron kitartott plank pozícióját, majd emeljük fel az egyik lábunkat, de a testünk egyenesnek kell maradnia! A gyakorlat alatt a lábak egyenesek! Váltogassuk a két oldalt!

egylábas plank gyakorlat

Plank egy lábon
Fotó: Shutterstock

 

5. Plank fitballal

Térdeljünk háttal a labdának. Emeljük fel az egyik lábunkat, és rakjuk a lábszárunkat és lábfejünket a labdára, majd jöhet a másik láb is! Vegyük fel a plank alaphelyzetet. Elvégezhető alkarra támaszkodva, de egyenes karral, csak a tenyeret a talajra lerakva is. Ez a labda méretétől függ.

alkartámasz fitball

Plank fitballal
Fotó: shutterstock

 

TIPP: Nem fog elgurulni a labda, ha a falnak támasztjuk, amikor felrakjuk rá a lábainkat.

6. Fordított plank

Egy tényleg nehéz verziót hagytunk a végére! Ehhez a plankhez üljünk le a földre, majd nyújtsuk ki a lábainkat, kezeinket tegyük a talajra a csípő mellé. Emeljük meg a csípőnként, támaszkodjunk az alkarunkon, a testünk itt is egyenes vonalban legyen! A gyakorlat előtt fontos, hogy a vállainkat alaposan bemelegítsük!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink