A kisbabáknak a legmegfelelőbb táplálék az anyatej. Tartalmaz mindent, amire az egészséges fejlődéshez szükségük van. Féléves kor körül azonban el lehet kezdeni a hozzátáplálást, hiszen ebben a korban az emésztőrendszer már meg tudja emészteni az egyszerűbb ételféleségeket. Hogy mit kínálhatnak a babáknak? Gabonakásákat, zöldségpüréket és persze friss gyümölcsöket. Utóbbiak rengeteg vitamint tartalmaznak, ezért fontos, hogy a kisgyermek étrendjében mindennap szerepeljen valamilyen gyümölcs.

Milyen gyümölcsöt ehet a baba?

Az első kóstolás rengeteg izgalommal jár – főleg az anyukák részéről. Egészen biztos, hogy némi rendetlenséggel fog járni a dolog, hiszen előfordulhat, hogy először csak játszik a baba a gyümölccsel. Nyomkodja, keni mindenhová, de a szájába véletlenül se kerül egy falat sem. Ha egyértelműen csak játszik az étellel vagy nem érdeklődik iránta, esetleg kiköpi, érdemes elvenni előle a finom falatokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy „nem szereti”, egy hét, tíz nap múlva újra lehet próbálkozni.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy szükség van-e turmixolásra. Gyümölcsöknél használjunk inkább villát. Az ily módon összetört gyümölcsökkel kínáljuk a babát, lehetőleg közös családi étkezések alkalmával. Mivel a kicsik szeretik utánozni a felnőtteket, egészen biztosan kísérletezni fog a kóstolással. Soha nem szabad a kisbabát egyedül hagyni, miközben eszik. Könnyen félrenyelheti az ételt, aminek súlyos, életveszélyes következményei lehetnek.

Hogy mit kapjon és milyen sorrendben, arra nézve nincsenek szigorú szabályok, de érdemes követni a szakemberek tanácsait. A legfontosabb az, hogy egyszerre csak egyféle új alapanyagot adjunk a babának, és ne erőltessük az evést.

Előfordul, hogy hat hónapos kornál előbb vezetik be a baba étrendjébe a gyümölcsöket. Erre főként akkor kerül sor, ha a kicsinek ritkán van széklete. A gyümölcspürék segíthetnek lágyítani a székletet, különösen az őszibarack, a szilva, a ringló. Az alma és a banán azonban sokszor inkább hasfogónak bizonyul.

Mikor milyen gyümölcsöt adhatunk a babáknak?

Kor (hó) Gyümölcsök
4–6 alma, őszibarack, meggy
7 paradicsom, banán, körte, gesztenye
8-9 szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye
10-11 szőlő (magozott), narancs, citrom
18 kivi, ribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca

 

kisbaba, gyümölcs, étel

Csak óvatosan!

A citrusfélék allergiás reakciót válthatnak ki, ezért kerülendő a narancs, citrom a csecsemő egyéves születésnapjáig. Komoly problémákat okozhat egyes gyümölcsök – eper, kivi és az apró magvas gyümölcsök – idő előtti fogyasztása is. A készen vásárolt bébigyümölcsdesszertek fogyasztása azonban – akkor is, ha tartalmaznak ilyen gyümölcsöket – veszélytelen.

A dinnye és a paradicsom bevezetésekor legyünk óvatosak és mértéktartóak.

Vitamindús gyümölcsök télen is

A nyár finom gyümölcseiről nem kell lemondani azoknak a babáknak sem, akik éppen a forró hónapokban születtek. Ősszel és télen is a gyümölcsök eredeti ízét ismerhetik meg a kicsik, ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket. A felengedést követően is zamatosak.

Őszibarack

A gyümölcsöket mossuk, majd hámozzuk meg. Vagy apró kockára vágva fagyaszthatjuk, vagy turmixgépben pépesítve. Mindkét esetben kis adagokat mérjünk ki, és műanyag pohárban vagy dobozban tegyük a fagyasztóba.

Málna

A málnát mosatlanul fagyasszuk le, mert különben szétesnek a szemek. Olvasztás után mossuk meg, és ha kell, pépesítsük és szűrjük át a magok miatt. Kiolvasztani a hűtő normál részében ajánlatos, mert a szemek így megőrzik épségüket.

Meggy

Mossuk meg, magozzuk ki, majd papírtörlőn szárítsuk meg a meggyet. Húsz-húsz szemet tegyünk egy-egy zacskóba vagy műanyag dobozba, pohárba. A babák imádják más gyümölccsel keverve (almával, banánnal), de csirkemellhez, halakhoz is ízletes.

Áfonya

Magas vitamintartalma miatt érdemes télre is tartalékolni. Mossuk meg, majd csepegtessük le a szemeket, és dobozban, pohárban fagyasszuk le.

Szárított gyümölcsöket – datolyát, fügét, mazsolát, aszalt szilvát – csak kis mennyiségben szabad adni a babáknak. Táplálóak ugyan, de nagyon magas a cukortartalmuk, és mivel ragadnak, könnyen károsíthatják az apró fogakat.

Óvatosan a gyümölcslével!

A gyümölcslé kevésbé tápláló, mint a gyümölcs, hiszen hiányzik belőle a rostanyag. Néha meg lehet kínálni a babát frissen préselt gyümölcslével, amit vízzel felhígítunk. Még a savanykás gyümölcsleveket sem szabad cukorral édesíteni.

Ha készen vásárolunk gyümölcslevet, hozzáadott cukor nélkülit vegyünk, amelyben nincs mesterséges ízesítő- és színezékanyag.

Ha a baba gyarapodása nem megfelelő, a gyümölcsök is segíthetnek. A rizspépet, gabonapelyhet – amelyet összeturmixolunk –, illetve a zabpehelykását pár kanál nyers gyümölcspéppel ízesíthetjük. Kásába való gyümölcsök: babán, alma, őszibarack.

Előfordulhat, hogy a gyermekorvos arra figyelmezteti a mamákat, hogy túlságoson sokat hízik a baba. Ilyenkor a hozzátáplálást lédús, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsökkel kell kezdeni. Ilyenek az alma, az őszibarack, a meggy és a körte.

4 frissítő gyümölcs, aminek magas a víztartalma

Szépítő gyümölcsök

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink