Sokak számára ismerős az a kellemetlen érzés, amely az izmok fájdalmával jár, és akár néhány órával a testedzést, fizikai terhelést követően is jelentkezhet. Ezt az állapotot izomláznak hívjuk. Olvassátok el Czanik Krisztián személyi edző tanácsait!

Nem múló izomláz? A személyi edző válaszol!

De mi is valójában az izomláz?

A klasszikus, évtizedekig fennálló magyarázat szerint az izomláz kialakulásának az izmokban felhalmozódott tejsav az oka. Egy újabb magyarázat szerint az izomláz eredete nem más, mint az izomrostokban keletkezett mikroszkopikus szakadások, az izom mikrosérülései következtében létrejövő gyulladás.

Mikor számíthatunk izomlázra?

  • Ha mozgáshoz nem szokott ember végez megterhelő testedzést,
  • ha tartósan túlterheljük az izmokat,
  • ha elhanyagolt, régen foglalkoztatott izomcsoportokat dolgoztatunk,
  • ha hosszabb kihagyás után végzünk sporttevékenységet,
  • vagy éppen egy teljesen új mozgást tanulunk.

A kínzó, fájdalmas izomláz nem lehet a célunk, feltétlenül jelzés értéke van. A túlzott izomláz a fokozatosság elvének szigorú betartásával, egy szisztematikusan felépített edzésprogrammal, és megfelelő pihenő-, regenerációs idő betartásával elkerülhető. A biztonságos edzésterhelés érdekében a helyesen felépített edzésprogramnak mindenképpen tartalmaznia kell az edzés elején a bemelegítést, ami felkészíti az izmokat a terhelésre, az edzés végén pedig a nyújtást, ami fokozza az izmok rugalmasságát. A nyújtás legyen mindig folyamatos, ne utánmozgással történjen, és csak addig folytassuk, ameddig az izmok könnyedén, fájdalommentesen engedik. Semmiképpen se feszítsük túl, mert így is okozhatunk mikrosérüléseket az izmokban.

A már kialakult izomlázzal szemben mind a bemelegítés, mind a nyújtógyakorlatok hatástalanok, mivel az az izomrostok túlterhelése miatt következett be. Ezért a masszázs és a nyújtás akár ronthatnak is a már kialakult fájdalmas helyzeten.

De mit tehetünk a már meglévő izomláz fájdalmának enyhítésére?

A régi elméletek szerint rá kell edzeni az adott izomcsoportra. A tejsav felhalmozódása esetén a mozgás folytatása megoldást jelenthet, viszont az izmok mikrosérüléseinek esetében inkább a pihenés, egyes gyulladáscsökkentő krémek, a meleg vizes fürdő, a váltófürdő és a borogatás jelentheti a megoldást.

Most már tudjuk, hogy a kellemetlen érzéssel járó, sokszor már fájdalmas izomláz elkerülhető, de ha mégis bekövetkezik, semmiképpen se szegje kedvünket, hiszen viszonylag könnyen orvosolható, és ne feledjük, hogy az egészséges életmódhoz vezető út a rendszeres testmozgáson át vezet.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

 

Vessen véget az izomláznak!

Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink