Az elmúlt évtizedekben az emberek jelentős részének a gondolkodása betegségcentrikus volt, azaz a betegség kezelését tartották a legfontosabb feladatnak, a prevencióra, megelőzésre kevés időt és energiát fordítottak. Szerencsére ez a hozzáállás lassan, de biztosan változik, és egyre többen jelentkeznek különböző szűrővizsgálatokra. Egy kis odafigyeléssel súlyos betegségek kialakulását előzhetik meg, érdemes hát időt szánni a vizsgálatokra.

Szűrővizsgálatok minden korban – nőknek

Szív- és érrendszeri betegségek szűrése

Minden második ember valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg, ezért lenne szükséges a rendszeres ellenőrzés. Kis kockázat esetén elegendő kétévente, de ismert betegségek, stresszes életmód mellett tanácsos évente felkeresni a háziorvost. Fizikális vizsgálat, vér- és vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, EKG a szűrés része.

A háziorvos a leletek értékelése után dönt arról, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. Az ezekhez szükséges beutalókkal is ő látja el a betegeket.

Tüdőszűrés

A tbc és a tüdőrák kezdeti stádiumban tünetmentes, ezért fontos az évenkénti ellenőrzés. Sokan csak legyintenek, ha a tüdőszűrés szóba kerül, feleslegesnek tartják. Kétségtelen, hogy sok esetben a tüdőrák fejlődésének egy év hosszú idő, így előfordulhat, hogy a szűrés során nem látható rák egy év múlva, de akár pár hónapon belül előrehaladottá válik. Ennek ellenére tény, hogy a korai, még sebészileg műthető tüdőrákot is szűréssel lehet felfedezni.

Tbc esetén a tüdőszűrés lényege az, hogy a tünetmentes tüdőbeteget időben kiemeljék, csökkentsék a fertőzés terjedését, mértékét, és hogy lerövidítsék a beteg gyógyulásának idejét.

A szűrés során röntgenfelvételt készítenek, illetve szükség esetén légzésfunkció-vizsgálatot is csinálnak.

Nőgyógyászati szűrővizsgálat

Minden nőnek 20 év felett ajánlott évente felkeresni a nőgyógyászát rákszűrésvizsgálat céljából. A méhnyakrák sajnos napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. Leggyakrabban a 35–65 éves korú nők körében fordul elő. Kialakulásában a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított. Korai stádiumban a daganat nem okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során azonban már ilyenkor is láthatók kóros elváltozások.

Az orvos a kismedencei vizsgálat során szöveti sejteket gyűjt a méhnyakról. Nem kell megijedni, ha a teszt eredménye pozitív. Előfordulhat, hogy ennek oka valamilyen gyulladás a szervezetben, bakteriális vagy gombás fertőzés, esetleg diagnosztizálatlan, szexuális úton terjedő betegség.

A nőgyógyász végez még bimanuális vizsgálatot, melynek során tapintással ellenőrzi a méh méretét, formáját és a mobilitását. Végezetül az orvos a melleket is megvizsgálja.

Mellrák elleni szűrővizsgálat

A mellrákos betegek mindössze 10 százalékánál fordul elő emlőfájdalom. A fájdalom hiánya megtévesztő lehet, ezért sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a kitapintott csomóknak. A korai felismerés életet menthet! Negyven év feletti nőknek kétévente mammográfia javasolt, az emlő tapintásos vizsgálatát azonban minden nőnek havonta ajánlott elvégezni.

A mammográfia során az emlőket egy röntgenlemezre helyezik, és külön-külön felvételeket készítenek róluk. A felvételeket radiológus orvos értékeli. A lelet tartalmaz minden, a normálistól különböző szerkezeti eltérést, és regisztrálja az elváltozások alakját, mértékét, elhelyezkedését. Az orvos javasolhat egyéb vizsgálatokat (emlő-ultrahangvizsgálatot, biopsziát).

Ajak- és szájüregi vizsgálat

Az emberek többsége retteg a fogorvostól. Rossz hír a „félősöknek”, hogy egy évben egyszer akkor is fel kell keresni a fogorvost, ha semmiféle panasz nincs. A fogászaton ugyanis nemcsak a fogak állapotát nézik, hanem rutinszerűen átvizsgálják a szájüreget is. Emellett az önvizsgálat is segíthet a korai diagnózis felállításában. Havonta egyszer egy tükör segítségével vizsgálja át a száját, így biztosan nem kerüli el a figyelmét semmilyen eltérés. Figyeljen a fehér foltokra, fekélyekre, nehezen gyógyuló sebekre. Fontos, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelzik daganatos betegség kezdetét, gyakran csak gyulladás, szuvas fog áll a háttérben.

A fogorvos szükség esetén továbbküldi a beteget a fül-orr-gégészetre.

Gyomor- és bélrendszer szűrővizsgálata

Vastagbélrákszűrést rutinszerűen nem végeznek, de emésztőszervi panaszok esetén a háziorvos beutalhatja a beteget gasztroenterológiára. Az orvos először fizikális vizsgálatot végez: megtapogatja a hasat, majd következik a rektális vizsgálat (a végbél ujjal történő vizsgálata). A kivizsgáláshoz hozzátartozik a vér-, vizelet- és székletvizsgálat, illetve a hasi ultrahang. Szükség lehet gyomortükrözésre – ha a nyelőcső, a gyomor vagy a nyombél megbetegedéseinek gyanúja merül fel –, és végbél-, illetve vastagbéltükrözésre is.

Csontsűrűség-vizsgálat

Az időskori csonttörések leggyakoribb oka a csontritkulás. A csontlebontási folyamat különösen a menopauza idején veszélyezteti a nőket: az ösztrogén hormon csontvédő hatásának kiesése miatt a menstruáció elmaradását követően néhány évig évente akár 2-3 százalékát is elveszthetik csonttömegüknek. A csont ásványianyag-tartalmát a csontsűrűség vizsgálatával, az ún. oszteodenzitometriás (ODM) készülékek segítségével mérik. Az oszteodenzitometriás készülékek alkalmasak az alkar, a gerinc, a combnyak, sőt egyes típusok a teljes test csonttömegének mérésére és számítására is. Maga a mérés egy röntgenvizsgálathoz hasonló, fájdalmatlan vizsgálat.

Menopauza után a nőknek kétévente ajánlott elvégeztetni.

Anyajegyszűrés

Évente egyszer célszerű felkeresni a bőrgyógyászt, különösen azoknak, akiknek sok anyajegyük van. A szűrés alkalmával megállapítják az esetleges rizikófaktorokat, megvizsgálják az anyajegyeket és az esetleges más, nem festékes bőrelváltozásokat. A bőrgyógyász először szabad szemmel megnézi az anyajegyeket, majd dermatoszkóp segítségével a felhám mélyebb rétegeit is megvizsgálja. Számítógépben rögzíti az eredményt: a képet ki lehet nagyítani, meg lehet mérni, össze lehet hasonlítani korábbi állapotokkal.

Az önvizsgálat fontos, hiszen így az új anyajegyek könnyen észrevehetők, illetve az is azonnal látható, ha megváltozik a már meglévő anyajegy felszíne, formája.

Érszűkület vizsgálata

Fájdalmatlan vizsgálat az alsó végtagi verőerek szűkületének, elzáródásának felismerésére, a verőeres keringés mérésére. A vizsgálat során az orvos kitapintja a pulzust a fő artériákon, először a combtőnél, majd a térdhajlatban. Vérnyomásmérő és ultrahangos doppler segítségével megméri a boka felett és a lábfejen a verőerekben lévő nyomást. Egészséges lábakon a felkaron mért vérnyomás értékénél a boka felett és a lábfejen magasabbat mérnek, érszűkület esetén az értékek sokkal alacsonyabbak.

A kialakuló érbetegségek megelőzése szempontjából ez a vizsgálat 30 év felett mindenkinek javasolt, éves rendszerességgel.

Látás- és hallásvizsgálat

Általában fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően, előjegyzés alapján végzik a műszeres hallásvizsgálatokat. A halláscsökkenés mértékének megállapítása a fül-orr-gégész feladata, ezt követően készül terv a halláscsökkenés kezelésére.

A szemvizsgálat két részből áll: lézeres számítógépes szemvizsgálatból és fénytöréses vizsgálatból.

A vizsgálat során nem csupán a szemmel kapcsolatos problémákra derülhet fény, hanem más betegségekre – magas vérnyomásra, diabéteszre – is.

Kétévente ajánlott elvégeztetni a látás- és hallásvizsgálatot is.

Szűrés iránya Módszer Gyakoriság
Méhnyakrák nőgyógyászati vizsgálat évente
Tüdőbetegségek röntgen, légzésfunkció évente
Szív- és érrendszer fizikális orvosi vizsgálat, vér- és vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, EKG kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente
Mellrák mammográfia 40 év felett kétévente, tapintásos önvizsgálat havonta
Ajak- és szájüregi daganatok fogorvosi vizsgálat/fül-orr-gégész évente/dohányosoknak 2 évente
Gyomor- és bélrendszeri daganatok székletvizsgálat, tükröz 50 év felett évente
Csontritkulás csontsűrűség-vizsgálat menopauza után kétévente
Érszűkület vérnyomásmérés, ultrahangos dopple 30 év felett évente
Érzékszervi betegségek látás-, hallásvizsgálat kétévente

FÜRDŐPATIKA – VARÁZSOLJON GYÓGYFÜRDŐT OTTHON

EZT NÉZZÜK MEG AZ ALTERNATÍV TEJEK CÍMKÉJÉN!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink