Nemrégiben a hizlaló levesekről rántottuk le a leplet, most pedig a leggyakrabban fogyasztott salátákat vesszük górcső alá. Görög, nizzai, cézár és társaik – melyik lehet fogyókúrás menü része, és melyik nem?

Óvatosan a salátákkal – nem mindegyik diétás!

Nyers vegyes saláta

Egészséges? Mindig! A káposzta, a paradicsom, az uborka, a paprika és a sárgarépa sok vitaminnal és másodlagos növényi anyaggal látja el a szervezetet. Könnyű ecetes vagy joghurtos öntettel tökéletes választás!
Alakkímélő? Egy adag még joghurtos öntettel is csak kb. 140 kcal, mellette viszont kifejezetten laktató!

Görög saláta olívabogyóval és fetával

Egészséges? Persze! A mediterrán konyha fogásai nem véletlenül számítanak példaértékűnek: a paradicsom, az uborka, a paprika és a vöröshagyma gondoskodik a sok vitaminról, a feta sajtban kalcium és fehérje, az olajbogyóban és az olívaolajban pedig értékes zsírsavak találhatók.
Alakkímélő? Nagyjából 430 kcal-t tartalmaz, tehát inkább főételnek számít. Rendkívül laktató.

Nizzai saláta

Egészséges? Határozottan! A szardella és a tonhal ugyanis kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavnak. A kemény tojás laktat, a zöldségben pedig számos egészséges növényi anyag található. Sokan zöldbabot is tesznek bele, ez ásványi anyagai révén erősíti az idegeket. Alakkímélő? Mintegy 300 kcal-t tartalmaz, így a diétázóknak inkább főételként ajánlott.

Cézár saláta

Egészséges? Részben igen, részben nem. A fokhagyma jót tesz az ereknek, a parmezán pedig jelentős kalciumtartalma révén a csontoknak. Az alapját adó saláta is nagyon egészséges. Klasszikus öntete ugyanakkor majonéz-szerű, a kenyérkockákat pedig zsiradékban sütik meg. Alakkímélő? A klasszikus változata igen kalóriadús, így inkább főételként fogyassza.

Mozzarellás paradicsomsaláta

Egészséges? Elvileg igen. A paradicsom szuper sejtvédő, a mozzarella kalciumot és fehérjét tartalmaz, a bazsalikom pedig serkenti az emésztést. Ugyanakkor kicsit becsapós a dolog, hiszen a sajt, bár ez az egyik legalacsonyabb energiatartalmú termék, zsírt azért tartalmaz! Alakkímélő? Ha ecetes-olívaolajos öntettel készíti, akkor egy adagjában kb. 340 kcal van!

Vegyes saláta szárnyas hússal

Egészséges? A sovány szárnyashús remek fehérjeforrás, a különféle salátákból és színes zöldségfélékből, például paprikából és sárgarépából álló keverék pedig egyébként is egészséges. Zsírtartalma az öntettől függ, a vinaigrette mártás a legalacsonyabb kalóriatartalmú változat.
Alakkímélő? Azon múlik, mi van benne, hiszen ennek megfelelően 300-600 kcal között mozog az energiatartalma.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink