Ha szeretnénk feltölteni szervezetünk vitaminraktárait, akkor érdemes minél több immunerősítő zöldségeket és gyümölcsöket beillesztenünk az étrendünkbe. Íme, néhány ötlet!

Immunerősítő ételek – energia a természetből

Cékla

Telis-tele van antioxidánsokkal, javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Rengeteg vasat, káliumot, magnéziumot, A-, C- és B6-vitamint tartalmaz. A benne található betanin nevű anyag nemcsak remek immunerősítő, hanem csökkenti a rák kialakulásának esélyeit is. Magas folsavtartalma miatt várandós nőknek kifejezetten ajánlott a gyakori fogyasztása.

DF-tipp: Legjobb, ha nyersen esszük: reszeljük le vagy készítsünk belőle smoothie-t, esetleg igyuk önmagában a levét. Ha nem szeretjük az ízét, keverjük el almával vagy körtével, egyéb gyümölcsökkel, zöldségekkel.

 

Fokhagyma

Ez a jellegzetes ízű, sokoldalú növény kiváló immunerősítő is, segít túllendülni a makacs megfázásokon. Fontos antibakteriális hatóanyaga, az alliin- és az allicin-, emellett az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma is jelentős. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. Vértisztító és vérhígító hatása ugyancsak ismert.

DF-tipp: Akárcsak a céklát, a fokhagymát is legjobb lenne nyersen fogyasztani. Persze önmagában nagyon erős, intenzív az íze, ezért elkeverhetjük egyéb nyers zöldségekkel vagy felhasználhatjuk mártások készítéséhez. Az is jó megoldás, ha a pirítóst dörzsöljük be vele.

 

Édesburgonya (batáta)

Megtévesztő a név, az édesburgonya ugyanis nem krumpli, rendszertani besorolása szerint nem tartozik a burgonyafélék közé. Formája talán hasonlít, de íze már egyáltalán nem emlékeztet a krumpliéra. Inkább a sütőtökhöz hasonló. Rendkívül egészséges, B6-, C- és D-vitaminban, valamint béta-karotinban gazdag. Az ásványi anyagok közül például kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, szelén, réz és cink található benne. Rosttartalma szintén jelentős, és antioxidánsokat is tartalmaz.

DF-tipp: Ebből a sokoldalúan felhasználható zöldségéből készülhet püré, párolhatjuk (ez a legkíméletesebb megoldás) főzhetjük, piríthatjuk, süthetjük is. Kiváló köret húsok mellé.

 

Gombafélék

Igazi „varázsszerek”. Már az ókori Egyiptomban is felismerték a gombák rendkívüli gyógyhatásait. Hozzávetőleg több millió fajtája létezik a gombáknak, ezeknek mindössze kis töredékét, úgy 100-130 ezer fajtát ismerünk. Ezek közül csupán néhány száz (maximum 1500-2000) ehető, termeszteni pedig csak néhány tucatot termesztenek belőle. A gombafélék vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A legjobb, ha minél változatosabb formában szerepelnek az étlapunkon. Fogyasszunk csiperkét, laska-, róka-, kucsmagombát, vargányát is – a sor hosszan folytatható. A gombák szinte minden fajtája élelmi rostban gazdag. Remek kálium-, kalcium-, vas- és szelénforrásként szolgálják szervezetünk egészségét.

DF-tipp: Sokféleképpen elkészíthetőek, mielőtt azonban felhasználnánk az erdőben, mezőn gyűjtögetett gombát, mindenképp vizsgáltassuk meg szakértővel!

 

RECEPTAJÁNLÓ

Céklás hummusz

Hozzávalók:

150 g főtt cékla

400 g csicseriborsó (konzerv)

1 gerezd fokhagyma

3 ek tahini (szezámpaszta)

3 ek extra szűz olívaolaj + egy kevés a tálaláshoz

só, fehér bors, őrölt római kömény ízlés szerint

1 ½ db citrom facsart leve

1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

friss zöldségek vagy teljes kiőrlésű pirítós a tálaláshoz

Elkészítése:

A céklás hummuszhoz (lásd a nyitóképet) a főtt céklát vágjuk nagyobb darabokra, majd a csicseriborsóval, a fokhagymával, a tahinivel, az olívaolajjal együtt tegyük turmixgépbe és pürésítsük. Ezután ízlés szerint ízesítsük és keverjük el a citrom levével. Tálaláskor locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, szórjuk meg néhány szem csicseriborsóval és apróra vágott petrezselyemzöld. Ízletes mártogatós friss zöldségek vagy pirítós mellé.

 

Fokhagymás gombával töltött édesburgonya

A töltött édesburgonya tápláló és egészséges főétel
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (2-4 főre):

2 db nagyobb édesburgonya

200 g lóbab

1 fej lila hagyma

olívaolaj

650 ml zöldségalaplé

80 g spenót

3 nagy gerezd fokhagyma

200 g csiperke

2-3 szár friss kakukkfű (ha szárítottat használunk, elég ½ teáskanálnyi)

1 evőkanál aprított zöldfűszer

bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá az édesburgonyákat, és süssük 40-45 percig.

Eközben a hagymát aprítsuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg egy nagyobb, mély lábosban. Ha már puha a hagyma, öntsük rá a babot és a zöldségalaplevet. Főzzük 40-45 percig. Ha a bab megfőtt, adjuk hozzá a spenótot, hagyjuk a tűzön még egy percig, majd vegyük le és tegyük félre.

A megsült édesburgonyákat hagyjuk kicsit kihűlni, majd vágjuk félbe és kanalazzuk ki a belseküket, keverjük el a babbal és a spenóttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A babos, krumplis mixet kanalazzuk vissza a krumplicsónakokba, és tegyük vissza a sütőbe még 15 percre. Közben a kevés olajon megpárolt, apróra vágott fokhagymán futtassuk meg az alaposan megmosott, megtisztított, majd felaprított gombát. Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha elkészült a krumpli, kanalazzuk rá a gombát. Frissen aprított snidlinggel meghintve, melegen tálaljuk.

DF-tipp: Lóbab helyett zöldborsóval is elkészítheti! Ha szereti, egy kevés kecskesajtot is morzsolhat rá.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink