Ha rutinos fogyókúrázó vagy, akkor biztosan hallottál már csalóétkezésről, csalónapról. Akad, aki ellenzi, és van olyan, aki ajánlja a „bűnözést”. De mit is jelent pontosan a csalóétkezés, és mik a főbb szabályai?

Bűnözz okosan: így működik a diétában a csalónap

Mikor csalhatsz?

Az első hetekben, amikor elkezdesz egészségesen táplálkozni – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél – semmiképpen ne tervezz a csalóétkezéssel, pláne ne csalónappal. Az első időszakban fontos, hogy rögzüljenek az új étkezési szokások. Ha rögtön „bűnözni” kezdest, egy csalóétkezésből könnyedén csalónap, sőt csalónapok, -hetek, -hónapok lesznek. Egyszóval rövidesen vissza fogsz térni a régi rossz szokásokhoz, amelyektől éppen próbáltál megszabadulni.

 

csalónap

Fotó: Shutterstock

Először az egészséges táplálkozás bevezetése után egy-két hónappal lehet csalni egy kicsikét, amikor már biztos vagy abban, hogy meg tudsz állni egy adagnál. Tehát első alkalommal csak egy kis étkezéssel kezdd, ne egy egész csalónappal.

A későbbiekben, amikor már teljesen az életed része lett az egészséges életmód, nyugodtan ehetsz ilyen alkalmakkor bármilyen ételt, amit szeretsz, akár egy klasszikus pizza vagy cukros sütemény az. A lényeg, hogy meg tudj állni, a csalónap vagy csalóétkezés másnap ne folytatódjon, és vissza tudj térni oda, ahol a „bűnözés” előtt abbahagytad. És semmiképp se hagyd ki az edzést. Elsősorban nem azért, hogy ledolgozd azt, amit megettél, hanem azért, mert rendesen feltöltötted a szervezeted szénhidrátraktárait, most biztosan kiemelkedően jól fog menni az edzés.

 

Miért fér bele néha a fogyókúrába a csalónap?

A legjobb szolgálatot akkor teszi ez a módszer, amikor eljutsz oda, hogy a szervezeted megszokta a fogyókúrás étrendet, valamint a rendszeres mozgást, és bár fogyni szeretnél, a súlyod mégis stagnál. Ugyanis, ha kizökkented a szervezeted a megszokottból, akkor fel fog gyorsulni az anyagcseréd, és végül újból a fogyás.

Ennek pedig tudományosan bizonyított oka van. A felelős a leptin nevű hormon, amely a zsírsejtjeiben termelődik. Fő feladata, hogy jelet küld az agynak arról, éhes vagy, vagy éppen már tele van a gyomord, valamint szabályozza az energialeadást a szervezetében. Tehát amint csökkented a kalóriabevitelt, és csökken a zsírsejtek mérete is, úgy mutat csökkenést a leptintermelés is. Emiatt lelassul az anyagcseréd energiatakarékossági célzattal, és le fog állni a zsírraktárak felhasználása is. Ugyanakkor, ha hirtelen nagyobb mennyiségű kalóriát fogyasztasz – vagyis néha-néha beiktatsz egy csalóétkezést –, a leptintermelés fellendül, és az anyagcseréd ismét begyorsul, a fogyásod pedig újból megindul.

A csalónapok gyakoriságát a testzsírszázalékod és a diétád hossza határozza meg, vagyis minél hosszabb ideje tartod az étrended, illetve minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál sűrűbben lehet beiktatnia a csalóétkezéseket. De túlzásokba semmiképp se ess!

A csalóétkezéses módszer mellett szól még a mentális tényező is: ha konkrét megvonások vannak, azt a legtöbb ember nehezen viseli. Viszont ha tudod, hogy a héten lesz egy csalóétkezésed, amikor ismét a kedvenced eheted, akkor könnyebben kitartasz a fogyókúrád mellett. Ne felejtsd el, hogy az egészséges, nem pedig az aszkéta életmód a cél!

 

Mire kell figyelned a csalónap vagy csalóétkezés során?

Fontos, hogy csalóétkezés során tartsd meg a fogyókúrád alatt megszokott fehérje-, rost- és széndhidrátarányt. Érdemes elsősorban komplex szénhidrátokat fogyasztanod, mert ez kiegyensúlyozottabb inzulinszintet eredményez.

Előfordulhat, hogy egy-egy csalóétkezés, csalónap után a mérleg és/vagy a tükör mást, „rosszabb eredményt” mutat, mint előtte. Ettől nem kell megijedni, egyetlen „rossz” étkezéstől még nem fogsz hízni. Csak mindig tartsd be a fő szabályt: másnap vissza kell térni az egészséges, mértéktartó táplálkozáshoz, amely az életmódváltásod jellemzi!

 

Nem kötelező!

Ne feledd, hogy ez nem kötelezően alkalmazandó módszer. Ha úgy érzed, csak bezavarna a rendszeredbe egy ilyen laza nap, nyugodtan hagyd ki. Következetes munkával enélkül is előbb-utóbb újra megindul a fogyás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink