A zöldség, ami sülve, főve, édesen, sósan is nagyon finom – nem utolsósorban pedig rendkívül egészséges is. Az egyre népszerűbb és számtalan módon elkészíthető édesburgonya igazi sztár a konyhában.

Egészséges, laktató és finom: süssünk-főzzünk édesburgonyával!

Miért olyan egészséges?

A szubtrópusokról elterjedt növény világszerte kedvelt, az Egyesült Államok déli részén többet termesztenek belőle, mint a hagyományos krumpliból. Rengeteget termesztenek belőle Brazíliában is, igaz, ott a szeszgyártás is szívesen használja fel alapanyagként. Az édesburgonya íze a sütőtökére hasonlít, narancsos színéből pedig sejthető: remek béta-karotin-forrás, vagyis nagyszerű hatással van a szemre. Olyannyira, hogy egyetlen batátában egy felnőtt napi szükségletének 200 százaléka található. Emellett szuper antioxidáns. Rosttartalma magas, kiváló káliumforrás, az év minden szakaszában vásárolható, fogyasztható. A-, C-, D-vitaminban gazdag, vagyis szépíti a bőrt, javítja a hangulatot, erősíti az immunrendszert, a csontokat. Segít egészséges szinten tartani a vércukorszintet, hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. Szénhidrátban gazdag, vagyis erővel, energiával tölt fel egy keményebb edzés előtt.

 

Energia- és tápanyagtartalma

100 g édesburgonyában van: 86 kcal; 1,57 g fehérje; 20,12 g szénhidrát; 0,05 g zsír; 3 g rost

 

Sült édesburgonya egészséges dipekkel

Hozzávalók (4 személyre):

3 evőkanál olívaolaj

3 db nagyobb édesburgonya, hasábokba vágva

bors

Az avokádókrémhez:

1 db nagyobb érett avokádó

1 db paradicsom

4 evőkanál natúr görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

½ db lime leve

½ fej vöröshagyma

1 evőkanál aprított koriander

A céklás tzatzikihez:

100 g főtt cékla

175 g natúr görög joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál aprított mentalevél

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a meghámozott, gerezdekre vágott édesburgonyát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, hintsük meg az olívaolajjal, majd 40 perc alatt, időnként megforgatva süssük aranyszínűre.

Míg sül a krumpli, készítsük el a mártogatósokat. Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki a húsát, majd egy keverőtálban törjük össze villával. Keverjük hozzá a felaprított paradicsomot, joghurtot, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát. Korianderrel, lime-lével ízesítsük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A céklás tzatzikihez a főtt céklákat hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt dobjuk a turmixgépbe, és pürésítsük.

(Adagonként: 440 kcal)

 

édesburgonya tészta

Édesburgonya tészta paradicsommártással
Fotó: Shutterstock

Édesburgonya „tészta” karfiolos paradicsommártással

Hozzávalók (4 személyre):

2 db nagyobb édesburgonya

extra szűz olívaolaj

400 g karfiol rózsáira szedve, felaprítva

75 g bacon

400 g hámozott-darabolt konzervparadicsom

1 teáskanál szárított bazsalikom

½ teáskanál csilipehely

2 gerezd fokhagyma

friss bazsalikom vagy más zöldfűszer a tálaláshoz

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzuk meg az édesburgonyát és egy spirálvágó segítségével vágjuk vékony csíkokra (vagy zöldséghámozóval „tészta szerű” vékony szeletekre), hintsük meg olívaolajjal, kevés sóval, majd pirítsuk 25 percig a sütőben.

Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a felaprított karfiolt, amit szintén sózzunk, borsozzunk meg, hintsünk meg olívaolajjal ízlés szerint, majd toljuk a sütőbe 20 percre.

Amíg sülnek a zöldségek, a felaprított bacont egy száraz serpenyőben süssük ropogósra. Adjuk hozzá a hámozott-darabolt paradicsomot, a szárított bazsalikomot, a csilipelyhet és a zúzott fokhagymát. Kevergetés mellett, lassú tűzön főzzük 15 percig. Ha kész, a szószt ízlés szerint turmixoljuk simára, keverjük el a sült karfioldarabkákkal, majd tálaljuk az édesburgonya „tésztán”.

(Adagonként: 225 kcal)

Tipp: Néhány szem sült paradicsomot is készíthetünk mellé.

 

Édesburgonya toast túrókrémmel
Fotó: Shutterstock

Édesburgonya toast zsírszegény túrókrémmel és gyümölcsökkel

Hozzávalók (3 személyre):

1 db nagy édesburgonya

6 evőkanál zsírszegény túró

1 evőkanál natúr joghurt

méz

ízlés szerint gyümölcsök (pl. banán, eper, füge, gránátalma, bogyós gyümölcsök stb.)

Elkészítése:

Az édesburgonyát hosszában vágjuk hatfelé, nagyjából 1 cm-nél nem vastagabb szeletekre. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (nem szükséges hozzá zsiradék). Közben a túrót keverjük simára a joghurttal, és édesítsük pár csepp mézzel. Amikor az édesburgonya elkészült, kenjük meg a szeleteket a túrókrémmel. A gyümölcsöket a választott fajtától függően szeleteljük fel, majd helyezzük a túrókrémre.

(Adagonként: 252 kcal)

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink