A sárgarépatorta találkozása a banánkenyérrel: egy zsírszegény édesség, amely egészséges szénhidrátokban gazdag.

Sárgarépás banánkenyér – A nap kedvenc egészséges desszertje

A sárgarépás banánkenyér bevethető reggelire, edzés előtt: a banán mint gyorsan felszívódó szénhidrát, a zabpehely és a teljes kiőrlésű liszt pedig mint lassan felszívódó szénhidrát adnak energiát a testmozgáshoz. Zsiradék nélkül készül, azt az egészen minimális zsírtartalmát a joghurtnak „köszönheti”. Az édességét – a banán mellett – a méz adja, de ehelyett energiamentes édesítőszerrel is elkészíthetjük, így alacsonyabb lesz az energiatartalma (amely egyébként így sem túl magas, szeletenként 150 kcal).

 

 

A banánkenyérhez gyakran készítenek mázat, krémsajtos bevonatot, aki fogyókúrázik, az inkább ezt a feltétet hagyja el, és fogyasszon el a szelet mellé némi bogyós gyümölcsöt, vagy kenje meg leheletvékonyan light margarinnal.

 

Sárgarépás banánkenyér

Hozzávalók (12 szelethez):

1 db L-es tojás

115 g joghurt

2 db érett banán

6 ek méz

1 tk vaníliakivonat

60 g zabpehely

1 tk szódabikarbóna

1 tk őrölt fahéj

¼ tk őrölt szerecsendió

½ tk só

150 g teljes kiőrlésű liszt

85 g reszelt sárgarépa (ez kb. 2 db közepes nagyságú répa lereszelve)

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy vekniformát vékonyan kenjünk ki olajjal vagy béleljük ki sütőpapírral.

2. Egy keverőtálban villával verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a joghurtot, a pépesített banánt, a vaníliakivonatot és a mézet.

3. Miután simára kevertük a nedves hozzávalókat, szórjuk hozzá a zabpelyhet, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Dolgozzuk jól össze, majd kanalanként keverjük hozzá a teljes kiőrlésű lisztet. Végül forgassuk hozzá a reszelt sárgarépát.

4. A tésztát töltsük az előkészített vekniformába, majd süssük a banánkenyeret 40-50 percig (tűpróbáig).

Elkészítési idő: 60 perc

 

DF-tippek:

  • A sárgarépás banánkenyér akár egy hétig is eláll a hűtőben.
  • Az alaptésztát olajos magvakkal is dúsíthatja, nagyon finom durvára vágott dióval, mandulával, mogyoróval vagy pisztáciával.
  • A teljes kiőrlésű liszt íze igen markáns. Ha nem annyira kedveli az ízét, használjon lisztkeveréket: 90 g finomliszt + 60 g teljes kiőrlésű liszt.

 

Krémréteg

Aki mégis szeretne édes krémréteget készíteni a sárgarépás banánkenyér tetejére, az 115 g light krémsajtból, ½ tk vaníliakivonatból és pár csepp energiamentes édesítőből villámgyorsan összedobhatja.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink