Senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, ám életmentő lehet! A rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára nem hiába hívják fel a figyelmet orvosok.

Mikor ellenőrizte legutóbb? A szűrővizsgálat életet menthet!

Méhnyakrákszűrés

Milyen gyakran?

Szűrővizsgálat, amit évente egyszer fontos elvégeztetni, onnantól kezdve, hogy szexuálisan aktív.

Miért?

Nőgyógyászát egyébként is érdemes évente legalább egyszer felkeresnie – akkor is, ha tünetmentes. A szűrővizsgálat segítségével még korai stádiumban észlelhetőek a cisztás vagy rosszabb esetben rákos megbetegedések, így nagyobb eséllyel gyógyíthatóak.

 

Mammográfia, mellvizsgálat

Milyen gyakran?

Fiatal felnőttkortól otthon rendszeresen érdemes áttapogatni a mellett ciklus alatt és nem vérzéses időszakban is. Legjobb, ha a nőgyógyász is megvizsgálja a mellet manuálisan minden alkalommal, amikor felkeresi, 20 éves kortól kezdve. 40 éves kor fölött pedig érdemes mammográfiára menni évente egyszer.

Miért?

A mellrák a nők körében a leggyakoribb ráktípus. A korai stádiumban észlelt daganatos betegségek sokkal nagyobb eséllyel gyógyíthatóak.

 

Csontsűrűség-vizsgálat

Mikor?

Ha elmúlt 65 éves. Valamint a menopauza idején, illetve ha kifejezetten vékony, sovány testalkatú. Fontos a szűrővizsgálat azok számára is, akik dohányoznak, illetve azoknak, akiknek családjában előfordult csontritkulás.

Miért?

Az életkor előrehaladtával a csontritkulás esélye egyre magasabb. Nők esetében a csontok szöveti állománya általában 30 éves kortól gyengül, ha minden rendben van, ez nagyjából évi 3-5 százaléknyi csontvesztést jelent. Ha ennél nagyobb mértékű a romlás, csontritkulásról beszélünk.

 

Vastagbéltükrözés

Mikor?

50 éves kor fölött 5-10 évente érdemes beiktatni ezt a vizsgálatot, gyakrabban akkor, ha panasza van, illetve ha előfordult a családban vastagbélrák.

Miért?

A vastagbélrák vezető halálok Magyarországon – nemcsak a férfiak körében. Az időben elkapott megbetegedés azonban kezelhető!

 

Szemvizsgálat

Mikor?

Ha nincs problémája a látásával, 40 éves kor fölött akkor is érdemes legalább kétévente felkeresnie a szemészét, hiszen teljesen természetes ebben a korban a szem romlása.

Miért?

Nemcsak azért, hogy megfelelő szemüveget készíttessen, hanem amiatt is, mert így kiszűrhetőek a komolyabb problémák, például a szürke- vagy a zöldhályog, valamint egyéb megbetegedések, amik később akár a látás elvesztéséhez vezethetnek.

 

Fogorvosi vizsgálat

Milyen gyakran?

Félévente, attól kezdve, hogy a tejfogak kihullottak. Akkor is, ha nincs fájó foga.

Miért?

A fogkő leszedése és a rendszeres ellenőrzés segít megelőzni a különböző ínybetegségek kialakulását, amik – korai stádiumban való kezelés hiányában – idő előtti fogvesztéshez vezethetnek.

 

Bőrgyógyász

Milyen gyakran?

Évente legalább egyszer, egészen kicsi gyerekkortól.

Miért?

A káros UV-sugárzás egyre nagyobb veszélyt jelent a bőrre, a felelőtlen napozásról és a túlzott szoláriumhasználatról nem is beszélve. Legjobb, ha olyan szakrendelőt választ, ahol lehetőség van az előző évek vizsgálati eredményeinek összehasonlítására, így kiszűrhető a foltok, anyajegyek esetleges rosszindulatú változása. Laikusként szinte lehetetlen különbséget tenni a melanoma és egy ártalmatlan anyajegy között. Ahogyan a többi daganatos megbetegedés esetében, úgy a bőrráknál is igaz: korai stádiumban diagnosztizálva nagyon jó eséllyel gyógyítható.

 

Vérvétel és vizeletvizsgálat

Milyen gyakran?

Évente egyszer.

Miért?

A teljes körű vérképből nagyon sok minden kiderül: bármilyen „gubanc” van a szervezetben, a vizsgálat jelzi, ha valamelyik érték nem megfelelő. Rengeteg információt ad a vizeletvizsgálat is, például a vese- és májműködésről, illetve a szervezet hormonháztartásáról.

 

Kiemelten magas kockázatú magyarok

2010 óta zajlik Európában, így Magyarországon is az az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram, amely ingyenes vizsgálatokat kínál országszerte. Az eddigi eredmények alapján a magyarok egészségi állapotuk szerint a kiemelten nagy kockázatú csoportba tartoznak. Sok az elhízott, a cukorbeteg ember, nagas a dohányosok száma, és sokan fogyasztanak rendszeresen túlzott mennyiségű alkoholt. A magas vérnyomás ugyancsak igen gyakori. Ennek ellenére a szűrővizsgálatokat a legtöbben hanyagolják, csak akkor keresik fel orvosukat, ha baj van.

 

Ez is érdekelheti:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink