Ha a bolti változatok megvásárlása helyett inkább szeretnéd otthon elkészíteni az energiaszeletet, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet!

A házi a legjobb: Hajdinás-magvas energiaszelet

Az energiaszelet általában – ahogy a nevéből is kiderül – energiában, kalóriában gazdag, és nincs ez másképp az alábbi finomsággal sem. Ezeknek a szeleteknek nem az a célja, hogy nassolnivalóként megeszegessünk belőlük naponta több darabot, már csak azért sem, mert egy-egy bolti szelet kalóriatartalma például gyakran több, mint egy nagyobb adag főételé. A házi verziót elkészíteni nemcsak azért praktikus, mert így pontosan tudjuk, mi van az ételben (csupa egészséges alapanyag), hanem azért is, mert az adagok/szeletek méretét is magunk dönthetjük el. Napi 1 kis darab energiaszelet egy intenzívebb edzés után belefér a sportos étrendbe: csomagoljuk be, tegyük el a sporttáskába, és testmozgás után rágcsáljuk el.

A hajdináról

A hajdina zsírmentes, glutént nem tartalmaz, ellenben sok benne a B1-, B2-, C-, és E-vitamin, gazdag fehérjeforrás, emellett cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja. Eredetéről, felhasználásról részletesen itt kattintva olvashatsz!

 

Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap

 

Hajdinás-magvas energiaszelet

Hozzávalók (24 szelethez):

230 g hajdina

90 ml kókuszzsír

40 g keserű kakaópor

100 ml méz

egy csipet só

230 g zabpehely

100 g dió/mandula/mogyoró (tetszés szerinti olajos magvak)

30 g napraforgómag

30 g tökmag

80 g cukrozatlan aszalt gyümölcs (pl. áfonya, meggy)

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A hajdinát egy száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára.

2. Egy kisebb serpenyőben közepes lángon hevítsük fel a kókuszzsírt, ha teljesen megolvadt, öntsük bele a kakaóport, a mézet és a csipet sót, keverjük el, majd vegyük le a lángról.

3. Egy nagyobb tálban forgassuk össze a zabpelyhet, a hajdinát, az olajos magvakat, a naprafogó- és a tökmagot, illetve a cukrozatlan aszalt gyümölcsöt. Öntsük le az kakaós-mézes masszával, majd keverjük el alaposan, hogy a magvakat mindenhol érje a csokis öntet.

4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, osszuk el benne a keveréket, majd 15-20 perc alatt süssük készre. Ha kicsit kihűlt, szeleteljük fel kis darabokra.

Elkészítési idő: 30 perc

 

DF-tipp:

Ha méz helyett juhar- vagy rizsszirupot használsz, a vegán étrendbe is beilleszthető ez az energiaszelet.

 

Ezért nagyon fontos a nőknek az olajos magvak fogyasztása!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink