Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.

Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával

A gyümölcsök tökéletes hozzávalói lehetnek a sós ételeknek is, az alma és a sertéskaraj pedig legendásan jó párost alkot – a sült, édeskés lila hagyma pedig csak a ráadás! A sovány sertéskaraj sült almával egy igazi őszies fogás, köretnek bármilyen zöldség jöhet mellé, amit érdemes együtt sütni a hússal: zöldbab (mi ezt választottuk), kelbimbó, sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, bármi jöhet!

sertéskaraj sült almával

Fotó: Shutterstock

A sült alma elkészítéséhez ehhez a recept barna cukrot és mézet is felsorol hozzávalóként, de az előbbit elhagyhatod. Így talán kevésbé lesz karamellizált a gyümölcs, viszont spórolsz a kalóriákkal, az ízhatás pedig így is fenséges lesz. A sovány sertéskaraj sült almával igazán nem bonyolult étel, és nagyjából 45 perc alatt elkészül. Laktató, egészséges, tökéletes vendégváráshoz is.

Egy kis útmutató a húshoz:

  • Amennyiben csontos sertéskarajból készíted az ételt, még zamatosabb lesz a hús (ebben az esetben kérd a hentesnél felszeletelve).
  • Ha arra törekszel, hogy minél soványabb húst válassz, akkor a hosszú és rövid karaj közül dönts az utóbbi mellett, mert a kettő közül ez a kicsivel soványabb, szárazabb.

 

Sertéskaraj sült almával és lila hagymával

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet, nagyjából 2 cm vastag sertéskaraj (összesen kb. 200 g)

2 ek sótlan vaj

1 ek apróra vágott friss zsálya (vagy rozmaring)

frissen őrölt fekete bors

300 g mirelit egész zöldbab

2 fel lila hagyma

2 ek olívaolaj + a tepsihez

3 gerezd fokhagyma

friss zöldfűszer a tálaláshoz

A sült almához:

2 ek sótlan vaj

2 db nagyobb alma

2 ek barna cukor

¼ tk őrölt fahéj

csipetnyi őrölt szerecsendióval

3 ek méz

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy tepsit kenjünk ki olajjal.

2. Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. A hússzeletek mindkét oldalát dörzsöljük be az aprított zsályával, majd sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük a szeleteket a serpenyőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg, azaz oldalanként kb. 2-3 perc alatt süssük elő.

3. Tegyük a hússzeleteket az előkészített serpenyőbe (csepegtessük rá a serpenyőből a szaftot is, ha maradt). Szórjuk mellé a zöldbabot és a feldarabolt lila hagymát, csepegtessük meg az olívaolajjal, szórjuk rá az átnyomott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

4. Süssük addig, amíg a hús kellően meg nem puhul – nagyjából 15-20 perc alatt elkészül. De ha van otthon konyhai digitális hőmérőnk, azzal is ellenőrizhetjük, akkor jó, ha kb. 60-70 Celsius fokos a maghőmérséklete a húsnak.

5. Miközben a hús sül, készítsük el az almát. A serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes hőmérsékleten, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt almát, majd szórjuk meg a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. Időnként megkeverve pároljuk nagyjából 3-4 percig. Ekkor adjuk hozzá a mézet, és néha megkevergetve pároljuk további 5 percig, míg a szósz besűrűsödik.

6. Amint kész a hús és a zöldségek, tálaljuk a sült almával. Ízlés szerint szórjuk meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 45 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink