A craniosacralis terápia jóvoltából sok ember megszabadult már a fülzúgástól, mozgásszervi problémáktól, emésztési zavaroktól vagy a tanulási nehézségektől. De vajon hogyan segíthet a gyengéd érintés?

Oldódjanak a testi-lelki blokkok! Hogy működik a craniosacralis terápia?

A craniosacralis rendszer egy fiziológiás, vagyis élettani rendszer, nevét két élettani végpontjáról kapta. A cranium és a sacrum latin kifejezések jelentése koponya, illetve keresztcsont. Része még az a háromrétegű hártyarendszer, amelyben az agy és a gerincvelő található. Kóros működése különböző testi és lelki problémák kialakulásához vezethet, és fordítva: bármilyen érzelmi vagy fizikai trauma felboríthatja az egyensúlyt. A craniosacralis terápia során a terapeuta feladata, hogy az idegrendszer élettani környezetét megszabadítsa a kóros feszültségektől, és ily módon helyreállítsa a harmóniát.

 

A kezdetekről

A módszer szilárd anatómiai alapokon nyugszik: a terápia elsősorban a központi idegrendszer működésére összpontosít, ezen keresztül befolyásolja az egész szervezet állapotát. Az 1970-es években, tízéves tudományos kutatómunkát követően fejlesztette ki dr. John E. Upledger amerikai orvos, oszteopata.

 

A tünet csak egy jelzés

A páciensek általában egy már kialakult panasz vagy betegség miatt érkeznek a craniosacralis terápiát végző szakemberhez. Legtöbbjük korábban számos egyéb módszert kipróbált, ám egyik sem hozott tartós eredményt. Ez a módszer azonban nem tüneti kezelést kínál, hanem a problémák okát tárja fel, legyen szó migrénről, derékfájásról, daganatos elváltozásról, hormonális zavarokról vagy meddőségről.

– A terapeutát nem befolyásolhatják előzetes feltevések, hiszen hasonló tünetek hátterében teljesen eltérő okok állhatnak. Például a fejfájást egyaránt kiválthatja ételintolerancia, a helytelen testtartás, hormonális rendellenesség vagy valamilyen érzelmi probléma. A tünet tehát nem jelenthet kiindulási alapot – magyarázza Gábriel Orsolya, a craniosacralis terápia magyarországi meghonosítója, oktató, az Upledger Institute Hungary (UIH) intézetvezető terapeutája.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

A vendég egy részletes kérdőív kitöltése után érkezik az UIH referenciarendelőjébe. A kezelés mindig egyénre szabott: jellemzően kezelőágyon, hanyatt fekvő helyzetben zajlik, de a terapeuta kezelheti a kisbabákat szoptatás, a gyermekeket pedig játék közben is. A szakember gyengéd érintésekkel dolgozik a testen, főleg a fejen, a gerinc mentén és a végtagokon. Egy-egy blokk oldódása tisztán érzékelhető: megnyugszik a légzés, lazulnak a feszes kötőszövetek, javul a vérkeringés, a tudat tisztább, a páciens nyugodtabb és energikusabb lesz. A kezelés alatt előfordulhatnak spontán érzelmi reakciók, például nevetés vagy felszabadító sírás formájában.

 

Ezen is segíthet!

Néhány példa a fizikai szintű felhasználási lehetőségek közül: krónikus nyak- és derékfájdalom, szív- és érrendszeri betegségek, megkésett beszéd- és mozgásfejlődés, viselkedészavarok, tanulási nehézségek, alvási és érzelmi problémák, stressz, az immunrendszer zavarai, fejfájás, migrén, fülzúgás, emésztési panaszok, hormonális problémák.

 

Belső felismerések

Minden problémának egyaránt van biomechanikai és érzelmi komponense. A craniosacralis terápia – a manuális terápiák között egyedülálló módon – nem korlátozódik a fizikai szintre. Kezelés közben a szakember alkalmazhatja Upledger doktor technikáinak egyikét, amely oldja a testben rekedt érzelmi vagy fizikai traumák negatív lenyomatait.

– A SomatoEmotional Release® segítségével akár egyszerű fizikai érzetekből kiindulva is eljuthatunk a mélyen eltemetett negatív érzelmek forrásáig – mondja szakértőnk. – A folyamatot a craniosacralis ritmus jelzései irányítják, nem a terapeuta egója: a páciens maga jut el a belső felismerésekhez, a kezelést végző szakember ezt semmilyen módon nem befolyásolja. A mozgatórugókat megismerve aztán az illető legközelebb, egy hasonló kritikus helyzetben, már tudatos döntést hozhat.

 

Hány kezelés szükséges?

Gábriel Orsolya közel 20 éves klinikai gyakorlata alapján azt mondja, már egy-két kezelés is jelentős eredményt hozhat. A gyógyulás mértéke és tempója persze több tényezőtől függ: lényeges, mennyire összetett és milyen mélyen gyökerezik a probléma, milyen a páciens jelenlegi fizikai, mentális és érzelmi állapota, és persze az sem mindegy, mekkora tapasztalata van a terapeutának. A páciens és a szakember közösen határozza meg a kezelések számát, azonban a folyamat elején érdemes lendületet adni a gyógyulásnak, és ajánlott 7-10 naponta beiktatni egy-egy találkozót. Bizonyos kórképek, például autizmus esetén a folyamatos, hosszú távú terápia lehet hatékony. Az a legjobb, ha az egyik szülő alapfokon elsajátítja a módszert.

 

A babák egészségéért

A hivatalos képzésben részt vett, tapasztalt szakemberek a méhen belüli magzatot is kezelhetik. Ilyenkor a cél az esetleges fejlődési rendellenességek megelőzése, az anya és a baba közti szoros kötődés kialakulása, illetve a felkészülés a szülésre, születésre. Nagy jelentősége van a közvetlenül születés után végzett terápiának is, amellyel számos későbbi probléma megelőzhető – például a figyelemzavar és egyes tanulási nehézségek. Két olaszországi, egy ausztriai és egy svájci kórház komoly eredményeket ért el a koraszülöttek és az újszülöttek craniosacralis kezelésének klinikai alkalmazásában.

 

Mikor ellenjavalt?

Csak komoly szakértelemmel rendelkező személy képes a hatékony kezelésre, a terápiához kulcsfontosságú az alapos anamnézis, és néhány technika nem alkalmazható mindenkinél. Épp ezért körültekintően tájékozódj a kezelést végző személyről! Az Upledger Institute Hungary hivatalos képzésén végzett, tapasztalt szakembereket nyugodt szívvel ajánljuk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink