Az ünnepek nehéz ételei után semmi másra nem vágyunk jobban, mint könnyű, egészséges ételekre. Az alábbi receptek ebben lesznek segítségünkre: klasszikus téli ételek csupa vitamindús hozzávalóval.

Könnyű és alakkímélő fogások a karácsony utáni időszakra

Pirított sütőtök

fogások karácsony után, sütőtök

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre):

kb. 1,8 kg kiló sütőtök

1 ek repceolaj

1 tk őrölt római kömény

½ tk füstölt pirospaprika

½ tk só

10-15 g pirított, aprított dió

½ db gránátalma magjai (opcionális)

1-2 ek zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld)

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőtök húsát kockázzuk fel, keverjük el az olajjal, a római köménnyel, a paprikával és a sóval. Az egészet egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd süssük aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.

2. Ha kicsit kihűlt, tálaljuk frissen aprított petrezselyemzölddel, pirított dióval és gránátalmamagokkal meghintve.

Elkészítési idő: kb. 35 perc

DF-tipp:

Némi kis kockákra tördelt feta sajtot is adhatsz hozzá. A dió helyett használhatsz natúr tökmagot.

 

Téli saláta

fogások karácsony utánra, téli saláta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1,5 ek olívaolaj

1 tk méz

½ ek frissen facsart citromlé

1 tk dijoni mustár

½ tk mák

½ tk só

1 nagyobb fej mángold

2 db sárgarépa, reszelve

1 csésze bébispenót (vagy mirelit spenót, felengedve)

1 kisebb alma

30 g dióbél

15 g natúr aszalt áfonya

 

Elkészítése:

1. Keverjük össze az olajat, a mézet, a citromlevet, a mustárt, a mákot és 1/4 tk sót. A mángoldot aprítsuk fel, majd ízesítsük az előbb elkészített mézes-mustáros szószból 1 teáskanálnyival és a maradék sóval.

2. Keverjük össze alaposan a salátát a dresszinggel, takarjuk le, és tegyük hűtőbe pihenni egy órára. Ezután keverjük hozzá a reszelt sárgarépát, az apróra tépkedett spenótot, a felszelt almát, a diót és az áfonyát. A maradék dresszinget ráöntve tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

 

Egyszerű zöldségleves

zöldségleves, fogások karácsony után

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

3 db közepes sárgarépa

db 2 közepes fehérrépa

2 maroknyi fagyasztott borsó

½ fej karfiol, rózsákra szedve

1 db paprika

1 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 szál újhagyma zöldje

300 ml húslevesalaplé

¼ tk kakukkfű

1 csokor petrezselyemzöld

2 gerezd fokhagyma

bors

1 ek repceolaj

 

Elkészítése:

1. A répákat tisztítsuk meg, vágjuk egyforma nagyságú darabokra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és pároljuk meg az olajon. Adjuk hozzá a répákat, a felkockázott paprikát, paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát. Öntsük fel körülbelül 2 liter vízzel, majd adjuk hozzá a húslevesalaplevet. Fűszerezze sóval, borssal.

2. Forraljuk fel a levest, majd lassú tűzön főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a karfiolt, a borsót, az újhagymát és a kakukkfüvet. Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

 

MÉG TÖBB KÖNNYŰ FOGÁS:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink