Az évszak sztárja a kicsit fanyar, de sütve elképesztően finom szilva. Nemcsak gombócot lehet készíteni belőle, hanem diétás morzsasütit is. A legjobb benne, hogy gyorsan elkészül és az egész család imádni fogja.

Ez lesz az ősz desszertje: szilvás morzsasüti az új diétakirály

Egyszerű és nagyon finom ez a desszert. Ráadásul ez a szilvás morzsasüti cukormentes, ami lehetővé teszi, hogy bármikor eheted, nem hizlal. Ezt a verziót kimondottan diétázóknak ajánljuk.

Szilvás morzsasüti

Hozzávalók:

a morzsához

  • 12,5 dkg szénhidrátcsökkentett liszt vagy zabliszt
  • 2,5 dkg darált mandula
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg diétás édesítőszer
  • szeletelt és egész mandula a díszítéshez

a töltelékhez:

  • 70 dkg magozott szilva
  • 3 dkg diétás édesítőszer
  • 1 mokkáskanál fahéj
szilva

Fotó: shutterstock

Szilvás morzsasüti elkészítése:

1. Melegítsd elő a sütőt 180C-ra.

2. A szilvás töltelékhez a megmosott, kimagozott és felkockázott szilvát forgasd össze az édesítőszerrel, a fahéjjal. Ezt a gyümölcsös keveréket oszd el igazságosan a szufléformákban.

3. A morzsához az alapanyagokat gyors mozdulattal keverd össze és szórd a szilvás rétegekre. Ha van otthon, tehetsz a morzsaréteg tetejére néhány mandulaszeletet is.

4. Takard be a formákat alufóliával, majd mehetnek az előmelegített, légkeveréses sütőbe. Süsd 20 percig lefedve, majd további 15 percig takarás nélkül, hogy szépen megpiruljon a morzsa teteje.

Tálald melegen, egy gombóc cukormentes vaníliafagyival, vagy akár önmagában is nagyon finom. Díszítsd egész mandulával.

A szilva jótékony hatásai

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.A szilvát hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.A szilva kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink