Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!

Most érik a szilva, ami fantasztikus alapanyag lekvárnak, minden háztartásban kellene lennie belőle néhány üvegnek. Elképesztően egészséges gyümölcs, igazi ásványianyag-bomba, gyönyörűen rendbentartja a bélrendszert, valamint kiváló A-, C- és K-vitamin forrás. Egyes tájakon a legkedveltebb lekvár, és olyan sűrűre készítik, hogy megálljon benne a kanál. Mivel alig marad benne nedvesség, sokáig eláll tartósítószer és cukor nélkül is. Most megmutatjuk, hogy főzhetsz te is szilvalekvárt tepsiben sütve, az elkészítése garantáltan nem fog problémát okozni kezdőknek sem!

Tepsiben sült szilvalekvár cukor- és tartósítószermentesen:

Hozzávalók kb. 4 közepes üveghez:

szilva

Fotó: shutterstock

  • 6 kg érett szilva

Így készítsd el:

A szilvákat mosd meg, magozd ki és vágd negyedekre őket. Egy mélyebb tepsibe halmozd bele a gyümölcsöket, de ne töltsd teljesen tele a tepsit szilvával, mert a főzés elején nagyon sok lé fog kisülni belőle. Fontos, hogy forrás közben ne bugyogjon ki a tepsi peremén a szilvalé. Érdemes több részletben főzni a lekvárt, vagy egyszerre több tepsiben készíteni, és ha eléggé összesűrűsödött, át lehet rakni az egész lekvárt egy edénybe.

150 fokra előmelegített sütőbe helyezd be a tepsi szilvát és kb. egy vagy két óránként kavargasd meg. A lekvárt lassan kell sütni, amíg elsül belőle az összes nedvesség. Ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, de attól is függ, mennyire lédús a gyümölcs. A lekvár akkor van készen, ha már sűrű, fekete és összeáll, vagyis megáll benne a kanál.

Még forrón töltsd a szilvalekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Töltés közben ütögesd meg néha az üvegeket, hogy ne maradjon benne levegős rész. Steril kupakkal zárd le, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Bugyolált be az üvegeket vastag takaróba vagy paplanba és hagyd őket lassan kihűlni. Fogyasztásig száraz, hűvös helyen tárold őket.

Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a szilvalekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink