Az élelmiszerek otthoni készítése egyre népszerűbb. Ennek oka többek között a felhasznált összetevők ellenőrzésének lehetősége és mindenféle javító, mesterséges színezék vagy tartósítószer mellőzése. Ráadásul a bolti árak megbolondulása mellett ez egy jó módja annak, hogy jobban kézben tartsuk a kiadásokat, még a kenyér esetében is. Mire kell figyelni kenyérsütő vásárlásakor? Itt van minden, amit tudni érdemes!

Mire kell figyelni kenyérsütő vásárlásakor?

Ha egyszer kipróbáltuk a friss, házi kenyeret, soha többé nem akarunk majd pékségben vásárolni. A kenyérsütés közönséges kemencében azonban időigényes, és bizonyos készségeket igényel. Meg kell gyúrni a megfelelő tésztát, keleszteni, cipót formálni, majd meghatározott hőmérsékleten kisütni. Ez a folyamat azonban jelentősen leegyszerűsíthető kenyérsütő vásárlásával. Nemcsak a tésztát dagasztja meg a lehető legoptimálisabb módon, hanem a hőmérsékletet és a sütési időt is az általunk választott recepthez igazítja. Nem is kell mást tennünk, mint élvezni a meleg és ropogós kenyeret.

Hogyan működik a kenyérsütő?

A kenyérsütő automatizálja a fent leírt folyamatot. Csak öntsük a kimért összetevőket a kenyérsütő speciális formájába, majd válasszuk ki a megfelelő programot. A továbbiakban pedig már minden a mi beavatkozásunk nélkül történik. A készülék speciális spatulával keveri és gyúrja a tésztát, majd hagyja kelni. Amikor a kenyérmassza eléri a megfelelő térfogatot, megtörténik a sütés metódusa. Mindez teljesen automatikusan. Nincs más dolgunk, mint a finisben kivenni és megkóstolni az elkészített cipót.

Kenyérsütő – a legfontosabb paraméterek

Kenyérsütő vásárlásakor számos paraméterre kell figyelni. Ezek határozzák meg a használat kényelmét és magának a berendezésnek a képességeit. De vajon, mik is ezek? Nézzük!

  • Formaméret – ez határozza meg, hogy mekkora kenyeret tudunk majd sütni. Ha 1-2 főre sütünk kenyeret, voksolhatunk egy kisebb modell mellett is. Ha azonban azt akarjuk, hogy a cipó elég legyen egy nagyobb családnak is, akkor mindenképpen egy nagyobb készüléket válasszunk.
  • Keverők száma – a keverők száma is nagyon fontos. Ez határozza meg, mennyi kenyeret tudunk majd sütni. A legtöbb gépnek egy keverője van, amely akár 800 grammos tésztát is képes gyúrni. Ha nagyobb cipókat tervezünk sütni, mindenképp be kell szerezni egy 2 keverős készüléket, amely akár 1,6 kilogrammos tésztát is elbír.
  • Bevonat típusa – a kenyérsütő kamrát speciális, tapadásmentes bevonattal kell ellátni. Ennek köszönhetően nem csak könnyebben tisztítható, hanem a tészta jobb gyúrásához is hozzájárul, mert elősegíti, hogy ne ragadjon a falához. Ez a már megsült kenyér könnyebb eltávolítását is garantálja.
  • Teljesítmény – nem feledkezhetünk meg a teljesítményről sem. Ez határozza meg, hogy a berendezés milyen hatékonyan birkózik meg a kenyér keverésével és sütésével. A piacon 250 és 1000 wattos teljesítményű készülékeket is találhatunk. Előbbieknek gondjai lehetnek a tészta dagasztásával és az azt követő sütéssel. Mindenképpen biztonságosabb legalább 600-800 watt teljesítményű berendezést választani.

A kenyérsütők további funkciói

A kenyérsütők alapvető feladata, ahogy a neve is sugallja, a kenyérsütés. Ez a folyamat azonban élvezetesebb lehet, ha a készüléket további megoldásokkal látják el. Ezek egyike a késleltetett indítás programozhatósága. Ennek köszönhetően a kenyérsütés egy adott időpontban elindul, és egy friss, illatos vekni készül, például közvetlenül a munkából hazaérkezés után. Azok számára, akik szeretik a ropogós kenyeret, a héjsütési hőfok beállításának funkciója is hasznos lehet. Egyes kenyérsütők lehetőséget kínálnak arra is, hogy a sütés után egy bizonyos ideig melegen tartják a pékárut. Ha gabonával, fűszernövényekkel vagy egyéb adalékanyagokkal, például szárított paradicsommal, olívabogyóval kevert kenyeret tervezünk sütni, akkor érdemes olyan modellt beszerezni, amely jelzi ezen összetevők hozzáadásának pillanatát. Egyes kenyérsütők automatikusan hozzáadják a feltéteket. Hasznos lesz egy áttekinthető kijelző is, amelyen láthatjuk a sütés aktuális fázisát, valamint a hátralévő időt. Egyes modellek a kenyér mellett lekvárok készítését is lehetővé teszik – ez az alapfunkciók egy érdekes változata.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink