Ha szeretnél 50 felett is egészséges és fitt maradni, érdemes beiktatni a mindennapokba a mozgást. Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.

Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is

Tény és való, az emberi testben a kor előrehaladtával átalakul a test-zsír arány, lassul az anyagcsere, csökken az izomtömeg, valamint a csontok és izmok rugalmassága, és az állóképesség is kissé romlik a negyvenes években tapasztalthoz képest. A vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint rostokban és sovány húsokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen lépés a fogyás, valamint az egészséges életmód felé, a B12, a cink, a vas és a kalcium pótlása pedig különösen fontos ebben a korban. Azonban nem csupán élelmiszereket, de mozgásformát is érdemes körültekintően választani, hogy ne menjenek tönkre az ízületek, és ne történjen súlyos sérülés. Ezért a legfontosabb, hogy fokozatosan lássunk hozzá, és mindig óvatosan emeljük az ismétlésszámokat. A gyakorlatok előtt mindig javasolt néhány perces bemelegítést végezni, a végén pedig a nyújtásról se feledkezzünk meg.

1. Saját testsúlyos guggolás

A saját testsúlyos guggolás az egyik leghatékonyabb gyakorlat az 50 feletti nőknek. Amellett, hogy erősíti a combizmokat, a csípőt, a farizmot, javítja az egyensúlyt és elősegíti a zsírégetést. Ez az összetett mozgás rendkívül hatékony.

A guggoláshoz álljunk csípőszéles terpeszben, a lábfejeket kissé kifelé fordítva. A vállakkal pici vállkört végezve egyenesítsük ki a hátat. Hajlítsuk a térdeket, mintha egy székre ülnénk le. A combok vízszintesek és párhuzamosak ebben a helyzetben. A térdek ne nyúljanak túl a lábujjakon, a teljes talp a földet nyomja. Majd álljunk fel a kiinduló helyzetbe. Végezzünk 12-15 ismétlést.

2. Plank

50 év felett kihagyhatatlan gyakorlat a plank. Bár a kitartott fekvőtámasz eleinte nagyon nehéz lehet, mégis érdemes minél többször gyakorolni, hiszen szinte minden izmot megmozgat. A core izmok erősítése mellett javítja a testtartást, sőt még a csontritkulás megelőzésében is rendkívül hatékony.

A plank helyzete fölvehető úgy is, hogy a térd a földön marad, majd miután a karral megtámasztottuk magunkat, kinyújthatjuk a lábakat. A fej a test vonalát követi, nem lóg, nem emelkedik ki. Ha megy, leereszkedhetünk alkartámaszba is. Így még nehezebb és még hatékonyabb a pozíció. Megfeszül a has, megfeszülnek a comb- és farizmok. Lélegezzünk egyenletesen. Eleinte a 10-15 másodperces kitartás is elegendő lehet, de ha megy, tartsuk ki a gyakorlatot 45-60 másodpercig. Félperces pihenőt követően ismét vegyük fel a pozíciót. Az izomerő növekedésével emelhetjük a kitartás idejét.

3. Kitörés váltott lábbal

A váltott lábbal végzett kitörések nagyszerűen megdolgoztatják és ezzel együtt formálják, erősítik a farizmokat, miközben javítják az egyensúlyt és a koordinációt. Ez a dinamikus gyakorlat elég jól megemeli a pulzust, elősegítve a kalóriaégetést.

A kitörések végrehajtásához álljunk csípőszéles terpeszbe. Lépjünk előre a jobb lábbal, ügyelve rá, hogy a térd ne előzze meg a lábujjakat. Ereszkedjünk le egészen addig, hogy a térd és a lábszár 90 fokos szöget zárjon be, a comb most is vízszintes. Majd lépjünk vissza a kiinduló helyzetbe, és a bal lábbal ismételjük a gyakorlatot. 12-15 ismétlést végezzünk mindkét lábbal folyamatosan.

4. Súlyzós karhajlítás

Az 1-2 kilós súlyzókkal végzett karhajlítások a karizmok és a vállak erősítése mellett a testtartást is javítják.

A kiinduló helyzet ismét csípőszéles terpeszállás, a térdek enyhén és kényelmesen behajlítva. A súlyzókat leengedve a combok mellett tartjuk. Hajoljunk előre csípőből, miközben a hátunk egyenes. Emeljük fel a súlyzókat a csípők fölé, és húzzuk egymás felé a lapockákat. Engedjük vissza a súlyzókat, majd ismételjük a gyakorlatot 12-15-ször. Ne siessünk, végezzük pontosan a mozdulatokat.

5. Step vagy lépcsőzés

step pad, torna

FELLÉPÉS TÉRDHÚZÁSSAL
Fotó: Diéta és Fitnesz

50 felett, ha tehetjük, lépcsőzzünk minél többet. Lift helyett használjuk a lépcsőket napközben is. A steppad kiváló megoldás az otthoni tornához, de a terasz lépcsőjén is gyakorolhatunk. Ez a gyakorlat rendkívül jól megmozgatja a lábakat, a csípőt, javítja az alsó test erejét és állóképességét. Emellett jócskán emeli a pulzusszámot, amellyel a keringési rendszernek is jót teszünk, nem mellesleg a fogyást is támogatjuk.

Steppadon lépegessünk folyamatosan váltogatva a lábakat, dinamikusan le és föl. Lépjünk fel a jobb lábbal, majd zárjuk mellé a balt, lépjünk le a ballal, majd zárjuk mellé a jobb lábat. Végezzünk mindkét lábbal legalább 12-15 ismétlést. Figyeljünk rá, hogy mindenkor teljes talppal lépjünk fel a lépcsőre, a steppadra.

Az edzést zárjuk mindig alapos nyújtással. Az izmoknak nagyon jót tesz, és az izomlázat is elkerülhetjük. Igyunk minél több tiszta ásványvizet, fogyasszunk lédús salátákat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink