Kevésbé népszerű, mint az apró, rózsaszínű hónapos retek vagy a hosszúkás, fehér jégcsapretek, pedig a téli szezon egyik legfontosabb zöldsége. A fekete retek a hideg hónapokban is elérhető, olcsó, finom és igazi vitaminbomba.

Ókori csodaszer: ismerd meg a filléres fekete retket

Úgy tartja a közvélekedés, hogy a fekete retek már az ókorban is népszerű eledel volt, olyannyira, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgáknak ezt a különös, fekete, durva, szőrös levelű zöldséget adták étekül, hogy bírják a megfeszített munkatempót. De ette nem csak a rabszolga, a módosabb ember is, hiszen gyógyhatása régóta ismert, őshazájában, Ázsiában igencsak népszerű volt. Nem csoda, hogy említést tesz róla a hagyományos japán és indiai gyógyászat is. A kínaiak puffadás ellen használták, a 16. századi Angliában emésztési és húgyúti problémákat, epebajt kúráltak vele.

A fekete retek – nevéből adódóan – sötét színű, héja kicsit érdesebb, vastagabb, mint a hónaposreteké, íze intenzívebb, kesernyésebb, egyébként nagy különbség nincs a két zöldség között. Egész évben kapható, különösen a téli időszakban érdemes sokat venni belőle, és nemcsak azért, mert szinte mindenhol elérhető és olcsó, hanem mert kifejezetten fontos, hogy a benne található ásványi anyagok, vitaminok óvják szervezetünket ebben a megfázós, betegeskedős időszakban. Természetes növényi vízhajtó, segíti az emésztőrendszer egészséges működését (magas rosttartalmának köszönhetően jól kezelhető vele a székrekedés), rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az epe- és a vesekő kialakulásának esélyét, támogatjuk a szervezet méregtelenítési folyamatát. Tisztítja a vért, támogatja a máj működését.

Facsart levét külsőleg használva enyhíthetjük a reumatikus fájdalmakat. Annak is érdemes fekete retket fogyasztania, aki nehezen vagy rosszul alszik, a népi gyógyászat álmatlanság gyógyítására is használta, sőt pókcsípés okozta fájdalom enyhítésére is. Fogyasztása javasolt magas vérnyomás, illetve fog- és fogínyproblémák esetén is.

freepic

Vitaminbomba télre

Nem csak ásványianyagokban gazdag: a nagy mennyiségű kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor mellett tartalmaz A-, B1- és B2-, C- és E-vitamint is. Nem véletlenül népszerű a téli időszakban, hiszen segít lerövidíteni a megfázásos, légúti betegségek lefolyásának idejét. Remek megoldás torokfájásra, köhögésre, enyhíthetjük vele az influenza kellemetlen tüneteit, illetve erősíthetjük vele az immunrendszert.

Ahogyan a többi retekfélét, a fekete retket is nyersen fogyaszthatjuk, evés előtt azonban mindenképpen hámozzuk meg. Kiváló saláta-alapanyag, reszelve, mézzel meghintve szinte azonnal enyhíti a megfázásos betegség tüneteit. Ha túl erősnek találjuk az ízét, süssük meg sütőben, így enyhül a kesernyéssége.

Tárolása

Legjobb, ha ép héjú, kemény gumójú retket vásárolunk, amin már pici sérülés található, az gyorsabban romlik. Egyébként nagyon sokáig eláll, főleg, ha nem fosztjuk meg a szárától. Szobahőmérsékleten is eláll 3-4 napig, hűtőben, pincében, hűvös helyen, jól tárolva akár a tél végéig is kihúzza.

Csak mértékkel!

Habár alig tartalmaz zsírt vagy kalóriát, és a fogyókúra szerves része lehet, mégsem ajánlott a túlzott fogyasztása. Különösen azoknak kell figyelni, akik gyomor- vagy bélgyulladásban szenvednek – ők, mielőtt retekkúrába kezdenének, mindenképpen egyeztessenek orvosukkal.

100 g fekete retekben van

Energia: 16 kcal

Fehérje: 0,7 g

Zsír: 0,1 g

Szénhidrát: 1,9 g

Rost: 1,6 g

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink