1. Nem megfelelő olajat használ
Az olívaolaj valóban nagyon egészséges és hasznos, de nem minden helyzetben és nem minden ételkészítési folyamat során. Vannak bizonyos olajok, amelyek sütésre vagy főzésre alkalmatlanok, mert magas hőfokon megégnek, ezzel tönkreteszik az ételt, káros méreganyagokat szabadítanak fel. például a mogyoró- és az olívaolaj nagyon jól funkcionálnak salátaöntetként, szendvicskrémek adalékaként, pirítós tetején. De nem jók sütéshez, mert nagyon hamar megégnek. Ha sütni, grillezni vagy főzni szeretnénk, használjunk kókuszzsírt vagy -olajat, szőlőmag- vagy napraforgóolajat.
2. Túl nagy adagokat főz
Sokan esnek abba a hibába, hogy rosszul számolják ki az alapanyagok mennyiségét, és túl nagy adagot főznek egy-egy ételből. Ilyenkor milyen lehetőségek vannak? Vagy napokig az adott ételt eszik, vagy túl sokat esznek egyszerre. Számolja ki pontosan a fejadagokat, hogy se kidobni, se túl sokat enni ne kelljen. Ha mégis kevésnek bizonyulna az étel, desszertként fogyasszanak el egy adag gyümölcsöt, és máris tele a pocak.
3. Sütés a megfelelő edény nélkül
Ahhoz, hogy valóban egészséges ételeket készíthessünk, egyszerűen muszáj beruházni egy igazán jó serpenyőbe. a valódi teflonserpenyőben a húsételeket akár minimális mennyiségű olajjal, vagy a zsírosabb húsokat egyéb zsiradék hozzáadása nélkül el lehet készíteni. a jó serpenyő nem ragad, nem tapad, nem igényel sok zsiradékot és könnyű tisztán tartani. Készíthető benne hússzelet, ragu, zöldséges étel.
4. Nincs elég fűszerválasztéka
Só, bors, pirospaprika. Általában ezekkel a fűszerekkel főznek a háziasszonyok, és nagy bátorságra vall, ha egy kis fűszerköményt vagy babérlevelet is csempésznek az ételbe. Pedig a pikáns fűszerek nem csak finomabbá varázsolják az ételt, de fogyasztanak is. Ha kevesebb sót, de több zöldfűszert használunk, azzal csökkenthetjük a nátriumbevitelt. Így könnyebben távozik majd a folyadék a szervezetből, a túl sok só ugyanis megköti a vizet, ennek köszönhetjük – egyebek között – a dagadt, duzzadt végtagokat. A zöld fűszernövények ráadásul csillapítják az éhséget, a csípős, pikáns fűszerek pedig serkentik az anyagcserét.
5. Túl sok zsiradékot használ
A bő olajban sütés az egyik legegészségtelenebb ételkészítési eljárás. Az ételek így rengeteg felesleges zsiradékot szívnak magukba, transzzsírsav képződik, amely károsan hat a szívre és az érrendszerre. Ha már rántott ételt készít, csinálja sütőben. Ültesse a bepanírozott zöldségeket vagy húsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd spriccelje le napraforgóolajjal. Egyszer megforgatva süsse készre, majd grill funkció segítségével pirítsa meg a szeleteket. Finom, ropogós, és egészségesebb lesz, mintha olajba fullasztaná.