Az egészséges táplálkozás az egészséges főzéssel, ételkészítéssel kezdődik. Vagyis, valahol a konyhában. Ha már az első lépésekbe hiba csúszik, akkor hiába minden igyekezet, az elkészített fogás káros hatással lesz az egészségre és az alakra. Tudja, melyik az öt leggyakoribb hiba, amit a háziasszonyok a konyhában elkövetnek? Íme!

5 alapvető hiba főzésnél, amitől bebukik a diéta

1. Nem megfelelő olajat használ

Az olívaolaj valóban nagyon egészséges és hasznos, de nem minden helyzetben és nem minden ételkészítési folyamat során. Vannak bizonyos olajok, amelyek sütésre vagy főzésre alkalmatlanok, mert magas hőfokon megégnek, ezzel tönkreteszik az ételt, káros méreganyagokat szabadítanak fel. például a mogyoró- és az olívaolaj nagyon jól funkcionálnak salátaöntetként, szendvicskrémek adalékaként, pirítós tetején. De nem jók sütéshez, mert nagyon hamar megégnek. Ha sütni, grillezni vagy főzni szeretnénk, használjunk kókuszzsírt vagy -olajat, szőlőmag- vagy napraforgóolajat.

2. Túl nagy adagokat főz

Sokan esnek abba a hibába, hogy rosszul számolják ki az alapanyagok mennyiségét, és túl nagy adagot főznek egy-egy ételből. Ilyenkor milyen lehetőségek vannak? Vagy napokig az adott ételt eszik, vagy túl sokat esznek egyszerre. Számolja ki pontosan a fejadagokat, hogy se kidobni, se túl sokat enni ne kelljen. Ha mégis kevésnek bizonyulna az étel, desszertként fogyasszanak el egy adag gyümölcsöt, és máris tele a pocak.

3. Sütés a megfelelő edény nélkül

Ahhoz, hogy valóban egészséges ételeket készíthessünk, egyszerűen muszáj beruházni egy igazán jó serpenyőbe. a valódi teflonserpenyőben a húsételeket akár minimális mennyiségű olajjal, vagy a zsírosabb húsokat egyéb zsiradék hozzáadása nélkül el lehet készíteni. a jó serpenyő nem ragad, nem tapad, nem igényel sok zsiradékot és könnyű tisztán tartani. Készíthető benne hússzelet, ragu, zöldséges étel.

4. Nincs elég fűszerválasztéka

Só, bors, pirospaprika. Általában ezekkel a fűszerekkel főznek a háziasszonyok, és nagy bátorságra vall, ha egy kis fűszerköményt vagy babérlevelet is csempésznek az ételbe. Pedig a pikáns fűszerek nem csak finomabbá varázsolják az ételt, de fogyasztanak is. Ha kevesebb sót, de több zöldfűszert használunk, azzal csökkenthetjük a nátriumbevitelt. Így könnyebben távozik majd a folyadék a szervezetből, a túl sok só ugyanis megköti a vizet, ennek köszönhetjük – egyebek között – a dagadt, duzzadt végtagokat. A zöld fűszernövények ráadásul csillapítják az éhséget, a csípős, pikáns fűszerek pedig serkentik az anyagcserét.

5. Túl sok zsiradékot használ

A bő olajban sütés az egyik legegészségtelenebb ételkészítési eljárás. Az ételek így rengeteg felesleges zsiradékot szívnak magukba, transzzsírsav képződik, amely károsan hat a szívre és az érrendszerre. Ha már rántott ételt készít, csinálja sütőben. Ültesse a bepanírozott zöldségeket vagy húsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd spriccelje le napraforgóolajjal. Egyszer megforgatva süsse készre, majd grill funkció segítségével pirítsa meg a szeleteket. Finom, ropogós, és egészségesebb lesz, mintha olajba fullasztaná.

Top 5 zsírégető fűszer

Cserélje le! Variációk egészséges köretre

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.

Ajánlataink