Az egészséges táplálkozás az egészséges főzéssel, ételkészítéssel kezdődik. Vagyis, valahol a konyhában. Ha már az első lépésekbe hiba csúszik, akkor hiába minden igyekezet, az elkészített fogás káros hatással lesz az egészségre és az alakra. Tudja, melyik az öt leggyakoribb hiba, amit a háziasszonyok a konyhában elkövetnek? Íme!

5 alapvető hiba főzésnél, amitől bebukik a diéta

1. Nem megfelelő olajat használ

Az olívaolaj valóban nagyon egészséges és hasznos, de nem minden helyzetben és nem minden ételkészítési folyamat során. Vannak bizonyos olajok, amelyek sütésre vagy főzésre alkalmatlanok, mert magas hőfokon megégnek, ezzel tönkreteszik az ételt, káros méreganyagokat szabadítanak fel. például a mogyoró- és az olívaolaj nagyon jól funkcionálnak salátaöntetként, szendvicskrémek adalékaként, pirítós tetején. De nem jók sütéshez, mert nagyon hamar megégnek. Ha sütni, grillezni vagy főzni szeretnénk, használjunk kókuszzsírt vagy -olajat, szőlőmag- vagy napraforgóolajat.

2. Túl nagy adagokat főz

Sokan esnek abba a hibába, hogy rosszul számolják ki az alapanyagok mennyiségét, és túl nagy adagot főznek egy-egy ételből. Ilyenkor milyen lehetőségek vannak? Vagy napokig az adott ételt eszik, vagy túl sokat esznek egyszerre. Számolja ki pontosan a fejadagokat, hogy se kidobni, se túl sokat enni ne kelljen. Ha mégis kevésnek bizonyulna az étel, desszertként fogyasszanak el egy adag gyümölcsöt, és máris tele a pocak.

3. Sütés a megfelelő edény nélkül

Ahhoz, hogy valóban egészséges ételeket készíthessünk, egyszerűen muszáj beruházni egy igazán jó serpenyőbe. a valódi teflonserpenyőben a húsételeket akár minimális mennyiségű olajjal, vagy a zsírosabb húsokat egyéb zsiradék hozzáadása nélkül el lehet készíteni. a jó serpenyő nem ragad, nem tapad, nem igényel sok zsiradékot és könnyű tisztán tartani. Készíthető benne hússzelet, ragu, zöldséges étel.

4. Nincs elég fűszerválasztéka

Só, bors, pirospaprika. Általában ezekkel a fűszerekkel főznek a háziasszonyok, és nagy bátorságra vall, ha egy kis fűszerköményt vagy babérlevelet is csempésznek az ételbe. Pedig a pikáns fűszerek nem csak finomabbá varázsolják az ételt, de fogyasztanak is. Ha kevesebb sót, de több zöldfűszert használunk, azzal csökkenthetjük a nátriumbevitelt. Így könnyebben távozik majd a folyadék a szervezetből, a túl sok só ugyanis megköti a vizet, ennek köszönhetjük – egyebek között – a dagadt, duzzadt végtagokat. A zöld fűszernövények ráadásul csillapítják az éhséget, a csípős, pikáns fűszerek pedig serkentik az anyagcserét.

5. Túl sok zsiradékot használ

A bő olajban sütés az egyik legegészségtelenebb ételkészítési eljárás. Az ételek így rengeteg felesleges zsiradékot szívnak magukba, transzzsírsav képződik, amely károsan hat a szívre és az érrendszerre. Ha már rántott ételt készít, csinálja sütőben. Ültesse a bepanírozott zöldségeket vagy húsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd spriccelje le napraforgóolajjal. Egyszer megforgatva süsse készre, majd grill funkció segítségével pirítsa meg a szeleteket. Finom, ropogós, és egészségesebb lesz, mintha olajba fullasztaná.

Top 5 zsírégető fűszer

Cserélje le! Variációk egészséges köretre

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.

Ajánlataink