Az egészséges táplálkozás az egészséges főzéssel, ételkészítéssel kezdődik. Vagyis, valahol a konyhában. Ha már az első lépésekbe hiba csúszik, akkor hiába minden igyekezet, az elkészített fogás káros hatással lesz az egészségre és az alakra. Tudja, melyik az öt leggyakoribb hiba, amit a háziasszonyok a konyhában elkövetnek? Íme!

5 alapvető hiba főzésnél, amitől bebukik a diéta

1. Nem megfelelő olajat használ

Az olívaolaj valóban nagyon egészséges és hasznos, de nem minden helyzetben és nem minden ételkészítési folyamat során. Vannak bizonyos olajok, amelyek sütésre vagy főzésre alkalmatlanok, mert magas hőfokon megégnek, ezzel tönkreteszik az ételt, káros méreganyagokat szabadítanak fel. például a mogyoró- és az olívaolaj nagyon jól funkcionálnak salátaöntetként, szendvicskrémek adalékaként, pirítós tetején. De nem jók sütéshez, mert nagyon hamar megégnek. Ha sütni, grillezni vagy főzni szeretnénk, használjunk kókuszzsírt vagy -olajat, szőlőmag- vagy napraforgóolajat.

2. Túl nagy adagokat főz

Sokan esnek abba a hibába, hogy rosszul számolják ki az alapanyagok mennyiségét, és túl nagy adagot főznek egy-egy ételből. Ilyenkor milyen lehetőségek vannak? Vagy napokig az adott ételt eszik, vagy túl sokat esznek egyszerre. Számolja ki pontosan a fejadagokat, hogy se kidobni, se túl sokat enni ne kelljen. Ha mégis kevésnek bizonyulna az étel, desszertként fogyasszanak el egy adag gyümölcsöt, és máris tele a pocak.

3. Sütés a megfelelő edény nélkül

Ahhoz, hogy valóban egészséges ételeket készíthessünk, egyszerűen muszáj beruházni egy igazán jó serpenyőbe. a valódi teflonserpenyőben a húsételeket akár minimális mennyiségű olajjal, vagy a zsírosabb húsokat egyéb zsiradék hozzáadása nélkül el lehet készíteni. a jó serpenyő nem ragad, nem tapad, nem igényel sok zsiradékot és könnyű tisztán tartani. Készíthető benne hússzelet, ragu, zöldséges étel.

4. Nincs elég fűszerválasztéka

Só, bors, pirospaprika. Általában ezekkel a fűszerekkel főznek a háziasszonyok, és nagy bátorságra vall, ha egy kis fűszerköményt vagy babérlevelet is csempésznek az ételbe. Pedig a pikáns fűszerek nem csak finomabbá varázsolják az ételt, de fogyasztanak is. Ha kevesebb sót, de több zöldfűszert használunk, azzal csökkenthetjük a nátriumbevitelt. Így könnyebben távozik majd a folyadék a szervezetből, a túl sok só ugyanis megköti a vizet, ennek köszönhetjük – egyebek között – a dagadt, duzzadt végtagokat. A zöld fűszernövények ráadásul csillapítják az éhséget, a csípős, pikáns fűszerek pedig serkentik az anyagcserét.

5. Túl sok zsiradékot használ

A bő olajban sütés az egyik legegészségtelenebb ételkészítési eljárás. Az ételek így rengeteg felesleges zsiradékot szívnak magukba, transzzsírsav képződik, amely károsan hat a szívre és az érrendszerre. Ha már rántott ételt készít, csinálja sütőben. Ültesse a bepanírozott zöldségeket vagy húsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd spriccelje le napraforgóolajjal. Egyszer megforgatva süsse készre, majd grill funkció segítségével pirítsa meg a szeleteket. Finom, ropogós, és egészségesebb lesz, mintha olajba fullasztaná.

Top 5 zsírégető fűszer

Cserélje le! Variációk egészséges köretre

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink