Habár már jó ideje a tudatosság témakörének egyik hazai szószólójaként tartják számon, a színésznő két évvel ezelőtt nem előre megfontolt szándékkal váltott életmódot. Azóta kitanulta a vegetáriánus konyha rejtelmeit, amit kifejezetten élvezett, hiszen a főzés az egyik szenvedélye. A másik pedig mostanában a futás.

Eke Angéla: „A futás nekem most egyfajta terápia is”

A Junior Prima-díjas színésznőről ma már egyre többen tudják, hogy örömmel vesz részt környezetvédelmi projektekben, és emellett az állatvédelem is a szívügye. De vajon mikor lett Eke Angéla elkötelezett „ökoharcos”?

 

„Hiányzott a természet közelsége„

– Mindig is ösztönösen bennem volt ez a tudatosság, csak annak idején, kislánykoromban még nem tudtam így hívják ezt a hozzáállást, gondolkodást, életmódot – meséli. – Vidéken nőttem fel, csodálatosan zöld környezetben: volt kertünk, szőlőnk, voltak állataink, tehát a természet közelsége hozzátartozott a mindennapjaimhoz. Emellett számomra és a családom számára az is természetes volt, hogy nem pazarolunk, nem dobunk ki és nem vásárolunk feleslegesen dolgokat, és amit lehet, újrahasznosítunk. A környezettudatosság tehát gyerekkoromtól fogva természetes része volt az életemnek. Mígnem tizennyolc évesen Budapestre költöztem, és onnantól kezdve egész egyszerűen eltartottam magamtól mindent, ami a vidékhez kapcsolódik – folytatja Angéla, akinek nemrégiben debütált első szóló előadása Én, Iphigénia címmel. – Borzasztóan vonzott a nyüzsgő és pezsgő budapesti élet, hirtelen nagyvárosi lány akartam lenni, és az is lettem: hamar beszippantott az itteni közeg. Igazából a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, fokozatosan döbbentem rá, hogy mennyire hiányzik a természet közelsége. Aztán három évvel ezelőtt a kutyám is Budapestre került: az, hogy Bambi folyamatosan itt van velem, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy vegetáriánus és vegán törekvő lettem, és hogy hangsúlyosabban foglalkozom az állatvédelemmel.

Böjtölésből életmódváltás

A színésznő két évvel ezelőtt fogott komoly életmódváltásba: első körben a táplálkozását reformálta meg.

– 2018 tavaszán Bozó Andi kolléganőm a színházi öltözőnkben lelkesen újságolta, hogy éppen most kezdi el a húsvét előtt böjtjét, méghozzá vegán formában – meséli Eke Angéla. – Nekem rögtön megtetszett az ötlet, mert nagyon szeretem az efféle kihívásokat, és elhatároztam, hogy követem Andi példáját. Nem azzal a szándékkal kezdem bele, hogy életmódot váltsak, csupán szerettem volna kipróbálni a vegán étrendet, mert úgy gondoltam: jót fog tenni a szervezetemnek egy kis tisztulás.

– Amikor véget ért a böjti időszak és visszatértem a húsos ételekhez, akkor jöttem rá arra, hogy valójában az a hús, amihez itt a fővárosban hozzájutok, a nagyipar termelés következtében mennyivel egészségtelenebb és mennyivel gyengébb minőségű, mint az, amit annak idején otthon, a háztáji gazdálkodásnak köszönhetően fogyasztottam – magyarázza a színésznő, aki végül egészségügyi, etikai és környezetvédelmi okokból döntött úgy, hogy elhagyja a húst az étrendjéből.

Ha szombat, akkor piac

Saját bevallása szerint nagyon jól főz, így a váltáskor komoly kihívásként élte meg, hogy kitanulja a vegetáriánus konyhát is.

– Anyukámtól örököltem a főzés szeretetét, de otthon mi soha nem szakácskönyvből, a receptek előírásait pontosan betartva készítettük az ételeket, hanem érzésből és ösztönből főztünk – emlékszik vissza Eke Angéla. – Anyukám számos konyhai praktikát és fortélyt osztott meg velem, és megtanított arra is, hogy bátran kísérletezzek az ízekkel. Hozzáteszem, enni is imádok, és amióta vega vagyok, folyamatosan fantasztikusan ízletes és finom dolgok kerülnek a tányéromra. Szenvedélyesen szeretek főzni, és a tudatosságom a konyhában sem hagy cserben, sőt, sokszor kifejezetten az motivál, hogy kitaláljam, miként lehet felhasználni és újjávarázsolni mindazt, ami tegnapról megmaradt, és olyankor kezdődhet az improvizálás…

A színésznő számára az is nagy áttörést jelentett, hogy elkezdett kistermelői piacra járni.

– Hatalmas mázlim van, mert az utcánk végén van egy termelői piac, úgyhogy már másfél éve, amióta itt lakom, garantáltan megvan a szombat délelőtti programom – újságolja. – Az a taktikám, hogy jó sok alapanyagot bevásárolok, és utána a hét folyamán megpróbálok ezekből gazdálkodni, és minél kevesebbszer boltba menni.

 

Rákapott a futásra

Angéla elmondása szerint a sport mindig fontos része volt az életének, de miután nem tud kitartani egyetlen mozgásforma mellett, általában csak bizonyos ideig hűséges egy-egy sportághoz. A karantén ideje alatt például a futásba szeretett bele.

– Az életformámból adódóan nem tudok rendszerességet vinni a testmozgásba, ami kifejezetten zavar, mert érzem, hogy lelkileg és mentálisan is szükségem van a sportra. Amikor elkezdődött a karantén időszaka eleinte online edzéseket végeztem, de valahogy unalmasnak éreztem a négy fal közötti tornázást. Aztán egyszer elmentem futni a közeli Gellért-hegyre, ami igazán felszabadító érzés volt, nagyon élveztem. Ezt az élményt rögvest megosztottam Szandra barátnőmmel (Borbély Alexandra színésznő – a szerk.), akivel egyébként egy utcányira lakunk egymástól. Szandra javasolta, hogy kezdjünk el rendszeresen futni: azóta kettesben kocogunk, és nagyon jól tudjuk inspirálni egymást, aminek külön örülök, mert attól féltem, hogy esetleg nem leszek elég kitartó a futásban. Szerencsére nem így történt, sőt, ez az ötlet most abszolút jól sült el – jegyzi meg Angéla. – Szandrával igyekszünk hetente öt alkalommal futni. Igazából azt vettük észre, hogy nekünk most egyfajta terápiaként is nagy szükségünk van erre a közös programra: túl azon, hogy a szabadban rójuk a kilométereket, kocogás közben jól kibeszélgetjük magunkat, és ez a mostani ingerszegényebb időszakban életmentő tud lenni. Bár szerencsére egyre sűrűsödnek a szakmai teendők is, a Trojka Színházi Társulással éppen egy rendhagyó előadásra, Boccaccio Dekameron című művének adaptációjára készülünk.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Joghurtos süti őszibarackkal – egy könnyű nyári kedvenc
Egyszerűen elkészíthető, kevert tészta friss, zamatos őszibarackkal és némi áfonyával. Kell ennél több?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.