Év elején nem sikerült az életmódváltás, aztán egy jó időre teljesen elengedted a témát? Veselkedj neki újra a táplálkozásod megreformálásának, segítünk néhány ötlettel!

Életmódváltás újratöltve: vágj bele megint!

A cél: több zöldséget és gyümölcsöt enni

Az életmódváltás során napi 5 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztásával jelentősen csökkentheted a magas vérnyomás, egyes szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A nagyobb mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás több rost, vitamin, ásványi anyag és fitokémiai anyag bevitelét jelenti, emellett színesíti és változatossá teszi az étkezéseket.

Hogyan kezdj hozzá?

Csempéssz egyre több, de kis adag szezonális gyümölcsöt és zöldséget az ételeidhez. Például tegyél még több zöldséget a csirkehúsos szendvicsbe, cukkinit a paprikás krumpliba, duplázd meg a reggeli omlettbe szánt paprika, gomba és hagyma mennyiségét.

 

életmódváltás

Fotó: Shutterstock

 

A cél: megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztani reggelire is

A zűrös hétköznapokon általában a nap második felében magasabb a fehérjebevitelünk. Ám a reggel fogyasztott fehérje segít elkerülni a délelőtti éhséget, mivel telít és energiával tölt fel. Akik a nap folyamán egyensúlyban tartják a fehérjebevitelt, sokkal könnyebben őrizhetik meg az optimális testsúlyukat.

Hogyan kezdj hozzá?

Napi 1200 kalória bevitele mellett körülbelül 15 gramm fehérjére van szükség reggel. Ezt könnyen elérheted úgy, hogy főtt tojást, zsírszegény joghurtot és sajtokat eszel. Jó választás a csirkesonka, illetve a teljes kiőrlésű gabonából készült reggeli ételekhez adott mandula is.

 

A cél: kipróbálni új gabonaféléket

A búzán és a rizsen túl is van élet, bármilyen hihetetlen! Bár a teljes kiőrlésű búzából készült élelmiszereknek és a barna rizsnek magas a rost- és vitamintartalma, illetve ásványi anyagokban is gazdagok, azért érdemes új ízeket is megismerni.

Hogyan kezdj hozzá?

Írj listát, hogy mit kóstolnál meg szívesen! Quinoa, árpa, hajdina, zab, korpa, kamut, köles – a sor hosszú lehet. Az életmódváltás során érdekes játék, kísérlet lehet, ha alakkímélő recepteket keresel a neten, és hetente legalább egyet kipróbálsz közülük.

 

Cél: Új fűszerekkel feldobni az ételeket

Az egészséges étkezéshez, az életmódváltás bevezetéséhez hozzátartozik az is, hogy csökkented a sóbevitelt. Ez kezdetben azt eredményezheti, hogy íztelennek érzed az ételeket, unalmasnak könyvelheted el az egészséges fogásokat. Ám megfelelő mennyiségű fűszer, zöldfűszer hozzáadásával ez a probléma könnyen megoldható!

Hogyan kezdj hozzá?

Alakíts ki saját fűszerkertet (erkélyen, konyhaablakban is lehet). Tégy ki a pultra minden olyan fűszert, amit megvásároltál, de soha nem használtál, majd keress egy receptet, és próbáld ki! Használj bátran szárított és friss fűszernövényeket is, és élvezd az ízeket.

 

Cél: Egyensúlyba hozni a húsfogyasztást

Sokan hisznek abban, hogy érdemes csökkenteni a húsfogyasztást, és így több rostot, vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetükbe, miközben csökkentik a kalóriabevitelt és a telített zsírok mennyiségét. Ha te is így érzel, nyugodtan megpróbálkozhatsz egy-egy húsmentes nap bevezetésével.

Hogyan kezdj hozzá?

Sokakban él még a „hús a lényeg, a zöldség csak köret” szokás, nem csoda hát, hogy világszerte, így Magyarországon is növekszik a húsfogyasztás. Habár a húsban – hangsúlyozottan nem a füstölt, tartósított, zsíros húsokra gondolunk! – sok a tápanyag, mégis az egészségünk és a környezetünk védelem miatt egyaránt ajánlott lenne legalább csökkenteni az elfogyasztott mennyiségét a zöldségek, gyümölcsök, a növényi eredetű ételek javára. Érdemes lehet tehát hetente pár alkalommal könnyű húsmentes napot tartani. Ezeken a napokon helyettesítsd a húst tápláló, növényi eredetű fehérjékkel, például szójával, hüvelyesekkel.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink