Nincs olyan fogyókúra, amely mindenkihez passzol! Érdemes a személyiségtípusát is figyelembe vennie, mielőtt belevágna az étkezése megreformálásába. Nézze meg, melyik kategóriába a tartozik, és segítünk, hogyan könnyíthetné meg az életmódváltást.

Nagy diétaválasztó – milyen fogyókúrás módszer illik önhöz?

A MÚLTBAN ÉLŐ típus

Sokan vannak, akik rengeteg időt töltenek a múlton való merengéssel, és ez bizony kihat a diétájukra is. Hogy miért? Az ilyen típusba tartozók mindig arra gondolnak: „Ezt a diétát már próbáltam korábban, és nem működött. Most miért lenne jó?” Így szinte minden fogyókúrás módszer és próbálkozás kudarcra van ítélve, feltéve, hogy eljut egyáltalán a megvalósításukig.

Mit tehet?

Használja tudatosan a nosztalgikus énjét! Gondoljon vissza azokra az időkre, amikor nem volt gond a táplálkozásával, az étkezése kiegyensúlyozott volt. Ha például évekkel korábban fehérjedús reggelit fogyasztott, és így délig nem volt éhes, sőt egész nap elegendő volt kevesebb kalória, hozza vissza az ilyen típusú reggeliket az életébe.

 

A TÚL SOKAT GONDOLKODÓ típus

Az analitikus emberekkel az a legnagyobb baj, hogy képesek egészen irreális elvárásokat támasztani önmagukkal és a fogyókúrájukkal szemben. Mindent százszor végiggondolnak, elemeznek, előre szeretnék tudni a felmerülő problémákat – és lehetőleg ezekre a megoldásokat is.

Mit tehet?

Érdemes utánanéznie a Weight Watchers-diétát: ez a fogyókúrás módszer nemcsak étrendet ajánl, hanem hasznos stratégiákat is kínál a kihívások sikeres leküzdésére.

 

A SZABÁLYKÖVETŐ típus

Szereti, ha pontosan tudja, hogy mit kell ennie, mennyit és mikor. Valószínűleg azok csoportját erősíti, akiknek az agya úgy működik, hogy szükségük van egy strukturált, formális tervre, pontos útmutatókkal. Ez az úgynevezett „állítsd be és felejtsd el” üzemmód, ahol megy minden az előírtaknak megfelelően.

Mit tehet?

Próbálja ki Jenny Craig diétáját. Az 1500 kalóriás karcsúsító, súlymegtartó program alapja a bevitt kalóriák és az ételadagok szabályozása. A program a sikerhez szükséges tényezőkre koncentrál: az ételekhez való egészséges viszonyulásra, valamint az aktív és kiegyensúlyozott életvitelre.

 

A TÁRSASÁGKEDVELŐ típus

Az előre minden részletükben kitalált, gondosan összeállított étrendek nem elég rugalmasak az extrovertált személyiségtípusok számára, hiszen ők sok időt töltenek a családdal, a barátokkal, és az együtt töltött idő alatt bizony jó néhány előre meg nem tervezett étkezéssel is számolni kell.

Mit tehet?

Tanuljon meg az élelmiszerekről mindent, amit lehet. Olvasson utána, és jegyezzen meg akár apróságnak tűnő információkat is. Ezek segítenek az egészségesebb döntések meghozatalában egy-egy közös étkezés során. A lényeg: alkalmazkodjon a többiekhez, és hozza ki a legjobbat a családi, baráti étkezésekből.

 

A SZABÁLYSZEGŐ típus

Nem szereti, ha előírják, hogy mit tegyen? Attól is rosszul van, ha megmondják, mit kell ennie, mikor és mennyit? Nos, ha meg akarja találni, hogy milyen fogyókúrás módszer illik önhöz, nincs könnyű helyzetben. Bár kétségtelen, hogy a szigorú és egyoldalú diéták réme önt nem fenyegeti.

Mit tehet?

Próbáljon figyelni a teste jelzéseire! Ha tudatosan választ, ha lassan eszik és minden egyes falatra figyel, akkor szabályozni tudja a táplálkozását.

 

Az ÉRZELMI EVŐ típus

Ha ebbe a típusba tartozik, akkor nehéz bármiféle diétát követnie, hiszen minden érzelmi hatásra, legyen az jó vagy rossz, evéssel reagál.

Mit tehet?

Foglalkozzon a falásrohamokat kiváltó okok megoldásával. Az érzelmi evőknek nem érdemes drasztikus diétákat követniük, hiszen a hiányállapotok csak növelik a sóvárgást. Az érzelmi evőknek érdemes például a mediterrán diétát követni, amely inkább életmód, mint étrend.

 

Az IMPULZÍV típus

Amit megkíván, azonnal megszerzi és megeszi? Így nagyon nehéz bármilyen diéta vagy fogyókúrás módszer követése. Mert ugyan az elhatározással soha nincs baj, no de a megvalósítás… Szinte biztos a kudarc.

Mit tehet?

A legfontosabb, hogy minden mellőzni kívánt ételt – csokit, csipszet, sütit stb. – tüntessen el. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket soha többé nem eheti, de építse be az étrendjébe. Ha például szereti a csokit, heti két alkalommal engedélyezzen magának 2-2 kockát. Így azt érezheti, hogy irányítani tudja a vágyait.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink