A kalóriaszámolás régóta ismert és logikus módszer a fogyáshoz, ami hatékony is, ahogy Csilla (29) esete is mutatja. A csodavárás helyett néha valóban a jól bevált megoldásokat érdemes választani.

Csilla tudta, mi a megoldás, két hét után fogyni kezdett!

Munkahelyi kockázatok? Sok mindenre gondolunk, ha ezt a kifejezést halljuk, de valószínűleg nem a hízás lesz az első a listán. Pedig erre sem árt gondolni, mert különben olyan meglepetések érhetik az embert, mint Molnárné Somogyi Csillát, aki világéletében vékony, sportos alkat volt, amíg egyszer csak arra nem eszmélt, hogy nem ártana jó pár kilót leadnia. A józanság és biológiai ismeretei a kalóriaszámlálás irányába indították. A választás helyes volt, hiszen gyorsan újra visszanyerte megszokott karcsúságát.

„A desszertek könnyen megrészegítenek”

Csilla tényleg sportos alkat, és korábban megszokta, hogy heti öt nap eljár a konditerembe edzeni. Ez az egyetemi évek után megritkult, majd el is maradt, mondván: „nem fér bele az időmbe”. Nemsokára azonban a kísértések világában találta magát.

– Korábban soha életemben nem volt súlyproblémám, és nem nyomtam ennyi kilót, legfeljebb fekvenyomásnál, de az más kérdés… Ezért eddig nem is kellett fogynom vagy fogyókúráznom. A gond akkor kezdődött, amikor másodállásban egy étteremben dolgoztam pincérként, ahol korlátlanul fogyaszthattunk mindent. A rohanásban sokszor csak futtában kaptunk be néhány falatot. Hol a konyhán, hol a cukrászdában és észre sem vettem, hogy az adagok már rég túlszárnyalták a normál napi szokásaimat. Mára már tudom, hogy hazudik a vállamon a kisördög, mikor arra biztat, hogy fogadd el bátran az összes süteményből a kóstolót. Ez az elhízás melegágya lehet. Senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy pincér legyen, mert bár jól fizet, de a jó ételek és desszertek hajlamosak megrészegíteni az embert.

„Kényelmetlenül éreztem magam”

Fotó: Fanny magazin

 

A sok munka mellett továbbra sem jutott hely a sportnak, a kilók pedig csak szaporodtak, mindaddig, amíg Csilla azt nem mondta, elég.

– A 167 centis magasságomhoz 66 kiló voltam, amit amúgy nagyon könnyen elértem. Tényleg igaz, hogy nem kell ehhez sok minden, csak sokat kell enni. Ha az ember mindent megeszik, ami szembejön és amivel megkínálják, annak meg is van az eredménye. És aztán eljön a pillanat, amikor megérzed, hogy akkora a hasad, mint a ház, rád feszül a póló, kényelmetlenül érzed magad, letagadhatatlan, hogy ez a súly már túl sok. Ez pedig gyorsan meghozza a kedvet a változáshoz. Innen már csak azt kellett tudni, hogyan csináljam. Mivel én mindig is jó voltam biológiából, tudtam, hogy a kalóriákat és az ételek fő összetevőit lesz érdemes figyelni. A kapszulákban, porokban, amik azt ígérik, hogy egyszerűen megoldják a problémát, sosem hittem, azok szóba sem jöhettek.

Jól beállított kalóriakerettel

A szervezetünk nyilván üzemanyaggal működik, és éppúgy megvan a fogyasztása, mint egy autónak. A hízáshoz az kell, hogy ennél többet vigyünk be, a fogyáshoz az, hogy kevesebbet.

– Kiszámoltam egy program segítségével a napi kalóriakeretemet. Ez egy egyszerű számítás, melyhez szükségem van a nemre, a magasságra, a súlyra, az életkorra és az aktivitásra. Nekem a kiindulás, amit célul tűztem ki, az 60 kiló volt, ehhez 1500 kalóriát fogyaszthattam el naponta. Már egy hét urán beindult a fogyás. Hiszen a test úgy működik, hogy ha a keret jól van beállítva, akkor mozgás nélkül is lehet fogyni. Én letöltöttem egy programot, hogy ne nekem kelljen a kalóriákat számolni, és innen már egyszerű volt. A cél alapvetően 56 kiló volt – több lépcsőben, de 58 körül megálltam. Majd volt két bűnöző hetem, bár azt is úgy kell elképzelni, hogy mindig volt egy kis lelkifurdalásom, amikor többet ettem, és rátettem még plusz edzéseket, hiszen a mozgást is újrakezdtem. Most 57 kiló körül vagyok, napi 1240 kalóriát eszem, és tartom a súlyom, sőt lassan, de biztosan továbbra is fogyok, mindamellett, hogy a sok edzésnek köszönhetően izmosodok is.

Üzen a testünk

Fotó: Fanny magazin

Természetesen a kalória nem minden, az alaptápanyagok, vagyis makrók másképp telítenek.

– Amikor újra edzeni kezdtem, a keretet nem emeltem meg, de kevesebb szénhidrátot és zsírt kezdtem enni, és megemeltem a fehérje mennyiségét. Ha ez elég, akkor egyáltalán nem éhes az ember, ha sok a szénhidrát, akkor bizony nehezebb tartani a mennyiségeket. De akiben van akaraterő, az erre úgyis ráérez, hiszen a testünk üzen. Én egyébként a megszokott ételeket eszem, amit bárki más, csak a mennyiségekre figyelek, és arra, hogy minél több legyen a fehérje, amit nem porban viszek be, hanem csirkehússal, sonkával, vagyis élelmiszerekkel – tanácsolja Csilla.

Fontosak az arányok!

Czanik Krisztián, edző

Csilla az újrakezdett edzések mellé nem emelte kalóriabevitelét, viszont extra figyelmet fordít a tápanyagok megfelelő arányára.

– A mai divatdiéták nagy többsége a drasztikus szénhidrátmegvonást helyezi előtérbe, de valójában egyik alapvető tápanyagcsoportot sem jó ennyire korlátozni, inkább a megfelelő százalékos arányokra kell törekedni. A táplálkozásban energiaforrásként szolgálhatnak a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Természetesen nincs egy, mindenki számára megfelelő megoldás. A megfelelő arányok beállítása egyénileg eltérő lehet! Érdemes tudni, hogy az energiaszolgáltatók közül a leggyorsabban mozgósíthatók a szénhidrátok, ezt követik a zsírok és a fehérjék. A szénhidrátmennyiséget csak orvosi javaslatra szabad 120-140 gramm alá vinni, és különösen a rendszeresen edzők számára fontos a fehérjebevitelt, ami 2 gramm/testtömeg kg bevitelben érdemes meghatározni, ami fehér húsok, halak és táplálékkiegészítők fogyasztásával érhető el a legideálisabban – mondja a szakértő.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink