Gyakran mondják, hogy a sport sok mindenre van jó hatással, és ezzel maximálisan egyetértek! Nemcsak fitten tart, hozzájárul erőnlétünk megtartásához és segíthet egészségünk megőrzésben, de rendszert visz a mindennapokba, kitartásra ösztönöz, magabiztossá tesz. Nekem például még a kreativitásomra is elképesztő hatással van!

Laky Zsuzsi: „A sport nekem olyan, mint a levegővétel”

 

Sziasztok, Laky Zsuzsi vagyok. A nevem talán ismerős lehet, hiszen 2003 óta (mikor Párizsban megnyertem a Miss Európa szépségversenyt) találkozhattok velem a médiában. Tavaly a férjemmel részt vettünk a TV2-n futó A legbátrabb Páros című műsorban, amit megnyertünk. Kalandokban azonban nem csak Máltán volt részünk, két tündéri kislány édesanyjaként minden nap egy merész vállalkozás. Havonta írok nektek itt, a Diéta és Fitnesz oldalán énidőről, anyaságról, kihívásokról…

A karantén idején is próbálom mindenből a lehető legtöbbet kihozni. Az eleje nehézkesen indult, de miután sikerült napirendet felállítani, könnyebb lett. Mivel a mindennapjaim fontos része a mozgás, így elkezdtem itthon edzeni. Általában reggel 6-kor vágtam bele, hogy a jobban induljon napom, és könnyeben bírjam lelkileg a bezártságot is. Majd ez kiegészült a futással – ezt őszintén szólva magam sem hiszem el, ugyanis a monotonitás-tűrésem egyenlő a nullával –, amit mostanra már elkezdtem élvezni is.

Ahogy korábban már írtam nektek erről, a sport gyerekorom óta központi szerepet tölt be az életemben. Sportos családba születtem, édesanyám szertornász, apukám bokszoló volt. 7 évesen vitt el édesanyám az első akrobatikustorna-edzésemre. Emlékszem, milyen jó érzés volt egy csapathoz tartozni, főleg később, mikor sikereket értünk el versenyeken, vagy csak felléptük valahol. Ezért tartom fontosnak átadni a gyermekeimnek is a sport szeretetét, és jó példával szolgálni előttük. Szerintem az egyéni példamutatás ezen a területen is nagyon fontos! Előfordul, hogy ők is csatlakoznak hozzám, amikor edzem, vagy amikor ők bicikliznek, én futok mellettük.

Laky Zsuzsi

Fotó: Instagram/@lakyzsuzsi

A sport kitartást és stabilitást ad

Alázatra, tiszteletre, munkabírásra nevel, amit gyerekkorom óta a mai napig rendkívül jól tudok kamatoztatni.

Magabiztossá tesz

Egy nőnek szülés után megváltozik a teste. Ezt nem könnyű elfogadni, sok nő folyamatos megfelelési kényszerben szenved, köszönhetően a külső hatásoknak is. Szerintem mindenkinek a korához képest kell jól kinéznie, és ezért megtenni mindent. A sport ad egyfajta magabiztosságot, önbizalmat is, és ha lelkileg rendben vagyunk, akkor ez kívülről is látszik rajtunk. Egészen egyszerűen nem tudunk mást sugározni, mint harmóniát.

Segíti a kreativitást

Sokszor olyan megvilágosodás tör rám sportolás – leginkább futás – közben, hogy elképesztő. Régóta rágódtam egy kérdésen a házunk felújítása, berendezése kapcsán, és nemrég a semmiből megérkezett egy remek ötlet.

Laky Zsuzsi

Fotó: Instagram/@lakyzsuzsi

A sportban kiteljesedhetek

A sport számomra az oxigén! És mivel szeretem a kihívásokat, több edzésformát is csinálok egyszerre. Hiszek abban, hogy egymást kiegészítve még hatásosabbak. Mielőtt édesanya lettem, Gusztival jártam küzdősportra is, brazil jiu-jitsuzni, és előfordult, hogy versenyen is indultam, ahol bronzérmet nyertem. Azt gondolom, mindenkinek meg kell találnia a személyiségéhez legközelebb álló sportot, amiben kiteljesedhet, és ami olyan fajta függést tud okozni, hogy soha ne akard abbahagyni.

Számotokra mit jelent a sport? Az élet mely területén segít titeket? Melyik az a mozgásforma, amit a legszívesebben űztök?

Zsuzsit ide kattintva tudja követni az Instagramon!

Laky Zsuzsi korábbi írásaiból:

Hozzászólások

Állandóan fáradt, és nem tudja, miért? Talán ez az oka!
Ha gyakran küzd kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást!
Zabpelyhes brokkolifasírt – alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Nagyon egészséges és rendkívül egyszerűen elkészíthető fogás a ropogós brokkolifasírt! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Málnás brownie – A nap kedvenc egészséges desszertje
A brownie finom, a málna csodás, ha a kettőt összepárosítjuk, abból valami igazán fenséges édesség születhet.
Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!
A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között!
Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.