Nap, mint nap megesik bárkivel, hogy az ítélkezés hibájába esik. Az emberek megítélnek másokat az éppen aktuális ruházatuk, félmondatuk, pillanatnyi viselkedésük alapján.

Mindennapi ítészek

Reggeli kép, amint a buszra várók összeráncolt szemöldökkel, éhgyomorra megítélnek egy fiatal lányt a nem szokványos öltözködése miatt. A világ legszörnyűbb tettei közt van az ekkor megjelenő, egy életet és embert lesajnáló mosoly, amellyel elintézik az ítélők a másikat.

Tapasztalható, hogy a ritka külső általában ritka belsőt takar, de eddig a megállapításig persze soha nem jutnak el az ilyen jelenetek.

Egy nevetés miatt is születhet ítélet

A jól ismert közmondás szerint: Nem a ruha teszi az embert. És, hogy ez mennyire így van, azt könnyen megláthatjuk, ha egyszer csak az addig önfeledt ítész meglátja más szája sarkában azt a lesajnáló, gúnyos mosolyt, ami épp miatta került oda. Így fordul a kocka.

Adódnak olyan helyzetek is, amikor nem hozzuk önmagunkat. Nem úgy reagálunk valamilyen történésre, ahogy a ,,várható sablon” szerint kellene. Egy ártatlan jóízű nevetésből is születnek ítéletek. Például, ha nagyon örülünk valaminek vagy éppen szomorkodunk, sírunk.

Előbbihez savanyú képet szoktak vágni, utóbbihoz a tágra nyíló, lesajnáló szemek és az elforduló fej passzol. Ha valakit örömünkkel megbántunk, zavarunk, könnyeinkkel megbotránkoztatunk, abból jórészt sértődés vagy dac szokott lenni. Idegenektől azonban mégis ítéletre lehet számítani majd. Ami a történelem folyamán biztosan semmit sem változott, az az, hogy az emberek mindig azt szeretik hallani, amit ők éreznek vagy gondolnak, aki nem osztja a nézeteket vagy legalábbis nem simulékony, az kikerül a körből.

Egyáltalán nem nehéz megítéltté válni. Ítélő azonban csak az lehet, aki nem ismeri önmagát. Neki a legjobb orvosság, kezelés az önvizsgálat.

Harmóniában önmagunkkal

Hallottam már olyan felvetést is, miszerint minden könnyebb lenne, ha mindenki egyforma lenne. Szerencsére nincs így, mert ez sem tetszene mindenkinek.

Az élet célja, hogy összhangban, harmóniában legyünk önmagunkkal és a minket körülvevő világgal. Saját külsőnkkel, gondolatainkkal, szomorúságainkkal, örömeinkkel. Ítéletek nélkül. Vagy erre még nem jöttek rá?

A szerző korábbi írásaiból:

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.