Természetesen a munkahelyeken ma ugyanazok az emberi, erkölcsi, értékválasztási változások tapasztalhatók, mint amelyek a társadalom egyéb területein. Úgy gondoljuk, nem kell mindenhez alázatosan, mi több, gerinctelenül alkalmazkodnia, de jó, ha tudomásul vesz bizonyos tényeket, néhány közkeletű hiedelemmel felhagy, és nem dugja homokba a fejét. Nem árt, ha megfontolja az alábbi öt figyelmeztetést.

Csábszövegek, kanyarok az önéletrajzban – Munkahelyi jótanácsok

1. hiedelem: Az előléptetés mindig jó

A legtöbb cég előléptetést ígér alkalmazottainak, ha nagyon-nagyon jól és sokáig lojálisan dolgoznak. Ezeket a „csábszövegeket” azonban a cég érdekei szerint gyártják, nem az ön érdekében. Önnek egyéni karrierre van szüksége, szóval ne dőljön be mindenféle reklámnak.

Például nagyon sok ember – aki jól dolgozik egy nem-menedzsment típusú állásban – nem lenne jó vezetőnek. Ahhoz ugyanis nagyon speciális személyiségjegyekkel kell rendelkezni. Ha úgy érzi, hogy vezetésre nem alkalmas, keressen önmaga számára megfelelőbb fejlődési, előrelépési lehetőséget. Van sok minden egyéb, amire törekedhet – és amivel jobban jár. Egyezkedjen például résztulajdonlásról, továbbképzésről, rugalmas munkaidőről, tárgyaljon tanácsadói beosztásról… ezek is jótékony hatással lesznek a karrierjére, élete és egzisztenciája alakulására.

2. hiedelem: Jó eltüntetni a kanyarokat az önéletrajzban

Ha akad az önéletrajzában egy-két kanyar, ez gyakran azt jelzi, hogy ön gondolkodó, kíváncsi, sok mindenre motivált ember. Ráadásul, sohasem tudhatja, fiatalkori „botlásai” vagy a szakmától való eltávolodása nem lesz-e éppen hasznára a jövőben. Amíg az önéletrajzából kitűnik a fejlődés, az előrelépés, a haladás, amíg azt lehet kiolvasni belőle, hogy ön egyre felelősségteljesebb, egyre elkötelezettebb – addig nincs gond. Persze ezt nehéz megmutatni, ha a viszonyítási alapokat kihagyjuk. Azt azonban igyekezzen elkerülni, hogy valóban kárba vesszenek időszakok. Hiszen eltölthet egy-két évet szabadúszóként, esetleg elmehet szerzői szabadságra, vagy kreatív tanfolyamra – ám ha úgy tér vissza a munkahelyére, mintha mi sem történt volna, ha ezek az élmények ismeretek nem változtattak sem a gondolkodásán, sem az életmódján, akkor tényleg tévutak voltak.

nő, notebook, munka

Fotó: Shutterstock

3. hiedelem: Mindenféle zaklatástól megvéd a törvény

A statisztikák szerint, ha valaki szexuális zaklatás vádjával fordul a cége vezetőihez, az árt a karrierjének. Gyakori jelenség, hogy ha egy nő felszól a zaklatása miatt, megtorlásként elveszíti a munkáját. Ez ugyan jogszerűtlen, de az ilyen tények nehezen bizonyíthatók a bíróságon. Ezzel nem arra akarjuk bíztatni, hogy eltűrjön bármilyen kellemetlenséget, de válaszlépéseit tegye okosan, a saját érdekében. Először próbáljon meg eltávolodni zaklatójától, amennyire csak lehet. Ha ezt a munkája miatt nem teheti, igyekezzen nyilvánosan, mások előtt leleplezni őt, hogy a tények megfellebbezhetetlenek legyenek. Ha ez az illető ravaszága, vagy a körülmények miatt nem lehetséges, arra bíztatjuk, keressen másik munkahelyet, mert akkor a cég vezetése feltehetően nagyon összetartó, nem engedi rossz színben feltüntetni a tagjait, és valószínűleg mindenképpen ön húzza a rövidebbet. Egyébként is, akarna-e továbbra is ilyen emberek között dolgozni?

4. hiedelem: Azonnal meg fogja találni „élete munkahelyét”

Az első munkahely esetében nagy jelentősége van annak, hogy valaki milyen középiskolából vagy felsőfokú intézményből, és milyen bizonyítvánnyal, képesítésekkel érkezik. De amint belép a munkahelyére, gyakorlatilag elvész a múltja, és csak az ottani rátermettség számít. Természetesen előfordul, hogy az első munkahely nem telitalálat, ha sikerül, merjen változtatni bátran, próbáljon ki esetleg több munkahelyet is az első esztendőkben. Ez nem szégyen, adjon magának megismerési lehetőséget, teret. „Az élet értelme” valószínűleg nem világos az első percben, csak lassan, önmaga és a különféle munkák jobb megismerésén keresztül kristályosodik ki. És ha módja van rá, a kísérletezgetések idején még lakjon otthon, hogy ne kelljen lakbérre kuporgatnia. Munkájának presztizse később pénzben is megmutatkozik majd, addig igyekezzen okosan tájékozódni és fejleszteni önmagát.

5. hiedelem: A jó munka mindig elnyeri jutalmát

Sajnos kevés ma még Magyarországon az olyan munkahely, ahol az ellentmondani is merő, öntudatos munkavállalót igazán szeretik. Rendszerint azokat jutalmazzák (bónusszal, jutalékkal, prémiummal, előléptetéssel), akik a cég érdekei szerint jól dolgoznak, ugyanakkor simulékonyak, rokonszenvesek a főnökeik szemében. Ne vegye bájcsevegésnek, hízelkedésnek az ilyesmit, találja ki, mire van szükségük a munkatársainak, legyen mindig előzékeny, segítőkész. Az empátia szeretetreméltóbbá fogja tenni kollégái előtt. Gondoljon arra, hogy zaklatott korunkban a kedvesség, a tisztelettudás nem is olyan megvetendő tulajdonság.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ez a tökéletes diétás nasi: sajt a sajtban
El sem hiszed, milyen egyszerű elkészíteni ezt a diétás nasit.
Spórolj duplán Black Friday idején: ints búcsút a drága és környezetszennyező PET-palackoknak
Nem csoda, hogy a Black Friday sokak fantáziáját izgatja. De mi lenne, ha Black Friday alkalmával most két legyet ütnénk egy csapásra, vagyis duplán spórolnánk? Hihetetlennek hangzik, pedig egyáltalán nem az.
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Ünnepi citromos sajttorta, cukor- és lisztmentesen
Íme, a csodasüti, ami  meghódította a világ diétázóit! Fantasztikus könnyen elkészíthető és és isteni finom! Nem kell hozzá se cukor, se liszt, tökéletes desszert, amit fogyókúra alatt is bátran ehetsz!
Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept
Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.
Kényelem és csábítás, avagy az őszi-téli fehérnemű trendekről
Ki ne szeretné szexisnek érezni magát? Legalább néha... csak úgy, csak a jókedv miatt, függetlenül attól, hogy párkapcsolatban él vagy sem.
Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!
Ha futócipőt húzunk, az előttünk lebegő célra gondolunk, nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.
Ez a tél kedvence: diétás lett a bögrés mákos
Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki. Íme egy remek recept.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.