Oldal kiválasztása
Természetesen a munkahelyeken ma ugyanazok az emberi, erkölcsi, értékválasztási változások tapasztalhatók, mint amelyek a társadalom egyéb területein. Úgy gondoljuk, nem kell mindenhez alázatosan, mi több, gerinctelenül alkalmazkodnia, de jó, ha tudomásul vesz bizonyos tényeket, néhány közkeletű hiedelemmel felhagy, és nem dugja homokba a fejét. Nem árt, ha megfontolja az alábbi öt figyelmeztetést.

Csábszövegek, kanyarok az önéletrajzban – Munkahelyi jótanácsok

1. hiedelem: Az előléptetés mindig jó

A legtöbb cég előléptetést ígér alkalmazottainak, ha nagyon-nagyon jól és sokáig lojálisan dolgoznak. Ezeket a „csábszövegeket” azonban a cég érdekei szerint gyártják, nem az ön érdekében. Önnek egyéni karrierre van szüksége, szóval ne dőljön be mindenféle reklámnak.

Például nagyon sok ember – aki jól dolgozik egy nem-menedzsment típusú állásban – nem lenne jó vezetőnek. Ahhoz ugyanis nagyon speciális személyiségjegyekkel kell rendelkezni. Ha úgy érzi, hogy vezetésre nem alkalmas, keressen önmaga számára megfelelőbb fejlődési, előrelépési lehetőséget. Van sok minden egyéb, amire törekedhet – és amivel jobban jár. Egyezkedjen például résztulajdonlásról, továbbképzésről, rugalmas munkaidőről, tárgyaljon tanácsadói beosztásról… ezek is jótékony hatással lesznek a karrierjére, élete és egzisztenciája alakulására.

2. hiedelem: Jó eltüntetni a kanyarokat az önéletrajzban

Ha akad az önéletrajzában egy-két kanyar, ez gyakran azt jelzi, hogy ön gondolkodó, kíváncsi, sok mindenre motivált ember. Ráadásul, sohasem tudhatja, fiatalkori „botlásai” vagy a szakmától való eltávolodása nem lesz-e éppen hasznára a jövőben. Amíg az önéletrajzából kitűnik a fejlődés, az előrelépés, a haladás, amíg azt lehet kiolvasni belőle, hogy ön egyre felelősségteljesebb, egyre elkötelezettebb – addig nincs gond. Persze ezt nehéz megmutatni, ha a viszonyítási alapokat kihagyjuk. Azt azonban igyekezzen elkerülni, hogy valóban kárba vesszenek időszakok. Hiszen eltölthet egy-két évet szabadúszóként, esetleg elmehet szerzői szabadságra, vagy kreatív tanfolyamra – ám ha úgy tér vissza a munkahelyére, mintha mi sem történt volna, ha ezek az élmények ismeretek nem változtattak sem a gondolkodásán, sem az életmódján, akkor tényleg tévutak voltak.

nő, notebook, munka

Fotó: Shutterstock

3. hiedelem: Mindenféle zaklatástól megvéd a törvény

A statisztikák szerint, ha valaki szexuális zaklatás vádjával fordul a cége vezetőihez, az árt a karrierjének. Gyakori jelenség, hogy ha egy nő felszól a zaklatása miatt, megtorlásként elveszíti a munkáját. Ez ugyan jogszerűtlen, de az ilyen tények nehezen bizonyíthatók a bíróságon. Ezzel nem arra akarjuk bíztatni, hogy eltűrjön bármilyen kellemetlenséget, de válaszlépéseit tegye okosan, a saját érdekében. Először próbáljon meg eltávolodni zaklatójától, amennyire csak lehet. Ha ezt a munkája miatt nem teheti, igyekezzen nyilvánosan, mások előtt leleplezni őt, hogy a tények megfellebbezhetetlenek legyenek. Ha ez az illető ravaszága, vagy a körülmények miatt nem lehetséges, arra bíztatjuk, keressen másik munkahelyet, mert akkor a cég vezetése feltehetően nagyon összetartó, nem engedi rossz színben feltüntetni a tagjait, és valószínűleg mindenképpen ön húzza a rövidebbet. Egyébként is, akarna-e továbbra is ilyen emberek között dolgozni?

4. hiedelem: Azonnal meg fogja találni „élete munkahelyét”

Az első munkahely esetében nagy jelentősége van annak, hogy valaki milyen középiskolából vagy felsőfokú intézményből, és milyen bizonyítvánnyal, képesítésekkel érkezik. De amint belép a munkahelyére, gyakorlatilag elvész a múltja, és csak az ottani rátermettség számít. Természetesen előfordul, hogy az első munkahely nem telitalálat, ha sikerül, merjen változtatni bátran, próbáljon ki esetleg több munkahelyet is az első esztendőkben. Ez nem szégyen, adjon magának megismerési lehetőséget, teret. „Az élet értelme” valószínűleg nem világos az első percben, csak lassan, önmaga és a különféle munkák jobb megismerésén keresztül kristályosodik ki. És ha módja van rá, a kísérletezgetések idején még lakjon otthon, hogy ne kelljen lakbérre kuporgatnia. Munkájának presztizse később pénzben is megmutatkozik majd, addig igyekezzen okosan tájékozódni és fejleszteni önmagát.

5. hiedelem: A jó munka mindig elnyeri jutalmát

Sajnos kevés ma még Magyarországon az olyan munkahely, ahol az ellentmondani is merő, öntudatos munkavállalót igazán szeretik. Rendszerint azokat jutalmazzák (bónusszal, jutalékkal, prémiummal, előléptetéssel), akik a cég érdekei szerint jól dolgoznak, ugyanakkor simulékonyak, rokonszenvesek a főnökeik szemében. Ne vegye bájcsevegésnek, hízelkedésnek az ilyesmit, találja ki, mire van szükségük a munkatársainak, legyen mindig előzékeny, segítőkész. Az empátia szeretetreméltóbbá fogja tenni kollégái előtt. Gondoljon arra, hogy zaklatott korunkban a kedvesség, a tisztelettudás nem is olyan megvetendő tulajdonság.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Kávé, csoki, sós ételek? Üzenete van annak, hogy mit kívánunk
Az étel utáni vágyakozásnak rendszerint komoly oka van.
Britney Spears edzős videója téged is motiválni fog!
Britey Spears nem titkolja, hogyan hozza formába magát. Elnézve a koncertjeit, amennyit ő ugrál, szüksége is van a jó kondira. Most egy videóban beszélt az edzéstervéről.
Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat
Jégkrém a fogyókúrában? Micsoda eretnek gondolat! Pedig egyáltalán nem az.
Ez a luxus gumicsónak a vizek új királya
Hat méter hosszú, és közel 25 kiló ez a mindennel felszerelt, luxus gumicsónak, ami az idei nyár slágere lett.
Stresszűző diéta, nyugtató ételek
Szinte minden diétás tanács különféle javaslatokkal bombázza a fogyni vágyókat arra vonatkozóan, hogy mit mivel helyettesítsenek az alacsony kalóriatartalom érdekében. Most egy kicsit megreformáljuk az ilyen jellegű tanácsokat.
Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig
Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.
10 pici lépés, amivel változtathat az életmódján
Csak tíz apró tanács, amely megváltoztathatja az életmódját, az egész életét.
Csodás átalakulás: 130-ról 69 kilóra fogyott az esküvőjére
Hat évig vacsorázott esténként gyorsétteremben, aztán mikor a mérlegre állt, már 130 kilónál tartott. Közelegő esküvője miatt úgy döntött: fogyni fog!
Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban
Idővel már nem csak a herceg lesz gyermekként alkotott ideálunk középpontjában. Találkozunk a szegény ember legkisebb fiával is.
A TSH nem elég? Mit nézessünk még meg pajzsmirigyzavar esetén?
Ha valaki különös, furcsa tüneteket tapasztal, ami pajzsmirigyzavarra utal, az ellenőrizteti a TSH szintjét. Azonban egy TSH eredmény önmagában nem diagnosztikus jellegű.
Buktatók helyett - Így szervezze meg az esküvőjét
Az esküvő gyönyörű, az esküvő felejthetetlen! Általánosságban elmondható, hogy az azt megelőző féléves, szervezéssel teli időszak is felejthetetlen.
Három sportos program június harmadik hétvégéjére
Ezen a hétvégén is érdemes kimozdulni. Éjszakai futóversenyek, kalandos bringapark és úszóverseny várja a kicsiket és a nagyokat.
Jennifer Aniston: „Azt mondták rám, hogy dagi vagyok”
A tésztasalátáról nem hajlandó lemondani, ezért pedig akkor is képes a kőkemény edzésre, amikor teljesen elveszíti a motivációját.
A nyári ellenség! Így kerülhető el a lábgomba
Nem túlzás a lábgomba esetében a rettegett kifejezés, hiszen akik valaha elkapták már ezt a fertőzést, pontosan tudják, hogy még lábra állni is igen megterhelő a betegség intenzív időszakában.
Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon
A déli parton egyelőre több szabadstrand található, mint az északin, de a pontos listát érdemes végignézni, mielőtt a Balatonra indulunk!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.