Oldal kiválasztása
Természetesen a munkahelyeken ma ugyanazok az emberi, erkölcsi, értékválasztási változások tapasztalhatók, mint amelyek a társadalom egyéb területein. Úgy gondoljuk, nem kell mindenhez alázatosan, mi több, gerinctelenül alkalmazkodnia, de jó, ha tudomásul vesz bizonyos tényeket, néhány közkeletű hiedelemmel felhagy, és nem dugja homokba a fejét. Nem árt, ha megfontolja az alábbi öt figyelmeztetést.

Csábszövegek, kanyarok az önéletrajzban – Munkahelyi jótanácsok

1. hiedelem: Az előléptetés mindig jó

A legtöbb cég előléptetést ígér alkalmazottainak, ha nagyon-nagyon jól és sokáig lojálisan dolgoznak. Ezeket a „csábszövegeket” azonban a cég érdekei szerint gyártják, nem az ön érdekében. Önnek egyéni karrierre van szüksége, szóval ne dőljön be mindenféle reklámnak.

Például nagyon sok ember – aki jól dolgozik egy nem-menedzsment típusú állásban – nem lenne jó vezetőnek. Ahhoz ugyanis nagyon speciális személyiségjegyekkel kell rendelkezni. Ha úgy érzi, hogy vezetésre nem alkalmas, keressen önmaga számára megfelelőbb fejlődési, előrelépési lehetőséget. Van sok minden egyéb, amire törekedhet – és amivel jobban jár. Egyezkedjen például résztulajdonlásról, továbbképzésről, rugalmas munkaidőről, tárgyaljon tanácsadói beosztásról… ezek is jótékony hatással lesznek a karrierjére, élete és egzisztenciája alakulására.

2. hiedelem: Jó eltüntetni a kanyarokat az önéletrajzban

Ha akad az önéletrajzában egy-két kanyar, ez gyakran azt jelzi, hogy ön gondolkodó, kíváncsi, sok mindenre motivált ember. Ráadásul, sohasem tudhatja, fiatalkori „botlásai” vagy a szakmától való eltávolodása nem lesz-e éppen hasznára a jövőben. Amíg az önéletrajzából kitűnik a fejlődés, az előrelépés, a haladás, amíg azt lehet kiolvasni belőle, hogy ön egyre felelősségteljesebb, egyre elkötelezettebb – addig nincs gond. Persze ezt nehéz megmutatni, ha a viszonyítási alapokat kihagyjuk. Azt azonban igyekezzen elkerülni, hogy valóban kárba vesszenek időszakok. Hiszen eltölthet egy-két évet szabadúszóként, esetleg elmehet szerzői szabadságra, vagy kreatív tanfolyamra – ám ha úgy tér vissza a munkahelyére, mintha mi sem történt volna, ha ezek az élmények ismeretek nem változtattak sem a gondolkodásán, sem az életmódján, akkor tényleg tévutak voltak.

nő, notebook, munka

Fotó: Shutterstock

3. hiedelem: Mindenféle zaklatástól megvéd a törvény

A statisztikák szerint, ha valaki szexuális zaklatás vádjával fordul a cége vezetőihez, az árt a karrierjének. Gyakori jelenség, hogy ha egy nő felszól a zaklatása miatt, megtorlásként elveszíti a munkáját. Ez ugyan jogszerűtlen, de az ilyen tények nehezen bizonyíthatók a bíróságon. Ezzel nem arra akarjuk bíztatni, hogy eltűrjön bármilyen kellemetlenséget, de válaszlépéseit tegye okosan, a saját érdekében. Először próbáljon meg eltávolodni zaklatójától, amennyire csak lehet. Ha ezt a munkája miatt nem teheti, igyekezzen nyilvánosan, mások előtt leleplezni őt, hogy a tények megfellebbezhetetlenek legyenek. Ha ez az illető ravaszága, vagy a körülmények miatt nem lehetséges, arra bíztatjuk, keressen másik munkahelyet, mert akkor a cég vezetése feltehetően nagyon összetartó, nem engedi rossz színben feltüntetni a tagjait, és valószínűleg mindenképpen ön húzza a rövidebbet. Egyébként is, akarna-e továbbra is ilyen emberek között dolgozni?

4. hiedelem: Azonnal meg fogja találni „élete munkahelyét”

Az első munkahely esetében nagy jelentősége van annak, hogy valaki milyen középiskolából vagy felsőfokú intézményből, és milyen bizonyítvánnyal, képesítésekkel érkezik. De amint belép a munkahelyére, gyakorlatilag elvész a múltja, és csak az ottani rátermettség számít. Természetesen előfordul, hogy az első munkahely nem telitalálat, ha sikerül, merjen változtatni bátran, próbáljon ki esetleg több munkahelyet is az első esztendőkben. Ez nem szégyen, adjon magának megismerési lehetőséget, teret. „Az élet értelme” valószínűleg nem világos az első percben, csak lassan, önmaga és a különféle munkák jobb megismerésén keresztül kristályosodik ki. És ha módja van rá, a kísérletezgetések idején még lakjon otthon, hogy ne kelljen lakbérre kuporgatnia. Munkájának presztizse később pénzben is megmutatkozik majd, addig igyekezzen okosan tájékozódni és fejleszteni önmagát.

5. hiedelem: A jó munka mindig elnyeri jutalmát

Sajnos kevés ma még Magyarországon az olyan munkahely, ahol az ellentmondani is merő, öntudatos munkavállalót igazán szeretik. Rendszerint azokat jutalmazzák (bónusszal, jutalékkal, prémiummal, előléptetéssel), akik a cég érdekei szerint jól dolgoznak, ugyanakkor simulékonyak, rokonszenvesek a főnökeik szemében. Ne vegye bájcsevegésnek, hízelkedésnek az ilyesmit, találja ki, mire van szükségük a munkatársainak, legyen mindig előzékeny, segítőkész. Az empátia szeretetreméltóbbá fogja tenni kollégái előtt. Gondoljon arra, hogy zaklatott korunkban a kedvesség, a tisztelettudás nem is olyan megvetendő tulajdonság.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.